Moja dežela - lepa in gostoljubna

Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen razvoj turizma. To je temeljni smisel in dolgoročno sporočilo projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna. Zato turistična društva in zveze z vse bolj zavzetim sodelovanjem občin, podjetij in mnogih organizacij in strokovnih institucij uresničujejo vrsto programov na tem področju. Osnova projekta je tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti. Projekt prerašča v vseslovensko gibanje za urejeno okolje in gostoljubnost. Slednja pa na svoj način odkriva širino in vsebinski smisel slogana Turizem smo ljudje.

Zaključena vseslovenska akcija Moja dežela - lepa in gostoljubna 2014

Dodano: 16.10.2014

Sklenjena je letošnja vseslovenska akcija Moja dežela – lepa in gostoljubna pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja.

»Sprejmite, prosim, izraze mojega iskrenega občudovanja. Vaše delo upravičeno zasluži pozornost in priznanje širše javnosti,« je predsednik države Borut Pahor nagovoril zbrane na slovesni prireditvi s podelitvijo priznanj v torek, 14. oktobra 2014, v Hotelih Bernardin v Portorožu.

Na večernem dogodku smo podelili priznanja v akciji najbolje ocenjenim mestom, turističnim, zdraviliškim in izletniškim krajem, naj tematskim potem, kampom, Petrolovim bencinskim servisom, mladinskim prenočiščem, gasilskim domovom, mestnim, trškim in vaškim jedrom in zmagovalcem spletnega glasovanja. V akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je v dobrih dveh desetletjih prerasla v vseslovensko gibanje, je letos po besedah predsednika TZS Petra Misje sodelovalo več kot dve tretjini slovenskih krajev. Ta so iz leta v leto čedalje bolj urejena, k čemur odločilno prispevajo prav člani turističnih društev in drugi sodelavci s prostovoljnim delom.

V Sloveniji je več kot 600 turističnih društev z okoli 200.000 prostovoljci, ki sodelujejo v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna; vanjo sta torej vključena vsaka deseta Slovenka oziroma Slovenec. Letošnji zmagovalci akcije so: med večjimi mesti Koper, srednjimi Ptuj in manjšimi Cerklje na Gorenjskem. Med turističnimi kraji je prvo mesto pripadlo Izoli, med zdraviliškimi Podčetrtku, med izletniškimi Veliki Polani. Med kampi je prvo mesto osvojil Kamp Menina, naj tematska pot je postala Vinotour pot Svečina - Ratsch a.d.W., najbolje ocenjen Petrolov servis je v Pivki. Prvo mesto med mladinskimi prenočišči je zasedel YH Pod Voglom, med mestnimi jedri Kranj, trškimi Šafarsko in vaškimi Galicija. Prvo mesto med gasilskimi domovi, zgrajenimi do leta 1970, je prejelo PGD Podnart, PGD Ponikva pri Žalcu med domovi, zgrajenimi po letu 1970. Glas ljudstva (po spletu) pa je presodil, da prvo mesto med večjimi mesti pripade Velenju, med zdraviliškimi kraji Topolšici in med turističnimi kraji Izoli.

Govor predsednika republike Boruta Pahorja je v celoti objavljen na http://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/objave/56C25F0D073AA6F4C1257D71004A1DE9?OpenDocument

Galerije:

Nominiranci Moja dežela - lepa in gostoljubna 2014

Dodano: 18.09.2014

Ocenjevanje mest, krajev, jeder, kampov in mladinskih prenočišč je zaključeno. Še vedno pa poteka ocenjevanje kandidatov za Naj tematsko pot ter Naj Petrolov bencinski servis.

Objavljamo nominirance v posameznih kategorijah (po abecedi) za priznanja MDLG 2014, vrstni red prejemnikov (1., 2. ali 3. mesto) pa bomo razkrili na zaključni prireditvi MDLG 2014.

Slavnostna zaključna prireditev Moja dežela lepa in gostoljubna s podelitvijo priznanj bo 14. oktobra 2014, ob 18:30 uri v Grand hotelu Bernardin v Portorožu, na kateri bo častni govorec predsednik države RS Borut Pahor.

VELIKA MESTA

YH PROTEUS POSTOJNA

Objava tekmovanja Moja dežela - lepa in gostoljubna 2014

Dodano: 11.06.2014

Turistična zveza Slovenije pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja in v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS - Direktoratom za turizem in internacionalizacijo objavlja že 23. leto zapored razpis za tekmovanje na področju turizma, urejanja in varstva okolja Moja dežela - lepa in gostoljubna 2014.

Projekt, ki urejeno in gostoljubno okolje prepoznava kot predpogoj kakovostnega turizma, se začenja na krajevnem nivoju, nadaljuje na občinskem, regijskem ter zaključi na državnem nivoju. Vljudno vabljeni k sodelovanju, da skupaj uresničimo MDLG 2014.

Zaključna prireditev projekta bo 14. oktobra v Portorožu.

Priloge: