Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Turizmu pomaga lastna glava

Projekt Turizmu pomaga lastna glava je celovit sistem organiziranega delovanja osnovnošolske mladine v turizmu. Vsebina projekta je vezana na raziskovanje turizma v domačem kraju, ugotavljanju možnosti za hitrejši razvoj in oblikovanje take ponudbe, ki bo vzpodbudila podjetništvo in trženje naravnih danosti ter tudi ostale ponudbe v vseh možnih oblikah.

TURISTIČNE TRŽNICE 2009

Dodano: 01.12.2008

Turistične tržnice 23. festivala TPLG na temo Voda-zdravje-izziv za prihodnost bodo potekale marca in aprila 2009 v večjih Mercatorjevih centrih po Sloveniji.

Priloge:

RAZPIS 23. FESTIVALA TPLG

Dodano: 16.06.2008

V šolskem letu 2008/2009 razpisujemo 23. festival Turizmu pomaga lastna glava na temo VODA-ZDRAVJE-IZZIV ZA PRIHODNOST. Za sodelovanje na festivalu je potrebno izdelati turistično nalogo in sodelovati na turistični tržnici, ki vključuje postavitev turističnega produkta na stojnici in nastop s predstavitvijo turističnega produkta na prireditvenem prostoru.

Priloge:

22. FESTIVAL TPLG - OD ZRNA DO MIZE

Dodano: 20.05.2008

Festival Turizmu pomaga lastna glava je potekal v sedmih slovenskih regijah in izmed najboljših izbral tiste, ki so se predstavili na zaključni tržnici v ljubljanskem Mercatorju. Razmišljanja osnovnošolcev, prelita v projektne naloge, in obilica izvrstnih predstavitev v marcu in aprilu ter zaključno srečanje konec aprila v Ljubljani dokazujejo, da turizmu res pomaga lastna glava. Akcija je v celoti zelo dobro uspela in aktivirala več kot tisoč osnovnošolcev.

PODMLADKARJI POD KLOBUKOM

Dodano: 19.05.2008

Sedem skupin turističnih podmladkov, ki so na letošnjih turističnih tržnicah festivala Turizmu pomaga lastna glava postavili na ogled najboljše urejene stojnice, je Televizija Slovenija povabila v priljubljeno mladinsko oddajo Pod klobukom. Na snemanju, ki je bilo za vse vznemirljivo, a tudi naporno doživetje, skozi katero jim je pomagala tudi urednica in scenaristka in, kot je sama dejala, deklica za vse, prijazna Tatjana Trtnik, so učenci izvrstno sodelovali. Po pojasnilih njihovih mentoric, med njimi Renate Lesar Hržič iz Velikih Lašč, Polone Kancilja iz Kamnika in Laure Ozebek iz Nove Gorice, so se vsi šolarji snemanja na televiziji zelo razveselili, saj je to bilo zanje nekaj povsem novega in zanimivega, njihova ustvarjalnost pa bo tako predstavljena televizijskim gledalcem v najširšem prostoru. Za slednje si tudi sicer prizadevajo; tako so se na primer Kamničani, ki jih naklonjeno podpira še župan, someščanom že predstavili na šolskem dnevu odprtih vrat, jeseni pa bodo sodelovali na znani in dobro obiskani veliki turistični prireditvi Dnevi narodnih noš.

ZAKLJUČNA TRŽNICA 2008

Dodano: 19.05.2008

Turistična zveza Slovenije in Zavod RS za šolstvo sta pod pokroviteljstvom Ministrstva za šolstvo in šport in Ministrstva za gospodarstvo v letošnjem šolskem letu razpisala že 22. festival Turizmu pomaga lastna glava. Tema razpisa je bila Od zrna do mize in nanj se je prijavilo 85 osnovnih šol. Za Slovenijo je pridelava in ponudba zdrave hrane velika prednost, ki jo vsekakor velja izkoristiti tudi v turistični ponudbi. Sodelovanje na festivalu vključuje pripravo turistične projektne naloge in njeno predstavitev na turistični tržnici ter oblikovanje novih turističnih proizvodov, pri pripravi katerih so sodelovala nekatera turistična društva in zveze. Potem ko so po regijah potekale tržnice, kjer je strokovna komisija skupaj z obiskovalci tržnic ocenila najboljše (komisija je ocenjevala zlate, srebrne in bronaste nagrajence, obiskovalci pa najboljšo stojnico), je bilo za finalno, zaključno prireditev izbranih 28 osnovnih šol. Na prireditvi v ljubljanskem Hipermarketu Mercator so sodelovale osnovne šole Janka Kersnika Brdo-Lukovica, Primož Trubar - Velike Lašče, Hajdina, Neznanih talcev - Dravograd, Šentjaž pri Dravogradu, Ljudski vrt - Ptuj, Bistrica ob Sotli, Antona Aškerca - Rimske Toplice, Frana Roša - Celje, dr. Pavla Lunačka - Šentrupert, Brežice, Adama Bohoriča - Brestanica, Fara, Bršljin - Novo mesto, prof. dr. Josipa Plemlja - Bled, Marije Vere - Kamnik, Frana Kocbeka - Gornji Grad, Milojke Štrukelj - Nova Gorica, dr. Bogomirja Magajne - Divača, Toneta Tomšiča - Knežak, Sečovlje, JVIZ Destrnik - Trnovska vas, Razkrižje, Odranci, Kuzma in Šalovci. Med slednjimi je strokovna komisija izbrala pet najboljših predstavitev, ki so jih pripravili učenci osnovnih šol: Neznanih talcev - Dravograd, o Libeliški trenti, prof. dr. Josipa Plemlja - Bled, o Blejku, ki popelje na pot eko dobrot, Fara, o Zgodbi o jabolku, dr. Bogomirja Magajne - Divača, o Posvojitvi jablane in Frana Kocbeka - Gornji Grad, z zgodbo Od prosa do luknje. Akcija, ki ima sicer dolgoletno tradicijo, saj poteka že več kot dvajset let, se je letos prvič predstavila v obliki tržnice in kot takšna tudi v Mercatorjevih trgovskih središčih, kjer je bila na ogled res mnogim obiskovalcem. Kot je povedala mentorica Majda Griz iz Velikih Lašč, s katero se strinjajo tudi mnogi drugi udeleženci festivala, gre za odlično zamisel in dobro novost. Kreativnost mladih je tako na očeh javnosti, potencialnih potrošnikov teh novih turističnih produktov, saj ustvarjalnost podmladka spozna veliko ljudi. Otroci pa se sproščeno naučijo predstavljati svoje delo in sebe ter predstaviti in vabiti obiskovalce v svoj kraj na ogled številnih, mnogokrat še skritih in velikokrat neznanih znamenitosti. Ideje osnovnošolcev Če jih nekaj omenimo, lahko začnemo s Primožem Trubarjem, katerega rojstvo pred pol tisočletja praznujemo letos. Ob obisku njegove bližnje očetnjave nam bi učenci šole z njegovim imenom ponudili posebne dobrote - piškot Trubarjev pečat, Trubarjev kruhek in Trubarjevo malico. Kar še več kot pet tisoč let nazaj pa so se odpravili učenci, ki so predstavljali pračloveka, ki je v \"prapeči\" pekel res okusen \"prakruh\", narejen samo iz moke in vode, brez soli in kvasa. Čeprav v šali včasih rečemo, da to, kar je zdravo, ni dobro, so mnogi mladi s pripravo okusnih jedi iz zdravih sestavin pokazali, da to ne drži. Prijazno so ponujali v pokušino različen kruh in pecivo iz pire in jo tudi pokazali v zrnju ter pripravili še recepte za pripravo svojih dobrot in jih delili obiskovalcem. Ustrezno temi festivala so predstavili tudi zanimive jedi iz vseh drugih žit in ajde, ki so jih pripravili sami ali ob pomoči odraslih, večkrat iz društev kmečkih žena, znanih po svojih dobrih domačih poslasticah. Mimoidoči so spoznali več vrst kaše, žgancev, pa tudi želodec in žlikrofe s proseno kašo. V prizadevanjih za varovanje prostora, v katerem bivamo in ga bodo od nas podedovali tudi naši zanamci, ima vidno mesto tudi ekologija. Prav zato so učenci pripravili sladke ekoužitke, v katerih je posebno mesto zavzemal med. Spet drugi so se domislili poti ekodobrot in predlagali posvojitev jablane, takšne, ki so jo prinesli kar s seboj v cvetličnem loncu. Marsikaj o jabolku se je dalo naučiti iz igric, ki spominjajo na igro Človek ne jezi se. Med mnogimi neznanimi odkritji so bili trniči, pa zelo slan kravji sir, lepo oblikovan v majhne stožce, ki so ga fantje včasih podarjali dekletom. Prijazna dekleta in fantje so ponujali libeliške trente, trenta pico, črno trento, trento z ocvirki, trento s kumino, trento z janežem; vse omenjeno in še več tradicionalnih koroških jedi. No tudi polento so rezali po starem s \"cvirnom\" in ponujali sol iz vreče na vozičku pa starem, s \"šauflo\", s katero so sipali sol v papirnate vrečice. Ker je žito treba zmleti v moko, je bil predstavljen tudi mlin, ki bi naj stal v muzeju, v katerem bi obudili delo mlinarjev in bi v njem na star način lahko pekli kruh tudi obiskovalci. Učenci so to zamisel predstavili županu, ki je bil ideji naklonjen, pa tudi pri drugih predstavitvah je bilo dobro sodelovanje z občino večkrat omenjeno. In potem smo prišli do stojnice, posvečene krompirju, kjer smo izvedeli vse mogoče in tudi to, kaj lahko pomeni, če imaš krompir. Ja, lahko imaš krompir kot prilogo k mesu, lahko pa imaš tudi srečo - Videli smo stojnico, ki je bila prava stara kuhinja s \"šporhertom\" in kjer so na zidu z vzorčkom visele stare fotografije, spredaj pa je bila postavljena stara miza z dvema stoloma, ki je vabila k obedu. In potem smo dobili še odgovor na vprašanje, kako prideš od prosa do luknje. V slednjo ne padeš, ker je to jed, ki so jo kuhali tako, da je bila v njeni sredi luknja. Posebno poglavje so bila oblačila, saj smo videli vse, od najstarejše pokrajinske narodne noše, starinskih oblačil in celo vrečevine, do rimskih tog in najsodobnejših oblačil. Videli pa smo tudi mnogo domiselnih predpasnikov. Da je bilo razpoloženje pravo, so poskrbeli živa glasba, ples, krajše igrice in seveda nenadkriljivi animator Vid, ki je vse predstavitve ob pomoči učencev dva meseca neutrudno in nadvse priljudno približeval občinstvu pa vsej Sloveniji. Pravijo, da v trgovino s hrano ne smeš vstopiti lačen, ker potem preveč nakupiš. Če so si obiskovalci trgovskih središč, ki so prijazno gostila podmladkarje, najprej ogledali turistično tržnico, so se prej res dodobra podprli s številnimi dobrotami. Pa tudi spoznali veliko novega, kar bo v prihodnosti obogatilo našo turistično ponudbo in za kar bodo gotovo poskrbeli mladi turistični zanesenjaki, ki nas vsako leto znova presenečajo. Zato že radovedno čakamo na naslednji festival.

Vabljeni k ogledu fotogalerije.

Galerije: