Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Moja dežela - lepa in gostoljubna

Za Slovenijo je turizem rastoča dejavnost povezana s počitkom, sprostitvijo, doživetji, športom ter naravno in kulturno dediščino, ki se lahko uresničuje in nadgrajuje v urejenem, prijaznem, gostoljubnem in strpnem okolju.

Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen razvoj turizma. To je temeljni smisel in dolgoročno sporočilo projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna. Zato turistična društva in zveze z vse bolj zavzetim sodelovanjem občin, podjetij in mnogih organizacij in strokovnih institucij uresničujejo vrsto programov na tem področju. Osnova projekta je tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti. Projekt prerašča v vseslovensko gibanje za urejeno okolje in gostoljubnost. Slednja pa na svoj način odkriva širino in vsebinski smisel slogana Turizem smo ljudje.

 

Namen projekta

je spodbujati in ozaveščati ljudi, da urejajo svoje bivalno, krajevno, podjetniško in društveno okolje, to je okolje, kjer stanujejo, žive, delajo, se družijo in dopustujejo. Projekt je hkrati spodbuda za dobro organizirane redne dejavnosti komunalnih, okoljevarstvenih podjetij in drugih služb ter vedno bolj prispeva k urejenosti in prijetni celostni podobi Slovenije.

Sestavni del projekta sta tudi podprojekta Pomladansko urejanje in vzdrževanje čistega okolja, povezano z dnevom voda in dnevom zemlje in Republiški turistični drobnogled.

Projekt je izrednega pomena za uveljavljanje Slovenije v mednarodnem sodelovanju in prispevek k promociji slovenskega turizma. Nekatera doma najbolje ocenjena mesta in kraji se uspešno vključujejo na evropsko tekmovanje Entente Florale in dosegajo zavidljive rezultate.

 

Sodelujoči v tekmovanju

Urejeno okolje je sestavina sonaravnega turizma in nenadomestljivi del turistične ponudbe.

 

V tekmovanju sodelujejo kraji razvrščeni v več skupin:

-          večja mesta, srednja in manjša mesta

-          turistični kraji, zdraviliški kraji in izletniški kraji

-          mestna, trška in vaška jedra

 

Poleg mest in krajev tekmujejo tudi:

-          kampi in glampingi

-          mladinska prenočišča

-          tematske poti

-          Petrolova prodajna mesta

-          kulturne in naravne znamenitosti

 

Vsebina ocenjevanja:

Osnovni nosilec projekta je Turistična zveza Slovenije, ki pripravi za posamezne kategorije ocenjevalne liste.  Tekmovanje se prične na lokalni ravni z ocenjevanjem najbolj urejenih hiš, poslopij, vrtov, balkonov , se nadaljuje na krajevni, mestni, občinski , regijski ravni ter zaključuje na državnem nivoju z razglasitvijo najbolj urejenih in gostoljubnih mest, krajev ... Državna komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki različnih področij (krajinarji, geografi, turistični delavci, sociologi, arhitekti, etnologi in drugi), po vnaprej določen terminskem planu s pomočjo ocenjevalnih listov ocenjuje posamezne kandidate v kategorijah.

Vsebino projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna postopoma nadgrajujemo. Posebno pozornost namenjamo celoviti ekološki urejenosti krajev in kakovosti turistične ponudbe, ki jo komisija ocenjuje na podlagi  učinkovitosti trženja in promoviranja turističnih produktov. Čisto in urejeno okolje, ohranjena naravna in kulturna dediščina, zanimivi  turistični produkti, vse to vpliva na prepoznavnost kraja, predvsem pa na zadovoljstvo domačih in tujih gostov.

Vedno znova ugotavljamo, tudi na podlagi opozoril turistov, da se urejenost in turistična ponudba okolja izboljšuje. Zagotoviti si želimo takšno kakovost tekmovanja, ki bo bistveno vplivala in spodbujala trajnostni razvoj turizma in pozicionirala  Slovenijo kot zeleno, aktivno in zdravo.

 

Terminski plan uresničevanja projekta:

·         junij: objava razpisa za tekmovanje MDLG 2020

·         junij-julij: ocenjevanja na krajevni in občinski ravni

·         julij – september: ocenjevanje na državni ravni

·         julij – september: spletno glasovanje/ocenjevanje

·         11-14. noktober 2020, Laško; zaključna prireditev »Moja dežela – lepa in gostoljubna 2020«

 

Zaključna prireditev MDLG:

Slavnostna podelitev priznanj s kulturnim programom in pogostitvijo.

-         Kratka predstavitev prvih treh najboljših po kategorijah

-          podelitev priznanj najboljšim v posameznih kategorijah

-          podelitev častne zastave MDLG prvo uvrščenim

 

Objava tekmovanja Moja dežela - lepa in gostoljubna 2015

Dodano: 02.06.2015

Turistična zveza Slovenije pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS - Direktoratom za turizem in internacionalizacijo objavlja že 24. leto zapored razpis za tekmovanje na področju turizma, urejanja in varstva okolja Moja dežela - lepa in gostoljubna 2015.

Projekt, ki urejeno in gostoljubno okolje prepoznava kot predpogoj kakovostnega turizma, se začenja na krajevnem nivoju, nadaljuje na občinskem, regijskem ter zaključi na državnem nivoju. Vljudno vabljeni k sodelovanju, da skupaj uresničimo MDLG 2015.

Zaključna prireditev projekta bo 13. oktobra v Novi Gorici.

 

Priloge:

Zaključena vseslovenska akcija Moja dežela - lepa in gostoljubna 2014

Dodano: 16.10.2014

Sklenjena je letošnja vseslovenska akcija Moja dežela – lepa in gostoljubna pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja.

»Sprejmite, prosim, izraze mojega iskrenega občudovanja. Vaše delo upravičeno zasluži pozornost in priznanje širše javnosti,« je predsednik države Borut Pahor nagovoril zbrane na slovesni prireditvi s podelitvijo priznanj v torek, 14. oktobra 2014, v Hotelih Bernardin v Portorožu.

Na večernem dogodku smo podelili priznanja v akciji najbolje ocenjenim mestom, turističnim, zdraviliškim in izletniškim krajem, naj tematskim potem, kampom, Petrolovim bencinskim servisom, mladinskim prenočiščem, gasilskim domovom, mestnim, trškim in vaškim jedrom in zmagovalcem spletnega glasovanja. V akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je v dobrih dveh desetletjih prerasla v vseslovensko gibanje, je letos po besedah predsednika TZS Petra Misje sodelovalo več kot dve tretjini slovenskih krajev. Ta so iz leta v leto čedalje bolj urejena, k čemur odločilno prispevajo prav člani turističnih društev in drugi sodelavci s prostovoljnim delom.

V Sloveniji je več kot 600 turističnih društev z okoli 200.000 prostovoljci, ki sodelujejo v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna; vanjo sta torej vključena vsaka deseta Slovenka oziroma Slovenec. Letošnji zmagovalci akcije so: med večjimi mesti Koper, srednjimi Ptuj in manjšimi Cerklje na Gorenjskem. Med turističnimi kraji je prvo mesto pripadlo Izoli, med zdraviliškimi Podčetrtku, med izletniškimi Veliki Polani. Med kampi je prvo mesto osvojil Kamp Menina, naj tematska pot je postala Vinotour pot Svečina - Ratsch a.d.W., najbolje ocenjen Petrolov servis je v Pivki. Prvo mesto med mladinskimi prenočišči je zasedel YH Pod Voglom, med mestnimi jedri Kranj, trškimi Šafarsko in vaškimi Galicija. Prvo mesto med gasilskimi domovi, zgrajenimi do leta 1970, je prejelo PGD Podnart, PGD Ponikva pri Žalcu med domovi, zgrajenimi po letu 1970. Glas ljudstva (po spletu) pa je presodil, da prvo mesto med večjimi mesti pripade Velenju, med zdraviliškimi kraji Topolšici in med turističnimi kraji Izoli.

Govor predsednika republike Boruta Pahorja je v celoti objavljen na http://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/objave/56C25F0D073AA6F4C1257D71004A1DE9?OpenDocument

 

 

Galerije:

Nominiranci Moja dežela - lepa in gostoljubna 2014

Dodano: 18.09.2014

Ocenjevanje mest, krajev, jeder, kampov in mladinskih prenočišč je zaključeno. Še vedno pa poteka ocenjevanje kandidatov za Naj tematsko pot ter Naj Petrolov bencinski servis.

Objavljamo nominirance v posameznih kategorijah (po abecedi) za priznanja MDLG 2014, vrstni red prejemnikov (1., 2. ali 3. mesto) pa bomo razkrili na zaključni prireditvi MDLG 2014.

Slavnostna zaključna prireditev Moja dežela lepa in gostoljubna s podelitvijo priznanj bo 14. oktobra 2014, ob 18:30 uri v Grand hotelu Bernardin v Portorožu, na kateri bo častni govorec predsednik države RS Borut Pahor.

 

VELIKA MESTA

SREDNJA MESTA

MANJŠA MESTA

KOPER

PTUJ

CERKLJE NA GORENJSKEM

MARIBOR

RAVNE NA KOROŠKEM

SENOVO

VELENJE

ZAGORJE OB SAVI

ŽELEZNIKI

 

ZDRAVILIŠKI KRAJI

IZLETNIŠKI KRAJI

TURISTIČNI KRAJI

BANOVCI

ŠEMPETER V SAVINJSKI DOLINI

BLED

LAŠKO

TRŽIŠČE

BOVEC

PODČETRTEK

VELIKA POLANA

IZOLA

 

MESTNO JEDRO

VAŠKO JEDRO

TRŠKA IN DRUGA URBANA JEDRA

KRANJ

GALICIJA

DOBRNA-ZDRAVILIŠČE

NOVA GORICA

SLIVNA - GEOSS

JEFAČNIKOVA DOMAČIJA (TRZIN)

RADOVLJICA

STROJNA

ŠAFARSKO

 

KAMPI

MLADINSKA PRENOČIŠČA

KAMP BLED

HOSTEL BLEDEC

KAMP MENINA

YH POD VOGLOM

KAMP ŠOBEC

YH PROTEUS POSTOJNA

 

Objava tekmovanja Moja dežela - lepa in gostoljubna 2014

Dodano: 11.06.2014

Turistična zveza Slovenije pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja in v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS - Direktoratom za turizem in internacionalizacijo objavlja že 23. leto zapored razpis za tekmovanje na področju turizma, urejanja in varstva okolja Moja dežela - lepa in gostoljubna 2014.

Projekt, ki urejeno in gostoljubno okolje prepoznava kot predpogoj kakovostnega turizma, se začenja na krajevnem nivoju, nadaljuje na občinskem, regijskem ter zaključi na državnem nivoju. Vljudno vabljeni k sodelovanju, da skupaj uresničimo MDLG 2014.

Zaključna prireditev projekta bo 14. oktobra v Portorožu.

Priloge:

Zaključna prireditev Moja dežela – lepa in gostoljubna 2013

Dodano: 10.10.2013

V torek, 8. oktobra, je v Hotelu Sotelia v Podčetrtku potekala slavnostna prireditev SLOVENIJO ČUTIM: Moja dežela lepa in gostoljubna in podelitev najvišjih priznanj v turizmu.Tekmovanje krajev in vseh drugih sodelujočih v projektu Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna z več desetletno tradicijo je spet obrodilo lepe sadove. Kot vedno so k temu odločilni delež prispevali člani turistične društvene organizacije ter drugi sodelavci s prostovoljnim delom. In brez njihovega sodelovanja ne bi uspeli. 

V tekmovanju s poglavitnim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja so sodelovali kraji, razdeljeni po kategorijah prilagojenih značilnostim naselja in turistični ponudbi. V panožnih tekmovanjih so se pomerili še kampi, mladinska prenočišča in bencinski servisi Petrola. Posebej so bila ocenjena mestna, trška in vaška jedra. Že četrtič je letos potekalo tudi spletno glasovanje za NAJ lepše – NAJ gostoljubnejše večje mesto, zdraviliški in turistični kraj. 
Častni pokrovitelj projekta s tekmovanjem, ki prispeva k gostoljubnejšemu sprejemu obiskovalcev in večji kakovosti bivanja vseh prebivalcev, je predsednik države Borut Pahor. Tekmovanje poteka od maja do oktobra, sponzor projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna je Petrol.

Utrinke z zaključne prireditve v Hotelu Sotelia v Podčetrtku in s posveta predsednikov turističnih društev s podelitvijo nagrad prostovoljcem lahko pregledate na

https://www.facebook.com/iztok.pipan/media_set?set=a.10201548211160480.1033267499&type=3