Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Iskalni niz: Mesto:

Martinovanje na PVTC Limbuš-Vrhov dol ( Krst mošta na kmetiji Šfiligoj-Kočevar)

Datum prireditve: 04.11.2017

Martinovanje  s krstom mošta na kmetiji Šfiligoj-Kočevar poteka na trasi Podpohorske vinsko turistične ceste odsek Limbuš-Vrhov dol. Ob vstopu na vinsko cesto pri društveni stiskalnici prikažemo "prešanje" sadja na tradicionalni način s  pokušino sadjevca in vina limbuških vinogradnikov in ponudimo dobrote društvene sekcije Limbuških žena. Krst mošta je vsako leto pri drugem vinogradniku, vsi pa nudijo različne kulinarične specialitete  in izvrstna vina. Zaključna destinacija je na Posestvu Meranovo Univerze Maribor- Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede. Na trasi vozi turistični vlakec Jurček Študentskega servisa. Sodelujejo tudi učenci OŠ Limbuš s starši s ponudbo peciva in raznih drugih prehrambenih in drugih izdelkov.

Martinovanje na PVTC odsek Limbuš-Vrhov dol

Datum prireditve: 04.11.2017

Martinovanje na Podpohorski vinsko turistični cesti odsek Limbuš Vrhov dol s krstom mošta na kmetiji Šfiligoj-Kočevar....
Preberi več

Priloge:

Martinovanje Haloze 2017

Prireditev traja od 03.11.2017 do 19.11.2017

Martinovanje je največji praznik vinogradnika, saj je njegov celoletni trud poplačan šele, ko se mošt spremni v vino. Vinarji v Halozah pridelujejo kakovostna in vrhunska vina. Martinovanju posvečajo posebno pozornost, kot zahvalo dobri letini.

Haloška vinogradniška kmetija 11. novembra tradicionalno povabi na domačijo vse delavce, ki so čez leto v vinogradu pomagali pri opravljanju različnih del. Posebno vlogo ima trgatev: kdor je bil na trgatvi, ne sme manjkati na seznamu povabljenih.

Martinovanje je tesno povezano s haloškim klopotcem. Gospodar kmetije je klopotec dolžan pospraviti do martinovega ali pa na sam dan martinovanja. Martinovanje je vesel praznik ne glede na to, kakšna je bila letina. Nikakor ne sme manjkati pesem, harmonika in krst mošta, ki mošt spremni v vino.
Zelo pomembno je, da je »forkelar« (vhod v klet) dobro zaprt, sicer lahko mošt ukradejo iz kleti. Običajen jutranji pozdrav sosedu ali prijatelju se na martinovo v Halozah glasi: »Čuj, gor so vam ftrgali v klet, si videl, da maš vrata zlamana.« Ker danes, pri teh nepridipravih, nikoli ne veš, ti ne preostane nič drugega, kot da greš pogledat, ali je pred vhodom v klet vse na svojem mestu.

Vrhunec martinovanja je martinova večerja. Ta je vedno bogata in okusna. Njena vsebina se razlikuje iz kraja v kraj, od kmetije do kmetije, od gospodinje do gospodinje. Nekaj pa je skupnega vsem: na vsaki mizi se bodo zagotovo znašli zelje, domač pražen krompir in doma narejeni mlinci, pečeni v krušni peči. Potem pride na vrsto še »haloški ftič«, ki je prav tako pripravljen v krušni peči. Vse te dobrote lahko okusite na današnjih martinovanjih v Halozah.

Če želite doživeti pravo martinovanje, ki vzpostavi primeren odnos do vina in ljudi, je treba obiskati kraje, kjer raste vinska trta, kjer ljudje živijo od pridelave vina in so z običaji martinovanja tesno povezani. V Halozah v času martinovanja odprejo vrata številne “pivnice” in vinske kleti. Vabimo vas, da s svojim obiskom prispevate k ohranjanju tega lepega običaja v Halozah.

www.martinovanje.haloze.org

Sadje in vino ob Svetem Martinu

Prireditev traja od 03.11.2017 do 05.11.2017

Sadje in vino ob Svetem Martinu, prireditev z bogatim kulturnim in zabavnim programom. Več informacij: TD Šempeter Malečnik...
Preberi več

17. festival Stare trte

Prireditev traja od 01.10.2017 do 11.11.2017

Festival Stare trte je vinska, kulinarična in kulturna prireditev namenjena najstarejši trti na svetu, ki raste na mariborskem Lentu. ...
Preberi več