Moja dežela - lepa in gostoljubna

Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen razvoj turizma. To je temeljni smisel in dolgoročno sporočilo projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna. Zato turistična društva in zveze z vse bolj zavzetim sodelovanjem občin, podjetij in mnogih organizacij in strokovnih institucij uresničujejo vrsto programov na tem področju. Osnova projekta je tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti. Projekt prerašča v vseslovensko gibanje za urejeno okolje in gostoljubnost. Slednja pa na svoj način odkriva širino in vsebinski smisel slogana Turizem smo ljudje.

SVEČANA PODELITEV PRIZNANJ NAJBOLJŠIM V PROJEKTU MOJA DEŽELA - LEPA IN GOSTOLJUBNA

Dodano: 08.12.2011

Ocenjevanje krajev in vseh drugih sodelujočih v projektu Turistične zveze Slovenije (TZS) Moja dežela – lepa in gostoljubna z večdesetletno tradicijo, ki že dolgo sledi smernicam tako imenovanega zelenega turizma v okviru trajnostnega razvoja, je bilo letos prvič na prireditvi v okviru prav tako prvih Dni slovenskega turizma v Portorožu, ki se jo je udeležil tudi častni pokrovitelj projekta predsednik dr. Danilo Türk, sklenjeno s podelitvijo priznanj najboljšim, prvouvrščenim v obliki prehodnih zastav.

Piranski župan Peter Bossmann je v pozdravu svojo občino poimenoval turistična prestolnica Slovenije in o turizmu dejal, da je živ organizem, ki se spreminja in o njem moramo za uspešno prihodnost razmišljati trajnostno. Predsednik TZS Peter Misja pa je po pozdravnih besedah orisal še projekt in delo turistične društvene organizacije (TDO).

V svojem nagovoru je predsednik republike dr. Danilo Türk najprej poudaril, da ni prvič pokrovitelj projekta in tudi ne prvič gost zaključne prireditve, ki ga vedno navdaja z radovednostjo. Povezanost projekta s predsednikom republike je pomembna, saj bi po dveh desetletjih želel, da bi enako kot za delo TDO Turizem smo ljudje veljalo za Slovenijo Država smo ljudje. Zato naj bi vsi prispevali svoj del, da bo naše bivanje boljše. To je naše hrepenenje in to lahko dosežemo le skupaj, če smo strpni in znamo opredeliti cilje. Prav priznanja najboljšim v projektu pa so dokaz, koliko lahko ljudje storijo skupaj, je ob čestitki vsem prejemnikom poudaril predsednik republike.

V tekmovanju s poglavitnim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja sta sodelovali dobri dve tretjini slovenskih krajev, razdeljenih po kategorijah prilagojenih značilnostim naselja in turistični ponudbi. V panožnih tekmovanjih so se pomerili še srednje šole in osnovne šole ter vrtci, turistične kmetije, kampi, mladinska prenočišča, vojašnice, gasilski domovi in bencinski servisi Petrola. Kot posebna kategorija so bila ocenjena mestno, vaško in trško jedro. Na spletni strani TZS je potekalo glasovanje za NAJ lepše – NAJ gostoljubnejše večje mesto, zdraviliški in turistični kraj. Prvič letos pa so se tekmovanju pridružile tudi tematske poti.

Najbolje ocenjeni v posameznih kategorijah tekmovanja so bili med večjimi mesti Ljubljana, Velenje in Koper, med srednjimi mesti Slovenj Gradec, Škofja Loka in Postojna, manjšimi mesti Cerklje na Gorenjskem, Metlika in Šentjur, turističnimi kraji Bovec, Bohinj in Portorož, zdraviliškimi kraji Rogaška Slatina, Šmarješke Toplice in Topolšica ter izletniškimi kraji Olimje, Mozirje in Preddvor. Med srednjimi šolami so bile najboljše Gimnazija Esic Kranj, Ekonomska šola Murska Sobota in Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, med osnovnimi šolami pa OŠ Blaža Kocena Ponikva, DOŠ Dobrovnik in OŠ Podbočje. Zmagovalci med najmlajšimi so bili vrtci VVZ Ptuj – Enota Zvonček, VVZ Manka Golarja iz Gornje Radgone in vrtec Ciciban Sevnica. Kampi so razdeljeni na večje, srednje in manjše in najboljši med njimi so bili Camping Bled, AK Menina in Ljubljana Resort, Kamp Koren v Kobaridu, Camp Danica Bohinj ter Kamp Kolpa v Vinici, CC Kekec v Mariboru, Camp Dolina v Preboldu ter Camping Kamne v Dovjem. Najlepše turistične kmetije s štirimi jabolki so bile Firbas v Cogetincih, Grobelnik v Zabukovju in Lazar nad Podgradom, kmetije s tremi jabolki Ploder v Šentanelu, Podpečan v Galiciji in Apartmajska hiša Rajšp v Benediktu, kmetije z dvema jabolkoma pa Pr Mark v Črnem vrhu nad Idrijo, Bordon v Dekanih ter Dujčeva domačija v Vremskem britofu. Izbranci med mladinskimi prenočišči v sklopu dijaških domov in hotelov so DIC Ljubljana, DD Murska Sobota in Hostel Videc, med samostojnimi mladinskimi prenočišči ljubljanski Hostel Celica, Hostel Pliskovica in YH Pod Voglom, med mladinskimi prenočišči v sklopu mladinskih centrov pa MCC Hostel Celje, MC Brežice in MC Velenje. V okviru projekta poteka še ocenjevanje mestnih, vaških in trških jeder, med katerimi so se najbolje uvrstili Radovljica, Kostanjevica na Krki in Kamnik, Mozirje, Šentjur in Ravne na Koroškem, Črna na Koroškem, Adergas in Cankova. Dobitnici priznanj med vojašnicami sta velika Vojašnica Franca Rozmana Staneta v Ljubljani in manjša Vojašnica Slovenska Bistrica. Najlepše urejeni Petrolovi bencinski servisi so Črnomelj, Domžale in Tepanje, gasilski domovi Lopata, Vrh svetih treh kraljev, Braslovče in Vrh pri Višnji gori. V spletnem glasovanju so največ glasov dobili Ljubljana, Podčetrtek in Kobarid, najboljše prvič ocenjevane tematske poti pa so Učna pot Škocjan, Hmeljska pot v Žalcu, Pot skozi Zalo v Žirovskem vrhu in Gozdna učna pot Rožni studenec v Kočevju.

ZAKLJUČNA PRIREDITEV MOJA DEŽELA - LEPA IN GOSTOLJUBNA 2011

Dodano: 21.11.2011

Zaključna prireditev projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna 2011 bo 8. decembra, ob 18. uri v dvorani Evropa v Hotelu Bernardin v Portorožu. Častni pokrovitelj projekta je predsednik Republike dr. Danilo TÜRK. Prireditev je v sklopu Dnevov slovenskega turizma.

NAJEVSKA LIPA IN KAČA

Dodano: 04.11.2011

Državna ocenjevalna komisija projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna je ocenjevala jedro Črne na Koroškem. Po ocenjevanju jih je županja Črne popeljala na ogled ene največje turistične zanimivosti najevsko lipo. In glej ga zlomka!! Ostro oko ocenjevalca Petra Ogorelca je opazilo nekaj prav posebnega. Dobro poglejte sliko! Velikanska kača, le kaj počne tam? .......Več podrobnosti boste izvedeli pri Petru Ogorelcu.

Priloge:

MOJA DEŽELA - LEPA IN GOSTOLJUBNA 2011

Dodano: 16.05.2011

Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen razvoj turizma. To je temeljni smisel in dolgoročno sporočilo projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki ga Turistična zveza Slovenije pod častnim pokroviteljstvom predsednika države dr. Danila Tűrka organizira že dvajsetič.

Priloge: