Več znanja za več turizma

Osnovni namen projekta Več znanja za več turizma, namenjenega srednjim šolam, je nadaljevanje oziroma kakovostna nadgradnja projekta osnovnih šol Turizmu pomaga lastna glava. Projekt predstavlja povezovanje formalnega izobraževanja v srednji šoli z delom v neformalnih oblikah (izbirne vsebine v učnem programu, ki dopuščajo delo na različnih interesnih področjih), kar lahko pomembno prispeva k turističnemu razvoju kraja in lokalne skupnosti. Dijaki in dijakinje izdelajo, na temo razvoja turizma, raziskovalne naloge, katere predstavijo na turistični tržnici.

5. TURISTIČNA TRŽNICA FESTIVALA VEČ ZNANJA ZA VEČ TURIZMA - BOGASTVO GOZDOV - OD LEGEND DO NARAVNE IN KULTURNE DEDIŠČINE

Dodano: 30.05.2008

Priprave na tržnico sredi ljubljanskega Prešernovega trga so potekale v hudem dežju, potem pa je času in poteku dogajanja ustrezno le posijalo sonce in v življenje pospremilo živahno dogajanje, namenjeno turizmu. Bilo je kot na pravih tržnicah: predstavljalo, govorilo in klepetalo se je in mimoidočim je ob veselih in presenečenih obrazih zastajal korak. Res so bili nevsakdanji prizori ob Ljubljanici, saj so se ob njenem nabrežju, tretji petek v aprilu, živahno sprehajali palčki in gozdne vile v belem, z venci bršljana v laseh. Nedaleč stran so postajali skrbniki gozdnih jas z energetskimi točkami in spet malo naprej je bilo videti oglarje, ki so zakurili pravo kopo, in drvarje, ki so pridno žagali zajetne hlode ter pripravljali \\\"olcarsko\\\" malico. Malo naprej sta plesala medved in lisica in veseli zmajček je ponujal izvrsten skutin namaz ... Festivala na temo Bogastvo gozdov - od legend do naravne in kulturne dediščine so se udeležili srednješolci iz različnih slovenskih krajev in italijanske Gorice, ki so pripravili kar štiriintrideset raziskovalnih nalog. O čem so razmišljali pri projektnih nalogah in kako so si zamišljali njihovo aplikacijo v turistično življenje, so nam pokazali v glavnem mestu Slovenije, kjer so na Prešernovem trgu postavili stojnice in predstavili svoje zamisli in proizvode. Turistična tržnica pod Prešernovim spomenikom je vzbujala veliko pozornosti mimoidočih. Obiskovalci tržnice so z veseljem poskušali še vrsto dobrot, med njimi bujto repo, hrustljave domače ocvirke, ajdovo kašo z zelenjavo, prekmursko gibanico, bograč, različne krhke piškote, suho sadje in še veliko več. Kulinarične dobrote in posebnosti iz vse Slovenije so bile na ogled in pokušino, ponujali in predstavljali so jih mladi kuharji. Pela je harmonika in ljudje so bili veseli. Vse to in še marsikaj se je dogajalo ob domiselno urejenih stojnicah z obilico izvrstnega promocijskega gradiva, s katerimi se je predstavljalo več kot sto mladih. Ideja festivala je dosegla svoj namen. Mladi so ustvarjali in pokazali svoje ideje, s katerimi menijo, bi lahko oplemenitili ponudbo slovenskih turističnih krajev in destinacij. Udeležence sta pozdravila tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki jim je zatrdil, da so prišli v najlepše mesto na svetu, in predsednik TZS Dominik S. Černjak. ki je poudaril, da na mladih svet, in seveda tudi turizem, stoji. Razpoloženje je bilo mladosti in pomladi primerno. Dijaki so se ob resnem delu pri pripravi stojnic tudi veselili, spoznavali svoje vrstnike, njihovo ustvarjalnost, zanimivosti krajev, iz katerih so prišli, ter turistično podobo in ponudbo Slovenije. S hudičem v pragozd, V gosti hosti je začelo nekaj gosti, Gorjanski škratje so se prebudili, Pod krivo jelko, Zeleni zaklad, Zmajevo srce, Gozdna pot hrepenenja in ljubezni, Energijska pot po Bistriškem vintgarju, Arneševa luknja, Oglarska noč, Po sledeh Zlatoroga, Gozdna mana, Gozd na Dunaju ... je le nekaj zgovornih in privlačnih naslovov raziskovalnih nalog in predstavitev na tržnici. Dogodek je izvrstno popestril utrip ljubljanskega Tromostovja s trgom našega največjega pesnika, ki ga z okna opazuje njegova izbranka Julija. Nanju so gotovo pomislili vsaj tisti, ki so si za sodelovanje na festivalu izbrali temo Gozdna pot hrepenenja in ljubezni. Med številnimi zanimivimi presenečenji in odkritji je bil gozd na Dunaju pri Krškem, v katerem naj bi prebivali že Kelti, od nas pa marsikdo še niti slišal ni zanj. Prav tako kot ne za \\\"ubrnenik\\\", ki je opisan v lični knjižici rokopisov receptov z naslovom Kulinarika Olcarske vasi in so jo \\\"olcarji\\\" prijazno delili mimoidočim. Med slednjimi je bilo veliko zanimanja za poti z energijskimi polji in točkami, ki naj bi pripomogle k boljšemu počutju in dajale dodatne energije. Na najmlajše so mislili dijaki, ki so prijazno predstavljali svojo zamisel za popestritev turistične ponudbe na nedavno lepo obnovljeni Celjski koči. Ob njej bi postavili tri hišice, kulinarično, ornitološko in ustvarjalno, v katerih bi poskrbeli za zanimivo in hkrati poučno preživljanje prostega časa otrok. Raziskovalne naloge in nastope na tržnici je ocenjevala strokovna komisija, ki je imela težko delo, saj so bile vse zamisli, opisi in javne predstavitve turističnih proizvodov srednješolcev nadvse zanimive, zato je na končne odločitve komisije vplivalo le nekaj malenkosti. Sodelujoče šole in naslovi nalog: Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad - Zeleni zaklad Vzgojno izobraževalni zavod Višnja Gora - Gozdna mana Srednja šola Zagorje - V gosti hosti je začelo nekaj gosti Živilska šola Maribor - Kostanjerada Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor ? Borovo gostüvanje ŠC Ptuj, Ekonomska šola - Gozdna pot hrepenenja in ljubezni Srednja šola Slovenska Bistrica - Iz smreke in vrbe; narezano in ročno obdelano z rokami Srednja šola Slovenska Bistrica ? Energijska pot po Bistriškem vintgarju Šolski center Slovenj Gradec, Srednja gostinsko turistična in lesarska šola ? Sproščanje v naravi med drevesi Pohorja I. gimnazija v Celju - Turizem na Celjski koči Šolski center Velenje - Poklicna in tehniška šola za storitvene dejavnosti ? Oglarska kopa kot element kulturne dediščine Šolski center Velenje, Poklicna in tehniška šola za storitvene dejavnosti ? Doživetje Olcarske vasi Ekonomska šola Kranj - Arneševa luknja Ekonomska šola Kranj, Srednja poklicna in strokovna šola ? Pod krivo jelko Srednja gostinska in turistična šola Radovljica - S hudičem v pragozd Srednja gostinska in turistična šola Radovljica - Po sledeh zlatoroga Srednja šola Jesenice - Zmajevo srce Srednja šola Jesenice - Skrivnosti Radovne Srednja ekonomska in trgovska šola Nova Gorica - Doživeto po Trnovskem gozdu; odkrivamo, se čudimo ... Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper - Od gaja do istrskega raja Srednja šola Srečka Kosovela Sežana - S škratom skozi Trnovski gozd Srednja šola Srečka Kosovela Sežana - Pravljični svet kraških gozdov Šolski center Postojna - Naša pot Srednja gostinska in turistična šola Izola - Pravljična kolonija Gimnazija Novo mesto - Med nebom in zemljo Ekonomska šola Novo mesto - Gorjanski škratje so se prebudili Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma - Gozd, vir zdravja in lepote okolja Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma Srednja kmetijska šola Grm in Biotehniška gimnazija - Oglarska noč ali noč z oglarjem Ekonomska in trgovska šola Brežice - Gozd na Dunaju Ekonomska in trgovska šola Brežice - Kozjanski gozdovi ŠC Krško-Sevnica, SŠ Sevnica - Skrivnostni svet Bohorskih gozdov ŠK Krško-Sevnica, SŠ Sevnica - Še neodkriti obrazi Kozjanskega parka Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci - Gozdna učna pot ob Muri Državni poklicni zavod za turistične in trgovske dejavnosti Ivan Cankar, Gorica, Italija - Bogastvo in legende kraškh gozdov Vabljeni k ogledu fotogalerije.

Galerije: