Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Moja dežela - lepa in gostoljubna

Za Slovenijo je turizem rastoča dejavnost povezana s počitkom, sprostitvijo, doživetji, športom ter naravno in kulturno dediščino, ki se lahko uresničuje in nadgrajuje v urejenem, prijaznem, gostoljubnem in strpnem okolju.

Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen razvoj turizma. To je temeljni smisel in dolgoročno sporočilo projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna. Zato turistična društva in zveze z vse bolj zavzetim sodelovanjem občin, podjetij in mnogih organizacij in strokovnih institucij uresničujejo vrsto programov na tem področju. Osnova projekta je tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti. Projekt prerašča v vseslovensko gibanje za urejeno okolje in gostoljubnost. Slednja pa na svoj način odkriva širino in vsebinski smisel slogana Turizem smo ljudje.

 

Namen projekta

je spodbujati in ozaveščati ljudi, da urejajo svoje bivalno, krajevno, podjetniško in društveno okolje, to je okolje, kjer stanujejo, žive, delajo, se družijo in dopustujejo. Projekt je hkrati spodbuda za dobro organizirane redne dejavnosti komunalnih, okoljevarstvenih podjetij in drugih služb ter vedno bolj prispeva k urejenosti in prijetni celostni podobi Slovenije.

Sestavni del projekta sta tudi podprojekta Pomladansko urejanje in vzdrževanje čistega okolja, povezano z dnevom voda in dnevom zemlje in Republiški turistični drobnogled.

Projekt je izrednega pomena za uveljavljanje Slovenije v mednarodnem sodelovanju in prispevek k promociji slovenskega turizma. Nekatera doma najbolje ocenjena mesta in kraji se uspešno vključujejo na evropsko tekmovanje Entente Florale in dosegajo zavidljive rezultate.

 

Sodelujoči v tekmovanju

Urejeno okolje je sestavina sonaravnega turizma in nenadomestljivi del turistične ponudbe.

 

V tekmovanju sodelujejo kraji razvrščeni v več skupin:

-          večja mesta, srednja in manjša mesta

-          turistični kraji, zdraviliški kraji in izletniški kraji

-          mestna, trška in vaška jedra

 

Poleg mest in krajev tekmujejo tudi:

-          kampi in glampingi

-          mladinska prenočišča

-          tematske poti

-          Petrolova prodajna mesta

-          kulturne in naravne znamenitosti

 

Vsebina ocenjevanja:

Osnovni nosilec projekta je Turistična zveza Slovenije, ki pripravi za posamezne kategorije ocenjevalne liste.  Tekmovanje se prične na lokalni ravni z ocenjevanjem najbolj urejenih hiš, poslopij, vrtov, balkonov , se nadaljuje na krajevni, mestni, občinski , regijski ravni ter zaključuje na državnem nivoju z razglasitvijo najbolj urejenih in gostoljubnih mest, krajev ... Državna komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki različnih področij (krajinarji, geografi, turistični delavci, sociologi, arhitekti, etnologi in drugi), po vnaprej določen terminskem planu s pomočjo ocenjevalnih listov ocenjuje posamezne kandidate v kategorijah.

Vsebino projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna postopoma nadgrajujemo. Posebno pozornost namenjamo celoviti ekološki urejenosti krajev in kakovosti turistične ponudbe, ki jo komisija ocenjuje na podlagi  učinkovitosti trženja in promoviranja turističnih produktov. Čisto in urejeno okolje, ohranjena naravna in kulturna dediščina, zanimivi  turistični produkti, vse to vpliva na prepoznavnost kraja, predvsem pa na zadovoljstvo domačih in tujih gostov.

Vedno znova ugotavljamo, tudi na podlagi opozoril turistov, da se urejenost in turistična ponudba okolja izboljšuje. Zagotoviti si želimo takšno kakovost tekmovanja, ki bo bistveno vplivala in spodbujala trajnostni razvoj turizma in pozicionirala  Slovenijo kot zeleno, aktivno in zdravo.

 

Terminski plan uresničevanja projekta:

·         junij: objava razpisa za tekmovanje MDLG 2020

·         junij-julij: ocenjevanja na krajevni in občinski ravni

·         julij – september: ocenjevanje na državni ravni

·         julij – september: spletno glasovanje/ocenjevanje

·         11-14. noktober 2020, Laško; zaključna prireditev »Moja dežela – lepa in gostoljubna 2020«

 

Zaključna prireditev MDLG:

Slavnostna podelitev priznanj s kulturnim programom in pogostitvijo.

-         Kratka predstavitev prvih treh najboljših po kategorijah

-          podelitev priznanj najboljšim v posameznih kategorijah

-          podelitev častne zastave MDLG prvo uvrščenim

 

Zaključna prireditev Moja dežela – lepa in gostoljubna

Dodano: 16.10.2012

Ocenjevanje krajev in vseh drugih sodelujočih v projektu Turistične zveze Slovenije (TZS) Moja dežela – lepa in gostoljubna z večdesetletno tradicijo, ki že dolgo sledi smernicam tako imenovanega zelenega turizma v okviru trajnostnega razvoja, je bilo letos drugič na prireditvi v okviru Dni slovenskega turizma v Radencih, ki se jo je udeležil tudi častni pokrovitelj projekta predsednik dr. Danilo Türk, sklenjeno s podelitvijo priznanj najboljšim, prvouvrščenim v obliki častnih zastav.

Radenski župan Janez Rihtarič je v pozdravu o svoji občini povedal, da ima po 130 letih zdraviliške tradicije veliko za ponuditi obiskovalcem in da kraj urejajo, da bo še lepši. Predsednik TZS Peter Misja pa je po pozdravnih besedah orisal še projekt in delo turistične društvene organizacije (TDO), ki skuša v danih razmerah z okrnjenimi sredstvi kar najbolje delovati in to ji uspeva tudi zato, ker smo turizem ljudje. 

V svojem nagovoru je predsednik republike dr. Danilo Türk najprej poudaril, da ni prvič pokrovitelj projekta in tudi ne prvič gost zaključne prireditve, ki ga vedno navdušuje z uspehi in razveseljuje s pozitivno energijo. Zgodovinsko smo uspeli narediti državo z visoko skladnostjo urejenega okolja na podeželju in v mestih. Toda prav vsi moramo storiti še več in priznanja najboljšim v projektu so dokaz, koliko lahko ljudje storijo skupaj, je ob čestitki vsem prejemnikom poudaril predsednik republike.    

V tekmovanju s poglavitnim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja so sodelovali  kraji, razdeljeni po kategorijah prilagojenih značilnostim naselja in turistični ponudbi. V panožnih tekmovanjih so se pomerili še kampi, mladinska prenočišča, gasilski domovi in bencinski servisi Petrola. Kot posebna kategorija so bila ocenjena mestna, vaška in trška jedra. Na spletni strani TZS je potekalo glasovanje za NAJ lepše – NAJ gostoljubnejše večje mesto, zdraviliški in turistični kraj. Drugič pa so se tekmovanju pridružile tudi tematske poti.

Najbolje ocenjeni v posameznih kategorijah tekmovanja so bili:         

Večja mesta: Koper, Maribor, Velenje

Srednja mesta: Postojna, Sevnica, Nova Gorica

Manjša mesta: Metlika, Šempeter pri Gorici, Šenčur

Turistični kraji: Piran, Bled, Kobarid

Zdraviliški kraji: Laško, Podčetrtek, Šmarješke Toplice

Izletniški kraji: Podbočje, Črna na Koroškem, Cerknica s Cerkniškim jezerom

Kampi: Kamp Danica, Kamp Šobec, Kamp Kamne

Mladinska prenočišča: Hostel Pliskovica, MC Hostel Brežice, MCC Hostel Celje

Mestna jedra: Slovenj Gradec, Metlika, Stara Sava na Jesenicah

Trška jedra: Braslovče, Kropa, Dolenjske Toplice

Vaška jedra: Hrastov Dol, Podkoren, Slap pri Vipavi

Spletno glasovanje - glas ljudstva - Večja mesta: Velenje, Zdraviliški kraji: Podčetrtek, Turistični kraji: Kobarid

Naj poti: Pot kulturne dediščine Žirovnica, Učna pot Škocjan, Pot Razkriški kot / Geološka pot v Kobilji curek

Gasilski domovi: zgrajeni do leta 1930: PGD Šoštanj - mesto

                              zgrajeni do leta 1970: PGD Smolnik

                              zgrajeni po letu 1970: PGD Sečovlje

Bencinski servisi: BS Podčetrtek, Selnica ob Dravi, BS Žabja Vas

DNEVI SLOVENSKEGA TURIZMA 2012 (DST)

Dodano: 15.10.2012

Dnevi slovenskega turizma bodo potekali od 15. oktobra do vključno 17. oktobra v Zdravilišču Radenci v Radencih, kjer se bodo zvrstili za slovenski turizem pomembni dogodki, med drugim tudi 15. Slovenski turistični forum, 59. Gostinsko - turistični zbor Slovenije (16. in 17. oktobra), podelitev priznanj TZS »Moja dežela – lepa in gostoljubna« in številni drugi dogodki. Več informacij o DST 2012 najdete na www.dst.si.

Vir: STO

Rezultati ocenjevalne komisije 2012

Dodano: 14.09.2012

Priloge:

PODALJŠAN RAZPIS ZA NAJ POT

Dodano: 17.08.2012

Razpis za NAJ POT 2012 se podaljšuje do vključno ponedeljka, 3. septembra 2012.