Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Moja dežela - lepa in gostoljubna

Za Slovenijo je turizem rastoča dejavnost povezana s počitkom, sprostitvijo, doživetji, športom ter naravno in kulturno dediščino, ki se lahko uresničuje in nadgrajuje v urejenem, prijaznem, gostoljubnem in strpnem okolju.

Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen razvoj turizma. To je temeljni smisel in dolgoročno sporočilo projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna. Zato turistična društva in zveze z vse bolj zavzetim sodelovanjem občin, podjetij in mnogih organizacij in strokovnih institucij uresničujejo vrsto programov na tem področju. Osnova projekta je tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti. Projekt prerašča v vseslovensko gibanje za urejeno okolje in gostoljubnost. Slednja pa na svoj način odkriva širino in vsebinski smisel slogana Turizem smo ljudje.

 

Namen projekta

je spodbujati in ozaveščati ljudi, da urejajo svoje bivalno, krajevno, podjetniško in društveno okolje, to je okolje, kjer stanujejo, žive, delajo, se družijo in dopustujejo. Projekt je hkrati spodbuda za dobro organizirane redne dejavnosti komunalnih, okoljevarstvenih podjetij in drugih služb ter vedno bolj prispeva k urejenosti in prijetni celostni podobi Slovenije.

Sestavni del projekta sta tudi podprojekta Pomladansko urejanje in vzdrževanje čistega okolja, povezano z dnevom voda in dnevom zemlje in Republiški turistični drobnogled.

Projekt je izrednega pomena za uveljavljanje Slovenije v mednarodnem sodelovanju in prispevek k promociji slovenskega turizma. Nekatera doma najbolje ocenjena mesta in kraji se uspešno vključujejo na evropsko tekmovanje Entente Florale in dosegajo zavidljive rezultate.

 

Sodelujoči v tekmovanju

Urejeno okolje je sestavina sonaravnega turizma in nenadomestljivi del turistične ponudbe.

 

V tekmovanju sodelujejo kraji razvrščeni v več skupin:

-          večja mesta, srednja in manjša mesta

-          turistični kraji, zdraviliški kraji in izletniški kraji

-          mestna, trška in vaška jedra

 

Poleg mest in krajev tekmujejo tudi:

-          kampi in glampingi

-          mladinska prenočišča

-          tematske poti

-          Petrolova prodajna mesta

-          kulturne in naravne znamenitosti

 

Vsebina ocenjevanja:

Osnovni nosilec projekta je Turistična zveza Slovenije, ki pripravi za posamezne kategorije ocenjevalne liste.  Tekmovanje se prične na lokalni ravni z ocenjevanjem najbolj urejenih hiš, poslopij, vrtov, balkonov , se nadaljuje na krajevni, mestni, občinski , regijski ravni ter zaključuje na državnem nivoju z razglasitvijo najbolj urejenih in gostoljubnih mest, krajev ... Državna komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki različnih področij (krajinarji, geografi, turistični delavci, sociologi, arhitekti, etnologi in drugi), po vnaprej določen terminskem planu s pomočjo ocenjevalnih listov ocenjuje posamezne kandidate v kategorijah.

Vsebino projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna postopoma nadgrajujemo. Posebno pozornost namenjamo celoviti ekološki urejenosti krajev in kakovosti turistične ponudbe, ki jo komisija ocenjuje na podlagi  učinkovitosti trženja in promoviranja turističnih produktov. Čisto in urejeno okolje, ohranjena naravna in kulturna dediščina, zanimivi  turistični produkti, vse to vpliva na prepoznavnost kraja, predvsem pa na zadovoljstvo domačih in tujih gostov.

Vedno znova ugotavljamo, tudi na podlagi opozoril turistov, da se urejenost in turistična ponudba okolja izboljšuje. Zagotoviti si želimo takšno kakovost tekmovanja, ki bo bistveno vplivala in spodbujala trajnostni razvoj turizma in pozicionirala  Slovenijo kot zeleno, aktivno in zdravo.

