Moja dežela - lepa in gostoljubna

Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen razvoj turizma. To je temeljni smisel in dolgoročno sporočilo projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna. Zato turistična društva in zveze z vse bolj zavzetim sodelovanjem občin, podjetij in mnogih organizacij in strokovnih institucij uresničujejo vrsto programov na tem področju. Osnova projekta je tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti. Projekt prerašča v vseslovensko gibanje za urejeno okolje in gostoljubnost. Slednja pa na svoj način odkriva širino in vsebinski smisel slogana Turizem smo ljudje.

Podelitev priznanj 2010

Dodano: 08.10.2010

Zaključna prireditev projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna bo v petek, 8. oktobra 2010 ob 17. uri v Celju. Na prireditvi bo gost tudi častni pokrovitelj projekta, predsednik države, dr. Danilo Türk. Letošnje ocenjevanje krajev in vseh drugih sodelujočih v projektu Turistične zveze Slovenije (TZS) Moja dežela – lepa in gostoljubna z večdesetletno tradicijo, ki že dolgo sledi smernicam tako imenovanega zelenega turizma v okviru trajnostnega razvoja, je bilo bilo sklenjeno danes na prireditvi v Celju s podelitvijo priznanj najboljšim, prvourščenim tudi v obliki prehodnih zastav. Slovesnosti so se udeležili tudi častni pokrovitelj projekta predsednik dr. Danilo Türk, minister za kmetijstvo mag. Dejan Židan, direktor direktorata za turizem pri ministrsvu za gospodarstvo mag. Marjan hribar, številni župani in drugi gostje. Prijazni gostitelj župan Bojan Šrot je vsem zaželel dobrodošlico tudi v knežjem Celju, kjer se dobro zavedajo poslovnih priložnosti, ki jih ponuja turizem kot ena najhitreje rastočih gospodarskih panog, in zato so zanj v zadnjih letih namenii veliko naložb. Predsednik Turistične zveze Slovenije Dominik S. Černjak je uvodoma poudaril, da Slovenija je in bo lepa, zelena in zdrava. Izzivi in priložnosti v turizmu so veliki, za njihovo uresničitev pa se je treba združiti in skupaj trdo delati, za kar si turistična društvena organizacija uspešno prizadeva. Naložbe v turizmu veliko štejejo, toda lep in gostoljuben sprejem obiskovalcev je dodana vrednost, je sklenil predsednik TZS in se zahvalil vsem sodelujočim v projektu. Častni pokrovitelj projekta predsednik države dr. Danilo Türk pa je opozoril na bogato tradicijo, ki jo je treba nadaljevati, in zato mora za urejeno okolje prispevati prav vsak od nas. Pri tem potrebujemo tudi spodbudo in vodstvo TZS, da bo v prihodnosti življenje naših zanamcev v lepšem in ohranjenem okolju bolj človeško. V tekmovanju s poglavitnim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja sta sodelovali dobri dve tretjini slovenskih krajev, razdeljenih po kategorijah prilagojenih značilnostim naselja in turistični ponudbi. V panožnih tekmovanjih so se pomerili še srednje šole in osnovne šole ter vrtci, turistične kmetije, kampi, mladinska prenočišča, vojašnice in bencinski servisi Petrola. Kot posebna kategorija so bila ocenjena mestno, vaško in trško jedro. Prvič letos je potekalo tudi poskusno spletno glasovanje za NAJ lepše – NAJ gostoljubnejše večje mesto, zdraviliški in turistični kraj. Posebno priznanje za celostno ureditev in oživitev turističnega utripa pa je bilo prav tako prvič podeljeno pod oznako presežek leta. Najbolje ocenjeni v posameznih kategorijah tekmovanja so bili med večjimi mesti Velenje, Novo mesto in Celje, med srednjimi mesti Žalec, Postojna in Radovljica, manjšimi mesti Cerklje na Gorenjskem, Mozirje in Šentjur, turističnimi kraji Bohinj, Portorož in Bled, zdraviliškimi kraji Podčetrtek, Ptuj in Zreče ter izletniškimi kraji Šentjernej, Olimje in Škovec v občini Sevnica. Med srednjimi šolami so bile najboljše Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna, Center biotehnike in turizma Sevno in Ekonomska in trgovska šola Brežice, med starejšimi osnovnimi šolami (grajene do 1980) OŠ Bistrica ob Sotli, OŠ Globoko in OŠ Desternik, med novejšimi pa DOŠ Dobrovnik, OŠ heroja Janeza Hribarja Stari trg pri Ložu in OŠ Drska Novo mesto. Zmagovalci med najmlajšimi so bili vrtci VVZ Ptuj – Enota Zvonček, OŠ Voličina – Enota vrtec Selce in VVZ Manka Golarja iz Gornje Radgone. Kampi so razdeljeni na večje, srednje in manjše in najboljši med njimi so bili Bled, Šobec in Ljubljana Resort, Terme Ptuj, Terme Čatež in Danica Bohinj ter Lazar iz Trnovega ob Soči, Kamne iz Dovjega in Center Kekec iz Maribora. Najlepše turistične kmetije s štirimi jabolki so bile Moj dom iz Juršincev, Žibovt iz Logarske doline in Rotovnik-Plesnik iz Legna, kmetije s tremi jabolki Na meji iz Trnj, Arkade iz Črnič in Jureš iz Ljutomera, kmetije z dvema jabolkoma pa Široko z Mosta na Soči, Dujčeva domačija iz Vremskega britofa in Slemenšek iz Vojnika. Izbranci med mladinskimi prenočišči v sklopu dijaških domov in hotelov so YH DIC Ljubljana, Hostel Park Ljubljana in Hostel Uni Maribor, med samostojnimi mladinskimi prenočišči pa YH Pod Voglom, Hostel Pliskovica in MCC Celje. V okviru projekta poteka še ocenjevanje mestnih, vaških in trških jeder, med katerimi so se najbolje uvrstili Ljutomer, Cankova in Mozirje. Dobitnici priznanj med vojašnicami sta velika Vojašnica Novo mesto in manjša Vojašnica slovenskih pomorščakov Ankaran. Najlepše urejeni Petrolovi bencinski servisi so Ormož II, Velenje III in Črnomelj. V spletnem glasovanju so največ glasov dobili Velenje, Podčetrtek in Cerkno, posebno priznanje presežek leta 2010 pa je bilo podeljeno Ljubljani.

Galerije:

MOJA DEŽELA - LEPA IN GOSTOLJUBNA 2010

Dodano: 27.08.2010

Turistična zveza Slovenije pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike dr. Danilom Türkom in s sodelovanjem ministrstva za gospodarstvo razpisuje tekmovanje v projektu Moja dežela - lepa in gostoljubna za 2010.

Priloge: