Nedeljsko popoldne z grosupeljskim župnikom Martinom Golobom

V Stržiščah v domu krajanov bo Kulturno tehnično turistično društvo Baška dediščina gostila grosupeljskega župnika Martina Goloba.

Kdaj

• 13. okt 2024 - 13. okt 2024

Kje

• Stržišče 28, Grahovo ob Bači, Slovenija

VABILO

VABLJENI V STRŽIŠČE V DOM KRAJANOV, KJER BO V NEDELJO,

13. OKTOBRA 2024 OB 16. URI GOSTOVAL GROSUPELJSKI ŽUPNIK MARTIN GOLOB,

Moderator dogodka: Matej Kavčič

Prisrčno vabljeni!

Kulturno tehnično turistično društvo Baška dediščina je v sodelovanju s KS Stržišče povabilo v vasico Stržišče duhovnika Martina Goloba.

Gostili ga bomo v vasici Stržišče v Baški grapi, kjer se je leta 1991 snemala prva verska dokumentarna oddaja "Sveta noč - slovenske jaslice".  Leta 2014 je Društvo Baška dediščina začutilo, da svoje poslanstvo ohranjanja kulturne dediščine poveže z zgodbo snemanja prve verske oddaje v samostojni Sloveniji »Sveta noč – Slovenske jaslice«, ki je nastala leta 1991 v produkciji RTV Slovenija, v kateri so zaigrali domačni iz Stržišč in Podbrda. Po 26 letih se je ponovno zbrala »filmska družina« in obujala spomine na čas snemanja. Takrat je nastal dokumentarni film »Sveta noč – Slovenske jaslice, 26 let kasneje«. Ujeli smo tudi spomine režiserja Igorja Šmida in pripovedovalke Tajde Lekše. Spomine je zapisal tudi urednik Janez Lombergar.

V zadnjih letih je društvo postavilo dve informacijski tabli  o dveh duhovnikih, ki sta pustila tu velik pečat :

msgr. VINKO KOBAL, duhovnik in vzgojitelj mladine, v Stržiščah je  zapisan kot začetnik poletnih tednov duhovnosti (leta 1965), doma duhovnosti (leta1975) in ustanovitelj gibanja Pot in

msgr. dr. DRAGO KLEMENČIČ, duhovnik, novinar, publicist, urednik in prevajalec, v Stržiščah je pustil sledi kot zadnji duhovnik v kraju (1962 – 1964) in kot scenarist in pisec besedila prve verske oddaje v Sloveniji Sveta noč - slovenske jaslice, posnete v tej vasi leta 1991. Po 26 letih so spomini na snemanje oživeli v kratkem filmu v režiji Društva Baška dediščina.

MARTIN GOLOB  je slovenski duhovnik, ki je postal prepoznaven predvsem zaradi svoje prisotnosti na socialnih omrežjih, kjer s svojim sproščenim in neposrednim načinom komuniciranja približuje vero sodobni generaciji. Njegov pristop je v mnogih pogledih inovativen, saj uporablja moderne tehnologije za širjenje evangeljskega sporočila in povezovanje z mladimi ter širšo skupnostjo.

Izdani sta tudi dve knjigi »Na spletni prižnic« in "365 dni z Božjo besedo", ki zaznamujeta Golobovo odprtost, iskrenost in sposobnost, da se poveže z ljudmi na način, ki presega tradicionalne cerkvene okvirje. S tem se Martin Golob uveljavlja kot pomemben glas v sodobni slovenski duhovni krajini, ki nagovarja tako vernike kot tudi širšo javnost.

INFO: 041 601 248, ktt.dbd@gmail.com, https://baskadediscina.si/

Priloge

7.16 MB

Oglejte si tudi