Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Iskalni niz: Mesto:

ZAHVALNA NEDELJA

Datum prireditve: 05.11.2017

ŽUPNIJA SVETI PETER POD SVETIMI GORAMI

Maša ob 11.00 v cerkvi Svetogorske Matere Božje na Svetih Gorah.
Slovesnost bo vodil upokojeni nadškof dr. Alojz Uran.
Info: Damjan Kejžar – 031 278 180

KOMEDIJA: »OBLAST«

Datum prireditve: 05.11.2017

TKD VIRŠTANJ

Ob 15.00 v Kulturnem domu Virštanj.
Predstava avtorja Vinka Möderndorferja v izvedbi gledališke skupine KUD Rače. Predstava je bila nagrajena z Linhartovim priznanjem za glavno moško in stransko žensko vlogo.
Info: Martina Omerzel – 031 288 140

Martinovanje Haloze 2017

Prireditev traja od 03.11.2017 do 19.11.2017

Martinovanje je največji praznik vinogradnika, saj je njegov celoletni trud poplačan šele, ko se mošt spremni v vino. Vinarji v Halozah pridelujejo kakovostna in vrhunska vina. Martinovanju posvečajo posebno pozornost, kot zahvalo dobri letini.

Haloška vinogradniška kmetija 11. novembra tradicionalno povabi na domačijo vse delavce, ki so čez leto v vinogradu pomagali pri opravljanju različnih del. Posebno vlogo ima trgatev: kdor je bil na trgatvi, ne sme manjkati na seznamu povabljenih.

Martinovanje je tesno povezano s haloškim klopotcem. Gospodar kmetije je klopotec dolžan pospraviti do martinovega ali pa na sam dan martinovanja. Martinovanje je vesel praznik ne glede na to, kakšna je bila letina. Nikakor ne sme manjkati pesem, harmonika in krst mošta, ki mošt spremni v vino.
Zelo pomembno je, da je »forkelar« (vhod v klet) dobro zaprt, sicer lahko mošt ukradejo iz kleti. Običajen jutranji pozdrav sosedu ali prijatelju se na martinovo v Halozah glasi: »Čuj, gor so vam ftrgali v klet, si videl, da maš vrata zlamana.« Ker danes, pri teh nepridipravih, nikoli ne veš, ti ne preostane nič drugega, kot da greš pogledat, ali je pred vhodom v klet vse na svojem mestu.

Vrhunec martinovanja je martinova večerja. Ta je vedno bogata in okusna. Njena vsebina se razlikuje iz kraja v kraj, od kmetije do kmetije, od gospodinje do gospodinje. Nekaj pa je skupnega vsem: na vsaki mizi se bodo zagotovo znašli zelje, domač pražen krompir in doma narejeni mlinci, pečeni v krušni peči. Potem pride na vrsto še »haloški ftič«, ki je prav tako pripravljen v krušni peči. Vse te dobrote lahko okusite na današnjih martinovanjih v Halozah.

Če želite doživeti pravo martinovanje, ki vzpostavi primeren odnos do vina in ljudi, je treba obiskati kraje, kjer raste vinska trta, kjer ljudje živijo od pridelave vina in so z običaji martinovanja tesno povezani. V Halozah v času martinovanja odprejo vrata številne “pivnice” in vinske kleti. Vabimo vas, da s svojim obiskom prispevate k ohranjanju tega lepega običaja v Halozah.

www.martinovanje.haloze.org

Sadje in vino ob Svetem Martinu

Prireditev traja od 03.11.2017 do 05.11.2017

Sadje in vino ob Svetem Martinu, prireditev z bogatim kulturnim in zabavnim programom. Več informacij: TD Šempeter Malečnik...
Preberi več

17. festival Stare trte

Prireditev traja od 01.10.2017 do 11.11.2017

Festival Stare trte je vinska, kulinarična in kulturna prireditev namenjena najstarejši trti na svetu, ki raste na mariborskem Lentu. ...
Preberi več