Moja dežela - lepa in gostoljubna

Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen razvoj turizma. To je temeljni smisel in dolgoročno sporočilo projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna. Zato turistična društva in zveze z vse bolj zavzetim sodelovanjem občin, podjetij in mnogih organizacij in strokovnih institucij uresničujejo vrsto programov na tem področju. Osnova projekta je tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti. Projekt prerašča v vseslovensko gibanje za urejeno okolje in gostoljubnost. Slednja pa na svoj način odkriva širino in vsebinski smisel slogana Turizem smo ljudje.

Zaključna prireditev Moja dežela – lepa in gostoljubna 2013

Dodano: 10.10.2013

V torek, 8. oktobra, je v Hotelu Sotelia v Podčetrtku potekala slavnostna prireditev SLOVENIJO ČUTIM: Moja dežela lepa in gostoljubna in podelitev najvišjih priznanj v turizmu.Tekmovanje krajev in vseh drugih sodelujočih v projektu Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna z več desetletno tradicijo je spet obrodilo lepe sadove. Kot vedno so k temu odločilni delež prispevali člani turistične društvene organizacije ter drugi sodelavci s prostovoljnim delom. In brez njihovega sodelovanja ne bi uspeli.

V tekmovanju s poglavitnim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja so sodelovali kraji, razdeljeni po kategorijah prilagojenih značilnostim naselja in turistični ponudbi. V panožnih tekmovanjih so se pomerili še kampi, mladinska prenočišča in bencinski servisi Petrola. Posebej so bila ocenjena mestna, trška in vaška jedra. Že četrtič je letos potekalo tudi spletno glasovanje za NAJ lepše – NAJ gostoljubnejše večje mesto, zdraviliški in turistični kraj.
Častni pokrovitelj projekta s tekmovanjem, ki prispeva k gostoljubnejšemu sprejemu obiskovalcev in večji kakovosti bivanja vseh prebivalcev, je predsednik države Borut Pahor. Tekmovanje poteka od maja do oktobra, sponzor projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna je Petrol.

Utrinke z zaključne prireditve v Hotelu Sotelia v Podčetrtku in s posveta predsednikov turističnih društev s podelitvijo nagrad prostovoljcem lahko pregledate na

Zaključna prireditev Moja dežela - lepa in gostoljubna

Dodano: 10.10.2013

Sklenjena letošnja vseslovenska akcija Moja dežela - lepa in gostoljubna Turistične zveze Slovenije pod pokroviteljstvom Boruta Pahorja

V najlepšem kraju v Evropi, za kar je bil Podčetrtek  imenovan  pred dnevi v Belgiji na zaključni podelitvi  priznanj tekmovanja Entente Florale Europa 2013 v kategoriji manjši evropski kraji,  so na svečani prireditvi pod sloganom »SLOVENIJO ČUTIM«, v torek 8. oktobra prejeli priznanja najbolje ocenjena mesta, turistični, zdraviliški in izletniški kraji, kampi, bencinski servisi Petrola, mladinska prenočišča, mestna , trška in vaška jedra in zmagovalci spletnega glasovanja. V akciji Moja dežela - lepa in gostoljubna Turistične zveze Slovenije - TZS, ki je v 22 letih prerasla v vseslovensko gibanje, je letos po besedah  predsednika zveze Petra Misje ocenjevalna komisija obiskala 150 mest in drugih krajev, kolikor jih je tekmovalo. Svečane prireditve se je udeležil tudi predsednik Državnega zbora, Janko Veber, ki je poudaril  da turizem v Sloveniji, kljub dolgoletni tradiciji, še vedno pomeni velik izziv za uveljavitev Slovenije, pa tudi možnosti za vsestranski razvoj in blaginjo naše dežele

