ZEMLJA praznuje, 22.april

Dodano: 22.04.2020

Svetovni dan Zemlje, 22. april, letos praznuje 50 let. Na ta dan leta 1970 se je dvajset milijonov Američanov, kar je takrat pomenilo deset odstotkov prebivalstva, podlao na ulice, kjer so protestirali proti zanemarjanju okolja in zahtevalo novo, okoljsko ozaveščeno pot za naš planet. Po tem prvem Dnevu zemlje po letu 1970 je bilo sprejetih vrsta okoljskih zakonov. V Sloveniji je bil Zakon o varstvu okolja sprejet leta 1990, Zakon o ohranjanju narave smo dobili kasneje, leta 1999. Smo ena redkih držav, v kateri je pravica do zdravega življenskega okolja zapisana atudi v Ustavi RS.

Prizadevanja za ohranjanje planeta in naravih virov so po 50 letih še aktualnejša, zato so podnebni ukrepi glavna tema dneva Zemlje. Nekaj novejših podatkov o izpustih toplogrednih plinov je zbral Statistični urad RS:   https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/8768