Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Med najboljšimi evropskimi kulinaričnimi in gastronomskimi spominki kar trije slovenski izdelki

Dodano: 14.09.2020

Sporočilo za javnost

Med najboljšimi evropskimi kulinaričnimi in gastronomskimi spominki kar trije slovenski izdelki
 
Z namenom podpore in mednarodne prepoznavnosti lokalnim proizvajalcem, ki izdelujejo unikatne kulinarične izdelke, povezane s kulinarično tradicijo regij, je mednarodna komisija za najboljše evropske kulinarične in gastronomske spominke leta 2020, izbrali kar 3 slovenske izdelke:
 
- Podboški cegu – loncenosec, Turističnega društva Podbočje in turističnega podmladka
 
- Vegansko lešnikovo maslo, Kmetije Košec
 
- Kremni med z grozdjem Izabela, samostojne podjetnice Nike Poslek
 
Turistična zveza Slovenije je v okviru lanskega natečaja za kulinarične in gastronomske spominke v Panonsko Termalni Sloveniji, na mednarodni izbor poslala 9. najbolje ocenjenih kulinaričnih in gastronomskih spominkov. Podboški cegu – loncenosec je bil na lanskem tekmovanju izbran za najboljši kuhinjski pripomoček, kremni med pa za najboljši prehranski spominek. Na lanski natečaj je prispelo 45 spominkov iz Panonsko Termalne Slovenije.
 
Med skupaj 21. prispelimi izdelki je mednarodna komisija med deset najboljših uvrstila kar tri slovenske izdelke. Zmagovalni kulinarični spominki bodo prejeli uradni certifikat Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) in bodo predstavljeni na njihovi spletni strani, kar bo prispevalo k njihovi mednarodni prepoznavnosti.
 
Prestižno priznanje so prejeli še izdelki iz finskega Kuopia, ki se kiti z nazivom Evropska gastronomska regija 2020-21, norveškegaTrondheim-Trøndelag, Evropske gastronomska regija leta 2022 ter Menorce, Evropske gastronomske regija 2022.
 
Mednarodni izbor je potekal 10.09. 2020 v Kuopiu na Finskem in sicer pod okriljem Evropske gastronomske regije.
 
Turistična zveza Slovenije je lani kot partnerica projekta Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021, že drugič izvedla natečaj za izvirne gastronomske in kulinarične spominke za turistično regijo Termalna Panonska regija. Letošnji, že tretji izbor, je razpisan za Mediteransko & Kraško regijo, prihodnje leto pa bo potekal za Osrednjo Slovenijo & Ljubljano.