V Sloveniji je več kot 600 turističnih društev z 200 tisoč prostovoljci, ki sodelujejo v  akciji Moja dežela - lepa in gostoljubna, kar pomeni, da je vključena vsaka deseta Slovenka oziroma Slovenec. Letošnji zmagovalci, ki so osvojili prva mesta so: med večjimi mesti Ljubljana, srednjimi Nova Gorica in manjšimi Črna na Koroškem. Med turističnimi kraji je prvo mesto zasedel Bohinj, med zdraviliškimi Rogaška Slatina, med izletniškimi Olimje (Podčetrtek), med kampi kamp Bled, Petrolovimi bencinskimi servisi  servis v Podčetrtku, mladinskimi prenočišči Mladinski hotel Punkl, mestnimi jedri Sežana, trškimi Velika Polana in vaškimi Ponikva.  Glas ljudstva, glasovali so po spletu, je ocenil drugače: med večjimi mesti je zmagovalec Velenje, zdraviliškimi kraji Moravske  Toplice in turističnimi kraji Cerkno.  Mestni občini Koper pa je za spodbuden začetek obnove vasi Topolovec  bilo podeljeno posebno priznanje.

So pa v Termah Olimia v Podčetrtku na svečani prireditvi podelili tudi najvišja priznanja  v slovenskem turizmu in prejeli so jih: Alfred Polak  za življenjsko delo v gostinstvu, Janez Bratovž za dosežke na področju razpoznavnosti slovenske kulinarike in Slovenije v Evropi in svetu, Dominik S. Černjak za izjemen prispevek pri razvoju turističnih društvenih  organizacij, Thalasso SPA Lepa Vida v Krajinskem parku Sečoveljske soline pa Kristalni Triglav  za vrhunske dosežke  v slovenskem turizmu.  Priznanje Ambasador slovenskega turizma 2013 je  prejel John Weis iz družbe za križarjenje Royal Caribbean, v njegovem imenu pa ga je prevzel Gašpar Gašpar Mišič, predsednik uprave Luke Koper.

Najbolje ocenjeni v posameznih kategorijah:

Večja mesta: Ljubljana, Velenje, Maribor

Srednja mesta: Nova Gorica, Kamnik, Slovenj Gradec

Manjša mesta: Črna na Koroškem, Cerklje na Gorenjskem, Ormož

Turistični kraji: Bohinj, Portorož, Bled

Zdraviliški kraji: Rogaška Slatina, Šmarješke toplice, Zreče

Izletniški kraji: Olimje, Kostanjevica na Krki, Ribnica na Pohorju

Kampi: Kamp Bled, Kamp Kamne, Kamp Šobec

Mladinska prenočišča: Mladinski hotel Punkl, MC Hostel Brežice, MCC Hostel Celje

Mestna jedra: Sežana, Slovenske Konjice, Koper – Titov trg

Trška jedra: Velika Polana, Nova cerkev (občina Vojnik), Oplotnica

Vaška jedra: Ponikva, Voličina, Ambrus

Bencinski servisi Petrol: BS Podčetrtek

BS Bovec, BS Črnomelj II, BS Ptuj Dornavska in BS Kamnik III so prejeli

priznanja za prvo mesto na regijskem nivoju

Utrinki na https://www.facebook.com/iztok.pipan/media_set?set=a.10201548211160480.1033267499&type=3

Rezultati ocenjevalne komisije 2013

Dodano: 16.09.2013

Tekmovanje v projektu Moja dežela – lepa in gostoljubna, pod častnim pokroviteljstvom predsednika države RS Boruta Pahorja je zaključeno. S poglavitnim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja v okviru zelenega turizma in trajnostnega razvoja so se v njih pomerili številni kraji in drugi sodelujoči v panožnih tekmovanjih. Rezultati v priponki!

Priloge:

Moja dežela - lepa in gostoljubna 2013

Dodano: 27.05.2013

Turistična zveza Slovenije pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja in v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS - Direktoratom za turizem in internacionalizacijo objavlja že 22. leto zapored razpis za tekmovanje na področju turizma, urejanja in varstva okolja Moja dežela - lepa in gostoljubna 2013.

Priloge: