Več znanja za več turizma

Osnovni namen projekta Več znanja za več turizma, namenjenega srednjim šolam, je nadaljevanje oziroma kakovostna nadgradnja projekta osnovnih šol Turizmu pomaga lastna glava. Projekt predstavlja povezovanje formalnega izobraževanja v srednji šoli z delom v neformalnih oblikah (izbirne vsebine v učnem programu, ki dopuščajo delo na različnih interesnih področjih), kar lahko pomembno prispeva k turističnemu razvoju kraja in lokalne skupnosti. Dijaki in dijakinje izdelajo, na temo razvoja turizma, raziskovalne naloge, katere predstavijo na turistični tržnici.

8. mednarodni festival Več znanja za več turizma

Dodano: 08.09.2010

V šolskem letu 2010/2011 razpisujemo 8. mednarodni festival Več znanja za več turizma na temo IMEJMO SE FAJN - DOŽIVITE NAŠ KRAJ. Sodelovanje na festivalu vključuje pripravo turistične naloge na razpisano temo, osredotočeno na oblikovanje turističnega proizvoda in njegovo javno predstavitev na turistični tržnici.

Priloge:

7. TURISTIČNA TRŽNICA FESTIVALA VEČ ZNANJA ZA VEČ TURIZMA - MOJ KRAJ - MOJ PONOS

Dodano: 07.06.2010

V mestnem središču Celja je v začetku aprila potekala turistična tržnica 7. festivala Turistične zveze Slovenije (TZS) Več znanja za več turizma. Z Zavodom RS za šolstvo in Centrom RS za poklicno izobraževanje je TZS že sedmo leto zapored objavila mednarodni razpis festivala za srednje šole, tokrat na temo »Moj kraj - moj ponos«. Srednješolci so ponosni na svoje kraje z bogato turistično ponudbo in zato so pripravili kar petinštirideset nalog, ki so jih s turističnimi proizvodi predstavili na stojnicah turistične tržnice. Srednješolkam in srednješolcem je najprej zaželel dobrodošlico celjski župan Bojan Šrot v mestu, ki je bilo visoko turistično razvito že pred poldrugim stoletjem kot biser na Savinji in je danes prav tako naklonjeno turizmu. Častni pokrovitelj festivala predsednik državnega sveta Blaž Kavčič pa je v svojem pozdravnem nagovoru poudaril, da je v Celju s festivalom središče Slovenije, središče inovativnosti in ustvarjalnosti mladih, na katerih svet stoji. Tako je tudi bodočnost turizma v rokah mladih in v turizmu je priložnost za mlade. Tema festivala ni bila izbrana po naključju, je pojasnil predsednik TZS Dominik S. Černjak, saj si zveza prizadeva, da bi turizem postal naš ponos. Za to pa moramo najprej poznati svoj kraj in biti nanj ponosni, čemur je pritrdil tudi predsednik projektnega sveta TZS Več znanja za več turizma Jure Meglič. Prijazen medved je s kartonasto figurico svoje podobe vabil na dijaško golažijado. O medvedu ni bilo dvoma, potem pa je mimo prišel nekdo, ki je imel na glavi nekaj zelo čudnega. Pri stojnici, kjer je bila ta stvar razstavljena, je obiskovalec izvedel, da je to pok, ki je posebna oblika sani. Bilo je zgodnje popoldne in okusno kislo zelje z bučnim oljem, ki so ga pripravili za obujanje kulinarične tradicije, se je nadvse prileglo. Kako zelje pripravljajo, sta predstavljala še dva lepo oblečena mladeniča, ki sta ga pridno ribala, na svojo stojnico pa so po dijaški zamisli povabili tudi gospoda Matjaža, ki šolo zalaga z zeljem. V mestu Lintverna so postavili čevljarsko delavnico in izdelovali čipke, dijaki iz vinorodnega območja pa so za pokušino prinesli tudi nekaj žlahtne kapljice in krajevnih dobrot. Slednjih je bilo tudi sicer obilo za popestritev različnih predstavitev, iz prijaznosti in še zato, da bi se obiskovalci pri stojnicah malo dlje zamudili. V številnih jezikih pod motom, zapisanim na razglednici, »Čjšpe vseh dežel združite se« so na ogled postavili mnogo zanimivega o slivah, dobrotah iz teh sadežev, prireditvi in kraju podobnega imena. Izdelovalci torb iz zmajeve kože po legendi iz podzemske jame, pa so nam zaupali, da upajo, da slednja ostane naš ponos. Predmet ponosa je lahko tudi lepa secesijska stavba iz časa na prelomu 19. in 20. stoletja, ki je že upodobljena na keramični ploščici z magnetkom in naprodaj kot turistični spominek. Še dlje v preteklost so postavili tudi grajsko pojedino na likovno lepo oblikovani stojnici, ki jo je dopolnjeval še raženj s kračo. Posebej zanimiva je bila zamisel o mestu medgeneracijskih vezi z utrjevanjem odnosov med mladimi in starejšimi, ki lahko s svojimi izkušnjami, na primer v delavnicah za ohranjanje in obujanje starih običajev, marsikaj prispevajo k privlačnejši podobi kraja. V njem je znano zdravilišče in na izvirno zamisel so se na veliko veselje dijakov že odzvali. Z zdravjem, za katerega se da dobro poskrbeti tudi v okviru turistične ponudbe, pa je povezano uživanje sadja, zato je skupina dijakinj poskrbela za predstavitev sadjarstva v njihovem kraju nekoč in danes z razstavo več vrst sadja, prikazom običajev in opravil povezanih s sadjem, obiskovalcem pa ponudila še vrečko suhega sadja, ki ga bodo v bodoče lahko ponujale kmetije ob sadni cesti. Z domiselnimi predstavitvami posebnosti svojih krajev, med katerimi so bili še popotovanje na konjskem hrbtu, odkrivanje sledu mlinarstva, obujanje zmajevih legend, ponudba prireditev na gradu, lepote in dobrote regije … bodo mladi prispevali pomemben delež k turističnemu razvoju svojega kraja in k obogatitvi slovenske turistične ponudbe, ki bi ga včasih za vzor lahko imeli tudi starejši. Dokazali pa so tudi, da je v naši turistični zakladnici še mnogo neodkritih priložnosti, ki jih bo moč najti tudi v okviru razvoja trajnostnega zelenega turizma, in postali njegovi ponosni soustvarjalci. Predvsem pa je bil to dan druženja, spoznavanja zanimivosti drugih krajev, sklepanja novih poznanstev, veselja in bogatenja mladih osebnosti, med katerimi se bo gotovo marsikatera podala na poklicno pot v turizmu. Na festivalu v Celju je bilo po oceni strokovne komisije podeljenih deset zlatih, 23 srebrnih in osem bronastih priznanj. Zlata priznanja so prejeli ŠC Srečka Kosovela Sežana – Gimnazija – dve priznanji, Srednja ekonomska poslovna šola Koper, Srednja ekonomska in trgovska šola Nova Gorica, Gimnazija in srednja ekonomska šola Kočevje, Grm Novo mesto, ŠC Slovenj Gradec, Srednja gostinsko-turistična in lesarska šola, Državni poklicni zavod za turistične dejavnosti Ivan Cankar Gorica, ŠC za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana in Srednja šola Jesenice SODELUJOČE ŠOLE IN NASLOVI NALOG ŠC PET, Ljubljana - Ljubljanski grad ŠC PET, Ljubljana - Nazaj v velikoplaninski raj SUAŠ Ljubljana - Motociklizem, zanimiv za turizem VIZ Višnja Gora - Ko najdeš sebe, se najdemo skupaj Srednja šola Josipa Jurčiča, Ivančna Gorica - Ajdovi štruklji in štula Srednja šola Josipa Jurčiča, Ivančna Gorica - Po sledeh mlinarstva na reki Krki Gimnazija in srednja ekonomska šola Kočevje - 1. kočevska dijaška golažijada Srednja šola Zagorje - Lepote in dobrote Zasavja Srednja šola Zagorje - Pri nas doma Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor - S pokom po poteh občine Hoče - Slivnica Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor - Prekmurski večer Srednja šola Slovenska Bistrica - Čebela - ponos Bistričanov Šolski center Slovenj Gradec, Srednja gostinsko turistična in lesarska šola - Mislinjska dolina - aktiviraj se! I. gimnazija v Celju - Laško - mesto medgeneracijskih vezi Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje - Na konjskem hrbtu po Kozjanskem hribovju Šolski center Velenje, Šola za storitvene dejavnosti - Zelje - kulinarična tradicija Šolski center Velenje, Šola za storitvene dejavnosti - Grajska pojedina ESIC Kranj, Ekonomska gimnazija - Cerklje na Gorenjskem ESIC Kranj, Ekonomska gimnazija - Mesto Lintverna Srednja gostinska in turistična šola Radovljica - Obuditev Šentanskega rudnika Srednja gostinska in turistična šola Radovljica - Čebelica - prepoznavni znak Radovljice Srednja šola Jesenice - Železarski tabor Srednja ekonomska in trgovska šola, Nova Gorica - Nova Gorica - Gorica; dve mesti eno srce Srednja ekonomska in trgovska šola, Nova Gorica - Domačije pripovedujejo zgodbe Srednja ekonomsko poslovna šola Koper - En bot je blo taku Šolski center Srečka Kosovela Sežana, Gimnazija     - Čjšpe - internacional Šolski center Srečka Kosovela Sežana, Gimnazija     - Poročna agencija Pliska Šolski center Srečka Kosovela Sežana - Brkini - zrel sadež Šolski center Srečka Kosovela Sežana - Sežana z delčkom Krasa Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna - Gozdne poti Šolski center Postojna - Torbarji Ekonomska šola Novo mesto - Novo mesto skozi oči ekonomčka Grm Novo mesto - Kostanjevica na Krki - fantazija v mestu na vodi Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma, OE dijaški in študentski dom - Na sončni strani Trške gore Ekonomska in trgovska šola Brežice - Izlet v Krško Ekonomska in trgovska šola Brežice - Prireditev - preteklost in sedanjost z roko v roki ŠC Krško-Sevnica, Srednja šola Sevnica - Po energijo na turistično kmetijo Ekonomska šola Murska Sobota - Gornji Petrovci - Gorički ponos Državni poklicni zavod za turistične dejavnosti Ivan Cankar, Gorica - Dve plati Goriških Brd Šolski center Ptuj, Ekonomska šola Ptuj - Že pol stoletja se pomlad začenja na Ptuju Stredni odborna škola cestovniho ruchu, Češka - Pardubice Vabljeni k ogledu fotogalerije.

Galerije:

7. turistična tržnica festivala Več znanja za več turizma

Dodano: 09.04.2010

Srednješolci vabijo v CELJE (mestno središče) na turistično tržnico na temo MOJ KRAJ - MOJ PONOS 14.4.2010 od 13 do 18 ure.