Turizmu pomaga lastna glava

Projekt Turizmu pomaga lastna glava je celovit sistem organiziranega delovanja osnovnošolske mladine v turizmu. Vsebina projekta je vezana na raziskovanje turizma v domačem kraju, ugotavljanju možnosti za hitrejši razvoj in oblikovanje take ponudbe, ki bo vzpodbudila podjetništvo in trženje naravnih danosti ter tudi ostale ponudbe v vseh možnih oblikah.

TURISTIČNE TRŽNICE 24. FESTIVALA: MOJ KRAJ MOJ PONOS

Dodano: 12.11.2009

Mladi bodo svoje kreativne zamisli o lepoti, enkratnosti, naravnih in kulturnih danostih svojega kraja ponosno in srčno predstavili javnosti na turističnih tržnicah, ki bodo v letu 2010 potekale po večjih Mercatorjevih centrih.

STROKOVNI POSVET

Dodano: 14.10.2009

Vabimo vas na strokovni posvet za mentorje turističnih podmladkov/krožkov, ki se pripravljajo na osnovnošolski 24. festival Turizmu pomaga lastna glava in srednješolski 7. mednarodni festival Več znanja za več turizma na temo MOJ KRAJ - MOJ PONOS. Strokovni posvet bo potekal na dveh lokacijah: 10. novembra v Ljubljani in 11. novembra v Mariboru. Rok prijave za udeležbo je 30. oktober 2009.

RAZPIS 24. FESTIVALA TPLG

Dodano: 30.06.2009

V šolskem letu 2009/2010 razpisujemo 24. festival Turizmu pomaga lastna glava na temo MOJ KRAJ - MOJ PONOS. Za sodelovanje na festivalu je potrebno izdelati turistično nalogo in sodelovati na turistični tržnici, ki vključuje postavitev turističnega produkta na stojnici in nastop s predstavitvijo turističnega produkta na prireditvenem prostoru.

23. FESTIVAL TURIZMU POMAGA LASTNA GLAVA - VODA - ZDRAVJE - IZZIV ZA PRIHODNOST

Dodano: 16.06.2009

V šolskem letu 2008/09 sta Turistična zveza Slovenije in Zavod RS za šolstvo, pod pokroviteljstvom Ministrstva za gospodarstvo in Ministrstva za šolstvo in šport, razpisala že 23. festival Turizmu pomaga lastna glava, tokrat na temo Voda – zdravje – izziv za prihodnost. Tako so osnovnošolci skupaj z mentorji in pedagoškimi delavci, predstavniki TD in zvez ter z drugimi zunanjimi sodelavci v okviru turističnega podmladka oz. krožka napisali projektno turistično nalogo, svoj turistični produkt pa predstavili na stojnici turistične tržnice. Mladi so predstavili nove turistične produkte, povezane z vodo. Skušali so nam približati, kako je Slovenija enkratni pokrajinski mozaik z množico ekosistemov in znotraj njih neponovljivim naborom vode in njenih pojavnih oblik. Prav to smo želeli izpostaviti tudi z našo akcijo, v kateri smo počastili dobrino tako preprostega imena, a s toliko pridevniki, kot jih nima nobena druga dežela sveta: sladka, slana, površinska, podzemna, presihajoča, stoječa, tekoča, padajoča, zdravilna, termalna, mineralna … voda. Festival Turizmu pomaga lastna glava je potekal v osmih slovenskih regijah in izmed najboljših izbral tiste, ki so se predstavili na zaključni tržnici v ljubljanskem Mercatorju. Razmišljanja osnovnošolcev, prelita v projektne naloge, in obilica izvrstnih predstavitev v marcu in aprilu ter zaključno srečanje konec aprila v Ljubljani dokazujejo, da turizmu res pomaga lastna glava. Akcija je v celoti zelo dobro uspela in aktivirala več kot tisoč osnovnošolcev.

ZAKLJUČNA TURISTIČNA TRŽNICA – LJUBLJANA

Dodano: 23.04.2009

Bližali so se praznični dnevi, konec aprila je kazal koledar, ko je v Ljubljani, natančneje v šišenskem Mercatorjevem centru – vrelo. Vrela je – voda. Pa ne čisto dobesedno, čeprav bi lahko z energijo, ki se je sproščala tistega lepega popoldneva med vsemi, ki smo se zbrali, da bi bili priča zaključku še enega, tokrat že 23. festivala Turizmu pomaga lastna glava, ki ga je tudi letos pripravila in več kot uspešno pripeljala do srečnega konca Turistična zveza Slovenije, s predsednikom Dominikom S. Černjakom na čelu, da, z energijo bi lahko do vrelišča segreli na hektolitre vode. In prav voda, to naše gromozansko veliko bogastvo, je bila tema letošnjih nalog, katerih so se z veliko vnemo lotili mentorji in mentorice, še prav posebno pa učenke in učenci osnovnih šol iz najrazličnejših koncev Slovenije. Več kot 80 se jih je predstavilo na prav posebej v ta namen pripravljenih tržnicah, ki so bile, ena za drugo, umeščene v Mercatorjevih centrih v Ljubljani (začetna, otvoritvena tržnica, in tudi finalna, zaključna), Celju, Mariboru, na Ptuju (kar dvakrat!), pa v Novi Gorici, Novem mestu in Kranju. Povsod, na vseh omenjenih tržnicah, smo imeli kaj videti in slišati. Človek ne bi verjel, če ne bi bil zraven, kako vestno in srčno so se mladi lotili dokaj zahtevne teme. Njihove naloge, ki so jih predstavljali na posameznih »štantih«, so bile ne le izvirne in domišljene, temveč predvsem take, da so kar kričale po udejanjanju, po uresničitvi posameznih projektov, ki bi, če bi se jih odgovorni lotili s posluhom in zaupanjem vanje, v prenekaterem slovenskem kraju lahko pomenili naravnost izvrstno popestritev turističnega dogajanja, pa tudi možnost zaposlovanja in zaslužka vsem, ki bi se oprijeli projektov. Mladi so znali in zmogli nekako prisluhniti naravi in naravnim danostim svojih krajev, znali in zmogli so videti priložnosti, ki se, skoraj povsod, ponujajo kar same od sebe, samo prepoznati jih je treba, turistično osmisliti, in že smo, vsi skupaj, bogatejši za vse, kar nam narava ponuja lepega in dobrega in celo življenjsko pomembnega. Njihovo videnje možnosti turističnega razvoja posameznih slovenskih krajev je preseglo vsa pričakovanja organizatorjev festivala pa tudi komisije, ki je bila mnogokrat »na hudih mukah«, kot bi lahko rekli, ko je morala odločati, komu podeliti bronasto, komu srebrno in komu tisto najvišje, zlato priznanje. Za vse, ki so se letos potrudili in pripravili naloge, pa tudi potem predstavitvene stojnice, lahko mirne duše zapišemo, da so opravili veliko, zalo kakovostno in pomembno delo. Prav vsem, od prvega do zadnjega, je nujno treba iskreno čestitati, ponovno, in jim še enkrat povedati, da njihovo delo nikakor ni bilo prezrto. To so potrdili tudi vsi, ampak resnično vsi mimoidoči, ki so se za trenutek ustavili in prisluhnili mladim, morebiti celo bodočim turističnim delavkam in delavcem. Ljudje so, sodeč po odzivih, festival vzeli za svojega. Trud mladeži jim je nekako zlezel pod kožo. Ljudje so veseli, da jih tudi v teh, ne prav rožnatih časih nekdo spodobno, vljudno in prijazno nagovori, jih povabi k ogledu tega in onega, jim zgledno predstavi vse tisto, kar jim želi predstaviti in se jim otroško pošteno posveti z dušo in telesom. Ja, ljudje znajo to ceniti. Neovrgljivo dejstvo je, da je za festival iz leta v leto večje zanimanje. To pravzaprav kaže na resnično potrebo po iskanju razvojnih možnosti turistične dejavnosti pri nas, po iskanju možnost dela in delovanja v panogi, ki ima, kljub vsem tegobam sodobnega časa, še ogromne razvojne možnosti. Še prav posebno pri nas, v Sloveniji, v deželi, ki s svojimi naravnimi danostmi, kulturno ozaveščenostjo in z ljudmi, ki so gostoljubni kot malo kje po svetu, vsekakor sodi v sam svetovni vrh lepega in dobrega oziroma vsega tistega, kar je vredno videti, slišati, se dotakniti in okusiti. Izvrstne zamisli Kako izvrstne so zamisli in predstavitve osnovnošolcev za obogatitev naše turistične ponudbe so v svojih pozdravnih nagovorih več kot tristotih učencev in njihovih mentorjev iz vse Slovenije poudarili tudi župan mesta gostitelja Zoran Jankovič, direktorica maloprodajnega območja Mercator Romana Kramar, direktor direktorata za turizem ministrstva za gospodarstvo Marjan Hribar in predsednik Turistične zveze Slovenije Dominik S. Černjak. Številni obiskovalci tržnice so se lahko o ustvarjalnosti mladih prepričali že po zgovornih naslovih raziskovalnih nalog, med katerimi so bili Za čisto Ljubljanico, Z zmajčkom od bajerja do bajerja, Hej, hoj, pojdi z menoj …, Tiho voda žubori, zrcal nešteto se blešči, Vodna dežela žabe Treze, Kobiland, Studenček, studenček povej, je voda še tako čista kot prej? … Med ogledom stojnic nihče ni ostal žejen, saj so nadebudni turistični zanesenjaki, spremenjeni tudi v grajske gospodične, mlinarje, vile s cvetnimi venčki v laseh, zmajčke, pa seveda žabe … ponujali vse vrste vode, od krepčilne in zdravilne, do posebej čiste, pa še s čudežno energijo. K osvežilni pijači so mnogi postregli tudi z značilnimi krajevnimi dobrotami iz domače kuhinje in povedali še njihovo zgodovino in recepte zanje. Po mnogih vabilih na pot, bodisi učno, tematsko, vzgojno, kolesarsko, pohodniško, ob ribnikih, jezerih, morju, potokih, rekah, je bilo moč sklepati, da imamo kaj za pokazati, za videti, na novo spoznati, ob tem skrbeti še za zdravo razgibavanje v naravi, uživati v prijetni vandrovski družbi s prijaznimi mladimi, z znanjem dobro podkovanimi, turističnimi vodniki. Slednji so se dokazali že na tržnici, med njimi že odlična vodička četrtošolka Ajda Kreslin na primer. Pomemben del festivala pa je bilo tudi srečanje in druženje osnovnošolcev iz različnih koncev Slovenije, ki so se praviloma, kot je poudarila sedmošolka Nataša Kutin, odlično počutili. Nekaj jih je na takšni tržnici sodelovalo že lani, mnogi bi prihodnje leto spet radi prišli. Veliko prizadevnih mentoric in mentorjev pri festivalu sodeluje že več kot desetletje, med njimi tudi Geraldine Frbežar iz Kostela, ki za predstavitev na tržnici meni, da je odlična oblika spoznavanja promocije turistične ponudbe in učenja komuniciranja mladih z morebitnimi obiskovalci njihovega kraja. Tako kot si teh vsi želijo čim več, si tudi ob zamislih mladih zanje lahko obetamo še pestrejši turistični jutri.    Udeleženci zaključne turistične tržnice – prejemniki zlatih priznanj OŠ Dravlje, Ljubljana - Od vode do čebule OŠ Hinka Smrekarja, Ljubljana - Za čisto Ljubljanico OŠ Janka Kersnika Brdo, Lukovica - Z zmajčkom od bajerja do bajerja OŠ Sladki Vrh, Sladki vrh - Brod na Muri v Sladkem Vrhu OŠ Antona Ingoliča, podružnica Pragersko Pragersko – Pragerski ribniki v prihodnosti OŠ Anice Černejeve, Makole - Od Belojače do Šoštarce OŠ Neznanih talcev, Dravograd - Vzgojna vodna učna pot bobrček OŠ ob Dravinji, Slovenske Konjice - Festival Zmajčkove sline OŠ Pod goro, Slovenske Konjice - Potok Gospodična – eliksir mladosti JVIZ OŠ Dobrna - Vodna učna pot Dobrna OŠ Griže - Od korita do poranc OŠ Adama Bohoriča, Brestanica - Hej, hoj, pojdi z menoj … OŠ Fara, Kostel - Zgodba o vodi OŠ Šmarjeta, Šmarješke toplice - Tiho voda žubori, zrcal nešteto se blešči OŠ Staneta Žagarja, Kranj - Biser Kranja OŠ dr. Janeza Mencingerja, Bohinjska Bistrica - U Bohinj’ ‘ma d’ž ta mlade OŠ Marije Vere, Kamnik - S srcem do zdravja Š Šmartno v Tuhinju - Po potoku Potočka OŠ Dušana Muniha, Most na Soči - Kolesarsko popotovanje od izvira do izvira OŠ Bovec - Na kolo za zdravo telo OŠ Sečovlje - Čudežna voda OŠ Ljudski vrt, Ptuj - Skrivnostna pot ob Ptujskem jezeru OŠ Odranci - Doživetja v gaju ob Črncu OŠ Kuzma - Vodna oaza JVIZ Destrnik - Trnovska vas - Vodna dežela žabe Treze Dvojezična OŠ I Lendava - Vodne igre OŠ Kobilje - Kobiland OŠ Puconci - Čista voda nas bogati OŠ Hajdina - Studenček, studenček povej, je voda še tako čista kot prej!

Galerije: