Turizmu pomaga lastna glava

Projekt Turizmu pomaga lastna glava je celovit sistem organiziranega delovanja osnovnošolske mladine v turizmu. Vsebina projekta je vezana na raziskovanje turizma v domačem kraju, ugotavljanju možnosti za hitrejši razvoj in oblikovanje take ponudbe, ki bo vzpodbudila podjetništvo in trženje naravnih danosti ter tudi ostale ponudbe v vseh možnih oblikah.

Strokovni posvet Turizmu pomaga lastna glava in Več znanja za več turizma

Dodano: 12.11.2013

"Na zabavo v naravo" je tema letošnjega tekmovanja Turizmu pomaga lastna glava in Več znanja za več turizma. Temu je bil namenjen tudi strokovni posvet za mentorje in učence/dijake prijavljenih šol.

Posnetek "Ajdovski gradec": http://www.youtube.com/watch?v=OVAEMfDRHU8&feature=youtu.be

Galerije:

28. festival Turizmu pomaga lastna glava

Dodano: 27.08.2013

V šolskem letu 2013/2014 v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo razpisujemo 28. festival Turizmu pomaga lastna glava na temo NA ZABAVO V NARAVO. Cilj festivala je, da mladi v svojem okolju pripravijo dogodek v naravi namenjen njihovim vrstnikom. Dogodek lahko traja največ dva dni in vključuje eno nočitev, ki lahko poteka tako v naravi kot v kakšnem lokalnem prenočišču. Skozi organizacijo nočitve za udeležence želimo, da bi učenci pridobili vsaj osnovno znanje o organizaciji izleta.

Gozd, reka, morje, gore, travniki in polja, vse to so okolja v katerih lahko organizirate dogodek, ki bo v kraj privabil mlade. Preživeti dan ali dva v naravnem okolju, med igrami, ribištvom, pohodništvom, kopanjem, plesom in koncerti, je pravi premik k temu kar danes mladi turisti iščejo.

Sodelovanje na festivalu vključuje pripravo turistične naloge na razpisano temo, osredotočeno na oblikovanje turističnega proizvoda in njegovo javno predstavitev na turistični tržnici.

28. festival Turizmu pomaga lastna glava

Dodano: 21.06.2013

V šolskem letu 2013/2014 bomo organizirali 28. festival Turizmu pomaga lastna glava na temo NA ZABAVO V NARAVO. Cilj festivala je, da bi mladi v svojem okolju pripravili dogodek v naravi namenjen njihovim vrstnikom. Dogodek lahko traja največ dva dni in vključuje eno nočitev, ki lahko poteka tako v naravi kot v kakšnem lokalnem prenočišču. Skozi organizacijo nočitve za udeležence želimo, da bi učenci pridobili vsaj osnovno znanje o organizaciji izleta.

Več v priloženem dokumentu

Zaključna turistična tržnica 27. festivala Turizmu pomaga lastna glava

Dodano: 26.04.2013

V mariborskem Mercator centru Tabor je 23. aprila 2013 potekala zaključna tržnica festivala Turizmu pomaga lastna glava. V živahnem prostoru s stojnicami je ob otvoritvi tržnice več kot štiristo učencev in mentorjev iz vse Slovenije pozdravil podpredsednik Turistične zveze Slovenije (TZS) mag. Jože Protner ter poudaril kako izvrstne so zamisli in predstavitve učencev za obogatitev naše turistične ponudbe.

Turistična zveza Slovenije in Zavod RS za šolstvo sta v letošnjem šolskem letu razpisala že 27. Festival Turizmu pomaga lastna glava. Tema letošnjega festivala je POTUJ Z JEZIKOM, ki je mladim dovolila veliko širino pri izbirni naslova in teme njihove naloge. Večina se je odločila za popestritev turistične ponudbe skozi kulinarični prikaz, nekaj pa je takih, ki so se dela lotili pri spoznavanju jezikovnih posebnosti domačega kraja. Oba pogleda kažeta, da je Slovenija kulturno in gastronomsko zelo bogata dežela.  Naloge so mladi ustvarjali celih pet mesecev. Pri tem so raziskovali, ustvarjali, preverjali, primerjali, izdelovali, oblikovali, sodelovali in še kaj, ob tem pa spoznavali nove procese in poti do bodočih poklicev. Veliko nalog je zelo dobro premišljenih in omogoča takojšnjo vključitev zamisli v krajevno turistično ponudbo. Kar 121 skupin osnovnošolcev je svoje ideje predstavljalo na regionalnih festivalih, ki so potekali marca in aprila po večjih Mercatorjevih centrih po Sloveniji. V Mariboru so obiskovalcem tržnice najboljši z regionalnih tržnic še enkrat pokazali svoje kulinarične ideje, nadgradnjo avtohtonih lokalnih posebnosti na mladim všečen način.

Pripravili so resnično zanimive programe, na koncu pa se v zabavnem kvizu pomerili tudi v znanju narečnih besed, ki so jih osvojili v času festivalov in v nadaljevanju še v metanju balinčkov in pikada.

Med najboljšimi 31 šolami, ki so se predstavile na zaključnem festivalu, je strokovna komisija izbrala 8 najboljših stojnic, ki so jih pripravili učenci OŠ Šturje Ajdovščina, OŠ Ob Dravinji Slovenske Konjice, OŠ Križevci, OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče, OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas – podružnična šola Sovodenj, JVIZ Destrnik – Trnovska vas, OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki in OŠ Šentjanž pri Dravogradu.

Ob tem so bili posebej nagrajeni posamezniki in šole za najboljšega promotorja na stojnici, najboljši nastop, najbolj izvirno povabilo, najboljšo kostumografijo, najbolj izvirno postavitev  stojnice, narečno predstavitev ter izvirno propagandno gradivo.

Galerije:

Zaključna turistična tržnica 27. festivala Turizmu pomaga lastna glava

Dodano: 18.04.2013

V torek, 23. aprila 2013 med 14.30 in 18. uro vas vabimo v Mercator center Maribor Tabor na ogled zaključne turistične tržnice festivala Turizmu pomaga lastna glava na temo Potuj z jezikom. Na njej nam bodo svoje zamisli za oblikovanje turističnih programov predstavili osnovnošolci iz vse Slovenije, ki so na posameznih tržnicah prejeli zlata priznanja.