Moja dežela - lepa in gostoljubna

Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen razvoj turizma. To je temeljni smisel in dolgoročno sporočilo projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna. Zato turistična društva in zveze z vse bolj zavzetim sodelovanjem občin, podjetij in mnogih organizacij in strokovnih institucij uresničujejo vrsto programov na tem področju. Osnova projekta je tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti. Projekt prerašča v vseslovensko gibanje za urejeno okolje in gostoljubnost. Slednja pa na svoj način odkriva širino in vsebinski smisel slogana Turizem smo ljudje.

PRIZNANJA IN PREHODNE ZASTAVE NAJBOLJŠIM V LETU 2008

Dodano: 17.11.2008

Letošnje ocenjevanje krajev in vseh drugih sodelujočih v projektu Turistične zveze Slovenije (TZS) Moja dežela – lepa in gostoljubna je bilo na prireditvi pod pokroviteljstvom predsednika države dr. Danila Türka sklenjeno 15. novembra v Podčetrtku s podelitvijo priznanj najboljšim, prvouvrščenim v obliki prehodnih zastav. Nagrajencem je predsednik republike čestital pisno, na prireditvi pa so jih nagovorili župan Podčetrtka Peter Misja, direktor Slovenske turistične organizacije mag, Dimitrij Piciga, direktor Direktorata za turizem mag. Marjan Hribar in predsednik Turistične zveze Slovenije Dominik S. Černjak. Tokrat je v okviru projekta, ki ga TZS uresničuje pod pokroviteljstvom ministrstev za gospodarstvo in okolje in prostor, prvič potekalo tudi poskusno ocenjevanje turističnih kmetij in mladinskih hotelov, ki bo v prihodnjem letu del rednega ocenjevanja. Novo merilo slednjega pa je bilo tudi upoštevanje oziroma stopnja ekološke ozaveščenosti in ravnanja z odpadki v občinah, osnovnih in srednjih šolah ter vrtcih. Najbolje ocenjeni v posameznih kategorijah tekmovanja so bili med večjimi mesti Koper, Velenje in Novo mesto, med srednjimi mesti Slovenske Konjice, Nova Gorica in Slovenj Gradec, manjšimi mesti Cerklje na Gorenjskem, Ljutomer in Spodnja Idrija, izrazito turističnimi kraji Podčetrtek, Moravske Toplice in Rogaška Slatina, turističnimi kraji Šmarješke Toplice, Dobrna in Lipica, izletniškimi kraji Kostanjevica na Krki, Mozirje in Šentjernej, hribovskimi kraji Razbor v občini Sevnica, Dobovec v občini Trbovlje in Zgornja Kapla na Kozjaku, med drugimi kraji pa Vrzdenec, Vopovlje in Medana. Najboljše večje terme so bile Čatež, Naravni park 3000 in Zreče, manjše terme pa Šmarješke Toplice, Ptuj in Lendava. Med srednjimi šolami so bile najbolje ocenjene Srednja ekonomska šola Murska Sobota, Gimnazija Ilirska Bistrica in Kmetijska šola Grm Novo mesto, med starejšimi osnovnimi šolami OŠ Bistrica ob Sotli, podružnična šola Dolenja vas in OŠ Artiče, med novejšimi pa OŠ Naklo, OŠ Šentjernej in OŠ Rečica ob Savinji. Zmagovalci med najmlajšimi so bili vrtci Vipava, Izvir Rogaška Slatina in Čebelica Šentjernej. Kampi so razdeljeni na večje, srednje in manjše in najboljši med njimi so bili Šobec, Ljubljana Resort in Pivka jama, Kamne, Čatež in Jezero Velenje ter Trnovec in Trenta. Zmagovalci v vsaki kategoriji so dobili prehodne zastave projekta. V okviru projekta poteka še ocenjevanje mestnih in vaških jeder, med katerima sta se najbolje uvrstila Slovenske Konjice in Svečina. Dobitniki priznanj med panožnimi tekmovanji so bili Prostovoljno gasilsko društvo Moravče, vojašnici Kranj in Ankaran, Petrolovi bencinski servisi Ptuj (V), Loški potok, Mozirje, Ljubljana Šmartinska (I), Deskle in Žiri. Najlepši morski akvarij ima Tadej Gornjec, sladkovodni akvarij Miro Derlink in vrtni ribnik Boštjan Potočnik. Gostiteljici prireditve sta bili Občina Podčetrtek in Terme Olimia.

Galerije: