Iskalni niz: Mesto:

XVI.TRADICIONALNI POHOD PO SROMELJSKI PEŠPOTI-POT VINA IN SONCA

Datum prireditve: 21.10.2017

Turistično društvo Sromlje vabi na XVI.tradicionalni pohod po sromeljski pešpoti - Pot vina in sonca. Pohod bo v soboto, 21.10.2017, zbor pohodnikov od 9.do 10.ure pred Okrepčevalnico Kranjčič na Silovcu. Skupna dolžina poti je 14 km, je lahko prehodna in dobro označena, čas trajanja 3-4 ure. Startnina je 15€. V ceno je vključen kozarec, na vseh postankih hrana in pijača, golaž. Za otroke do 12 leta je pohod brezplačen. Zaradi boljše organizacije pohoda prosimo, da se prijavite do 16.10.2017 gospe Anici Kranjčič na številko 041-514-134 ali 07/4778-021.

21. PRAZNIK KOSTANJA V VITOVLJAH

Prireditev traja od 21.10.2017 do 22.10.2017

Tradicionalna dvodnevna prireditev.Sobota: zabava s ČUKI in KOKTELSI. Nedelja: ponudba jedi iz kostanja, veganske hrane, polente s pršutom, plesni šov s plesalci šova Zvezde plešejo. ...

MLADA PORTUGALKA V BELI KRAJINI

Datum prireditve: 21.10.2017

MLADA PORTUGALKA 2017

NIHČE NI RAD SAM, TUDI VINO NE

Ljubitelji jeseni, trgatve, vinskih dogodkov in zabave se vsako leto vse raje vračajo v Belo krajino. Ko se napolnijo belokranjske kašče in vinski hrami, dežela zablesti v jesenskih barvah. V soboto, 21. oktobra 2017 bosta Društvo vinogradnikov Metlika in Turistično društvo Vigred Metlika na metliškem gradu že devetič zapored pripravila vinski festival Mlada portugalka, ki v popoldanskih in večernih urah na metliški grad pritegne številne Belokranjce,  pa tudi obiskovalce iz vseh koncev Slovenije.

Posebnost portugalke je, da v zgolj nekaj tednih iz mošta dozori v mlado vino ter ponuja takojšnje užitke. Mlado vino je sveže, lahkotno pitno in sortno aromatično v vonju. Ko se prične družiti s pečenimi kostanji, se zgodi prava mala čarovnija.

Že ob 12. uri vas prisrčno vabimo na staro mestno jedro, kjer se boste lahko s kozarcem pristnega belokranjskega vina sprehodili ob stojnicah lokalnih pridelovalcev tradicionalnih in sodobnih izdelkov. Dobrodošle so tudi družine z otroci, saj bo v Belokranjskem muzeju ob 13. uri organizirana poučna otroška ustvarjalna delavnica, ob 14. uri pa bo Plesno društvo Krokar poskrbelo za jesensko plesno rajanje. Ob 15.00 bo po trgu dišalo po topli belokranjski pogači, saj bo Društvo kmečkih žena v Konzumu pripravilo delavnico peke belokranjske pogače. Uro pozneje se bo začel uradni program, ko bodo na prireditveni prostor pred metliški grad prispeli konji z vozom, s portugalko in predsednikom Društva vinogradnikov ter kraljico metliške črnine. V sod, v katerem bo mlado vino, bodo zabili pipo in točenje portugalke se bo pričelo. Prav tako bo na prireditvi potekala trgatev potomke najstarejše trte modre kavčine z mariborskega Lenta, ki raste pred metliškim gradom. Trgatev poteka po starih običajih, grozdne jagode vinske kraljice ročno stisnejo in jih ločijo od pecljev. Nato bo aktualna kraljica metliške črnine Katarina Plut po starem običaju grozdne jagode stlačila z nogami. Kulturni program bo popestrila Folklorna skupina Bled in Tamburaška skupina Carmen Cord.

Na festivalu mlada vina predstavijo številni priznani belokranjski vinarji, za kulinarične užitke pa poskrbijo gostinci, združeni v projektu Okusi Bele krajine. V večernih urah bo za dobro vzdušje in veselje vse tja do  2. ure zjutraj poskrbela glasbena skupina Dežur. Proglasili bodo najboljšo mlado portugalko po mnenju obiskovalcev, na prireditvi pa bo na ogled tudi fotografska razstava Turizem smo ljudje.

Prireditev Mlada portugalka v Beli krajini postaja iz leta v leto vse bolj prepoznavna, odmevna in prispeva pomemben delež k prepoznavnosti Metlike na turističnem zemljevidu Slovenije.

Dobrodošli v Belo krajino, veselimo se druženja z vami ob odlični vinski kapljici in kulinariki.

Facebook stran festivala: Mlada portugalka v Beli krajini Video festivala: https://www.youtube.com/watch?v=3D6kSUhZ_kM

Priloge:

17. festival Stare trte

Prireditev traja od 01.10.2017 do 11.11.2017

Festival Stare trte je vinska, kulinarična in kulturna prireditev namenjena najstarejši trti na svetu, ki raste na mariborskem Lentu. ...

17. festival Stare trte

Prireditev traja od 01.10.2017 do 11.11.2017

Več informacij dobite na:

Občinska turistična zveza Maribor, telefon 02 22 99 720

...