Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Podeljena najvišja priznanja v slovenskem turizmu 2019

Dodano: 13.11.2019

V okviru Dnevov slovenskega turizma 2019, so bila 12. oktobra podeljena najvišja priznaja v slovenskem turizmu za letošnje leto. Priznanje za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije, ki ga podeljuje TZS, je prejel Jože Prah.

Jože Prah, gozdarski inženir po poklicu, je zaposlen v največji in odprti pisarni, ki se ji reče Gozd. Gozd je edini sistem, v katerem ni nič odveč. Raste na 60 % naše države. Slovenci imamo tudi za petsto nogometnih igrišč pragozdov. Trajnostnega, sonaravnega, in večnamenskega gozdarjenja se lahko učimo prav iz pragozdov, kjer ni boja za obstanek, temveč povezovanje, združevanje, spoštovanje in fleksibilnost. Ni žive in nežive narave, temveč skrivnosten kibernetski proces, ki temelji na prasili – ljubezni. In to edinstvenost  lahko umestimo v paradigmo krožnega gospodarjenja, ki naj temelji na razvoju treh stebrov: gozd, les in voda, hrana ter turizem.

Jože je pričel s prostovoljnim delom že zelo zgodaj, že leta  1974 v Planinskem društvu Lisca Sevnica in se s tem vključil v Planinsko zvezo Slovenije, kjer je danes član UO in predsednik Meddruštvenega odbora planinskih društev Zasavja in Posavja.

Članstvu turistične društvene organizacije se je pridružil leta 1999 kot pobudnik za ustanovitev Turističnega društva Ostrovrharji Svibno in je eden izmed njegovih ustanoviteljev. Pri Turistični zvezi Slovenije aktivno deluje od leta 2002 dalje, sprva  kot član komisije za razvoj turizma v gozdnem prostoru, od leta 2008 dalje pa kot njen predsednik in član UO TZS, kjer danes vodi Svet za turizem. Jože Prah je tudi predsednik Komisije za Evropske pešpoti v Sloveniji, ki letos slavijo 50 letnico obstoja v Evropi, nekaj manj v Sloveniji. V Evropi je 12 poti v skupni dolžini 70 000km, v Sloveniji so 3 poti (E6, E7, E12)  dolgih 1000 kilometrov.  Pohodništvo in kolesarjenje sta izjemen sonaraven turistični produkt. S projektom tematskih poti in izborom za Naj tematsko pot, postajo prepoznaven turističen in izobraževalen produkt.

Slovensko podeželje ima enkratne možnosti in potenciale razvoja. Jože je soavtor več razvojnih usmeritev na širšem slovenskem območju in ustanovni član Društva za razvoj slovenskega podeželja. Projekti Pametne vasi, Biovill, Gozdni sadeži- vrnitev h koreninam, Posavske poti prijetnih doživetij, Pohodniški festival, Les je lep, itd, načrtno posegajo v razvoj okolja. Še posebej velja izpostaviti  etnografsko zanimive dogodke, kjer je bil Jože pobudnik turističnih in drugih prireditev, ki so postale tradicionalne kot so npr. Oglarski dnevi, Splavarjenje na Savi, Pohod po poti oglarjev, Teden gozdov, Klepet na naj poti, Srečanje oglarjev Slovenije, Srečanje podružničnih šol, Srečanje evro popotnikov, Parade učenja, Karavana študijskih krožkov, Zelena okna, Dolina Sopote od izvira do izliva in še bi lahko naštevali.

 Posebej je ponosen na Oglarsko deželo in dejavnost na področju študijskih krožkov. Je certificiran mentor in že vrsto let sodeluje v mnogih . Je tudi predsednik Društva oglarjev Slovenije in predstavnik naše države v Evropski zvezi oglarjev.

Kot pravi sam, je slovensko podeželje enkratno in nudi izjemen produkt Gozdnega turizma in Gozdne učilne. Gozd s svojimi več kot 400 000 lastniki, je izziv za pet zvezdična doživetja. Lastniki gozdov so v državi povezani v Zvezo lastnikov gozdov, katere ustanovni član je,  na lokalnem nivoju pa v Društvo lastnikov gozdov Sopota – Laško, kjer je Jože podpredsednik.

Brez kvalitetnega in načrtnega povezovanja ni uspeha, tako na lokalnem kot državnem nivoju. Ponosen je na odlično sodelovanje ZGS in KTRC Radeče. Za dobro spoznavanje okolja  je potrebno znanje, ki ga črpa tudi iz Prosilve Slovenia, ali Lovske zveze Slovenija, katerih je član.

 Izdal je tudi zloženke, monografije, vodnike, sodeloval pri filmih in je redni gost raznih časopisov ter kontaktnih oddaj, pa tudi raznih tematskih razstav na sejmih in podobno.

V okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna je pobudnik tekmovanja in ocenjevanja za Naj tematske  poti v Sloveniji, ter član ocenjevalnih komisij mladinskih projektov TZS.

Kot predavatelj se pojavlja na mnogih domačih in mednarodnih simpozijih in seminarjih s skupnim namenom sonaravnega bivanja Narave in ljudi. Vodi razne seminarje za vodenje v Naravi, saj meni, da moramo obiskovalcem, turistom, znati pričarati kvalitetne zgodbe. Sam je tudi planinski in turistični vodnik ter vodnik Interpret Europe.

Za svoj prispevek in prizadevno prostovoljsko delo v turistični društveni organizaciji je leta 2012 prejel posebno priznanje TZS, in leta 2014 plaketo Državnega sveta, najzaslužnejšim prostovoljcem. Za svoje delo je prejel tudi najvišje priznaj občine Sevnica in Radeče, Planinske zveze Slovenije, Osnovne šole Sevnica, Lovske zveze Slovenije, Zavoda za gozdove Slovenije, Občinske turistične zveze Sevnica …Še posebej pa je ponosen na priznanje Andragoškega centra Slovenije v letu 2004 za promocijo učenja in znanja ter za proglasitev za Naj gozdarja v letu 2008.   

In njegove besede so: Delam prav tisto, kar si želim. Ne poznam meje med delovnim in prostim časom. Pri meni se vse to prepleta, kar mi je super, ni pa včasih super tudi drugim. Kar dam, to dobim. Verjamem v dobro ljudi, Narave in Gozda.

Ekipa TZS

Predsednik Pavle Hevka