 

Terminski plan uresničevanja projekta:

·         junij: objava razpisa za tekmovanje MDLG 2020

·         junij-julij: ocenjevanja na krajevni in občinski ravni

·         julij – september: ocenjevanje na državni ravni

·         julij – september: spletno glasovanje/ocenjevanje

·         11-14. noktober 2020, Laško; zaključna prireditev »Moja dežela – lepa in gostoljubna 2020«

 

Zaključna prireditev MDLG:

Slavnostna podelitev priznanj s kulturnim programom in pogostitvijo.

-         Kratka predstavitev prvih treh najboljših po kategorijah

-          podelitev priznanj najboljšim v posameznih kategorijah

-          podelitev častne zastave MDLG prvo uvrščenim

 

Zaključna prireditev Moja dežela – lepa in gostoljubna 2013

Dodano: 10.10.2013

V torek, 8. oktobra, je v Hotelu Sotelia v Podčetrtku potekala slavnostna prireditev SLOVENIJO ČUTIM: Moja dežela lepa in gostoljubna in podelitev najvišjih priznanj v turizmu.Tekmovanje krajev in vseh drugih sodelujočih v projektu Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna z več desetletno tradicijo je spet obrodilo lepe sadove. Kot vedno so k temu odločilni delež prispevali člani turistične društvene organizacije ter drugi sodelavci s prostovoljnim delom. In brez njihovega sodelovanja ne bi uspeli. 

V tekmovanju s poglavitnim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja so sodelovali kraji, razdeljeni po kategorijah prilagojenih značilnostim naselja in turistični ponudbi. V panožnih tekmovanjih so se pomerili še kampi, mladinska prenočišča in bencinski servisi Petrola. Posebej so bila ocenjena mestna, trška in vaška jedra. Že četrtič je letos potekalo tudi spletno glasovanje za NAJ lepše – NAJ gostoljubnejše večje mesto, zdraviliški in turistični kraj. 
Častni pokrovitelj projekta s tekmovanjem, ki prispeva k gostoljubnejšemu sprejemu obiskovalcev in večji kakovosti bivanja vseh prebivalcev, je predsednik države Borut Pahor. Tekmovanje poteka od maja do oktobra, sponzor projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna je Petrol.

Utrinke z zaključne prireditve v Hotelu Sotelia v Podčetrtku in s posveta predsednikov turističnih društev s podelitvijo nagrad prostovoljcem lahko pregledate na

https://www.facebook.com/iztok.pipan/media_set?set=a.10201548211160480.1033267499&type=3

Zaključna prireditev Moja dežela - lepa in gostoljubna

Dodano: 10.10.2013

Sklenjena letošnja vseslovenska akcija Moja dežela - lepa in gostoljubna Turistične zveze Slovenije pod pokroviteljstvom Boruta Pahorja

V najlepšem kraju v Evropi, za kar je bil Podčetrtek  imenovan  pred dnevi v Belgiji na zaključni podelitvi  priznanj tekmovanja Entente Florale Europa 2013 v kategoriji manjši evropski kraji,  so na svečani prireditvi pod sloganom »SLOVENIJO ČUTIM«, v torek 8. oktobra prejeli priznanja najbolje ocenjena mesta, turistični, zdraviliški in izletniški kraji, kampi, bencinski servisi Petrola, mladinska prenočišča, mestna , trška in vaška jedra in zmagovalci spletnega glasovanja. V akciji Moja dežela - lepa in gostoljubna Turistične zveze Slovenije - TZS, ki je v 22 letih prerasla v vseslovensko gibanje, je letos po besedah  predsednika zveze Petra Misje ocenjevalna komisija obiskala 150 mest in drugih krajev, kolikor jih je tekmovalo. Svečane prireditve se je udeležil tudi predsednik Državnega zbora, Janko Veber, ki je poudaril  da turizem v Sloveniji, kljub dolgoletni tradiciji, še vedno pomeni velik izziv za uveljavitev Slovenije, pa tudi možnosti za vsestranski razvoj in blaginjo naše dežele

V Sloveniji je več kot 600 turističnih društev z 200 tisoč prostovoljci, ki sodelujejo v  akciji Moja dežela - lepa in gostoljubna, kar pomeni, da je vključena vsaka deseta Slovenka oziroma Slovenec. Letošnji zmagovalci, ki so osvojili prva mesta so: med večjimi mesti Ljubljana, srednjimi Nova Gorica in manjšimi Črna na Koroškem. Med turističnimi kraji je prvo mesto zasedel Bohinj, med zdraviliškimi Rogaška Slatina, med izletniškimi Olimje (Podčetrtek), med kampi kamp Bled, Petrolovimi bencinskimi servisi  servis v Podčetrtku, mladinskimi prenočišči Mladinski hotel Punkl, mestnimi jedri Sežana, trškimi Velika Polana in vaškimi Ponikva.  Glas ljudstva, glasovali so po spletu, je ocenil drugače: med večjimi mesti je zmagovalec Velenje, zdraviliškimi kraji Moravske  Toplice in turističnimi kraji Cerkno.  Mestni občini Koper pa je za spodbuden začetek obnove vasi Topolovec  bilo podeljeno posebno priznanje.

So pa v Termah Olimia v Podčetrtku na svečani prireditvi podelili tudi najvišja priznanja  v slovenskem turizmu in prejeli so jih: Alfred Polak  za življenjsko delo v gostinstvu, Janez Bratovž za dosežke na področju razpoznavnosti slovenske kulinarike in Slovenije v Evropi in svetu, Dominik S. Černjak za izjemen prispevek pri razvoju turističnih društvenih  organizacij, Thalasso SPA Lepa Vida v Krajinskem parku Sečoveljske soline pa Kristalni Triglav  za vrhunske dosežke  v slovenskem turizmu.  Priznanje Ambasador slovenskega turizma 2013 je  prejel John Weis iz družbe za križarjenje Royal Caribbean, v njegovem imenu pa ga je prevzel Gašpar Gašpar Mišič, predsednik uprave Luke Koper.   

Najbolje ocenjeni v posameznih kategorijah:

Večja mesta: Ljubljana, Velenje, Maribor

Srednja mesta: Nova Gorica, Kamnik, Slovenj Gradec

Manjša mesta: Črna na Koroškem, Cerklje na Gorenjskem, Ormož

Turistični kraji: Bohinj, Portorož, Bled

Zdraviliški kraji: Rogaška Slatina, Šmarješke toplice, Zreče

Izletniški kraji: Olimje, Kostanjevica na Krki, Ribnica na Pohorju

Kampi: Kamp Bled, Kamp Kamne, Kamp Šobec

Mladinska prenočišča: Mladinski hotel Punkl, MC Hostel Brežice, MCC Hostel Celje

Mestna jedra: Sežana, Slovenske Konjice, Koper – Titov trg

Trška jedra: Velika Polana, Nova cerkev (občina Vojnik), Oplotnica

Vaška jedra: Ponikva, Voličina, Ambrus

Bencinski servisi Petrol: BS Podčetrtek

                                           BS Bovec, BS Črnomelj II, BS Ptuj Dornavska in BS Kamnik III so prejeli

                                           priznanja za prvo mesto na regijskem nivoju

Utrinki na https://www.facebook.com/iztok.pipan/media_set?set=a.10201548211160480.1033267499&type=3

Rezultati ocenjevalne komisije 2013

Dodano: 16.09.2013

Tekmovanje v projektu Moja dežela – lepa in gostoljubna, pod častnim pokroviteljstvom predsednika države RS Boruta Pahorja je zaključeno. S poglavitnim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja v okviru zelenega turizma in trajnostnega razvoja so se v njih pomerili številni kraji in drugi sodelujoči v panožnih tekmovanjih. Rezultati v priponki!

Priloge:

Moja dežela - lepa in gostoljubna 2013

Dodano: 27.05.2013

Turistična zveza Slovenije pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja in v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS - Direktoratom za turizem in internacionalizacijo objavlja že 22. leto zapored razpis za tekmovanje na področju turizma, urejanja in varstva okolja Moja dežela - lepa in gostoljubna 2013.

Priloge: