Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Kranjska Gora po koriščenju bonov na drugem mestu

Dodano: 08.09.2020

Kranjska Gora že več let velja za eno izmed najbolj atraktivnih turističnih destinacij v Sloveniji. Vsako leto se v Kranjsko Goro na enodnevni izlet odpravi na tisoče Slovencev, ki jih v te kraje vleče predvsem ljubezen do narave, miru in številnih športnih aktivnosti na prostem. Kranjska gora v srcih Slovencev zaseda prav posebno mesto, vse bolj priljubljena pa postaja tudi med tujimi turisti.

Po pojavu novega virusa COVID-19 so številni napačno domnevali, da bo letošnja turistična sezona v Sloveniji porazna, a se pesimistične napovedi k sreči niso uresničile. Če ste se v letošnji poletni sezoni odpravili v Kranjsko Goro, ste lahko presenečeni ugotovili, da je bilo stanje takšno kot vsako poletje. Podobno sliko so pokazali tudi prosti hoteli in apartmaji v Kranjski Gori na portalu apartmaji-slovenija.com , kjer je bilo praktično nemogoče najti proste kapacitete.

V Kranjski gori so do zadnjega avgustovskega tedna po podatkih Finančne uprave RS (FURS) porabili za 4,87 milijona evrov turističnih bonov, kar pomeni, da so jih vnovčili več kot 36 tisoč. S tem rezultatom se je Kranjska gora uvrstila na odlično drugo mesto; pred njo je samo Piran, kjer so Slovenci vnovčili rekordnih 87 tisoč bonov v skupni vrednosti 13,3 milijona evrov.

Na tretjem mestu je pristal Bohinj s skoraj 31 tisoč unovčenimi boni, s 25 tisoč unovčenimi boni mu sledi Izola, potem pa pridejo na vrsto Brežice, Moravske Toplice, Podčetrtek, Bled, Koper in Ankaran.

Čeprav na lestvici Finančne uprave RS (FURS) med prvimi desetimi ni posoških občin, je bilo v Dolini Soče unovčenih kar 36 tisoč bonov. “Če upoštevamo Dolino Soče kot celoto, kar je smiselno, saj imajo vse posoške občine skupaj približno toliko kapacitet kot Kranjska Gora ali Bohinj, smo po številu unovčenih bonov že takoj na drugem mestu za Piranom, po vrednosti pa na tretjem za Piranom in Kranjsko Goro,” je za časopis Novi Matajur povedal direktor zavoda Dolina Soče Janko Humar.

Po tipih namestitvenih obratov pri sprejemanju bonov prednjačijo hoteli. V njih je bilo unovčenih 204.010 turističnih bonov v vrednosti 31,1 milijona evrov. Sledijo apartmaji s 55.186 boni v višini 7,8 milijona evrov in apartmajska naselja z 48.457 boni, vrednih 6,7 milijona evrov.

Med občinami, katerih prebivalci najbolj pridno unovčujejo turistične bone, prednjačijo Trnovska vas, Selnica ob Dravi ter Šoštanj s 24,8-odstotnim dele-žem. Le za 0,1-odstotne točke zaostaja Šmartno ob Paki, s 24,7 odstotka, sledi-jo pa Beltinci in Sveti Andraž v Slovenskih goricah s 24,6 odstotnim deležem.

Od 19. junija do 23. avgusta je pri ponudnikih turističnih namestitev bon delno ali v celoti unovčilo 511.554 upravičencev, kar je 25 odstotkov vseh upravičen-cev. Unovčenih je bilo za 69,8 milijona evrov bonov.

Povprečna vrednost unovčenega bona znaša 136,43 evra, povprečna starost upravičencev, ki so bone izkoristili, pa 38,4 leta. V več delih je bone uporabi-lo 79.340 upravičencev, 55.754 upravičencev v povprečni starosti 64,3 leta pa je bon preneslo na družinske člane.

Kot je za pričakovati, je bila največja vrednost bonov unovčena v obalno-kraški statistični regiji, in sicer do 20. avgusta skoraj 21 milijonov evrov. Na drugi strani je bilo najmanj turističnih bonov uveljavljenih v zasavski regiji, ki so ji boni prinesli 26. tisoč evrov. V podravski regiji je bilo unovčenih za skoraj dva milijona turističnih bonov, v pomurski pa za nekaj več kot šest milijonov.

Fotografija: Žiga Kranjec