Več znanja za več turizma

Osnovni namen projekta Več znanja za več turizma, namenjenega srednjim šolam, je nadaljevanje oziroma kakovostna nadgradnja projekta osnovnih šol Turizmu pomaga lastna glava. Projekt predstavlja povezovanje formalnega izobraževanja v srednji šoli z delom v neformalnih oblikah (izbirne vsebine v učnem programu, ki dopuščajo delo na različnih interesnih področjih), kar lahko pomembno prispeva k turističnemu razvoju kraja in lokalne skupnosti. Dijaki in dijakinje izdelajo, na temo razvoja turizma, raziskovalne naloge, katere predstavijo na turistični tržnici.

11. mednarodni festival Več znanja za več turizma

Dodano: 29.08.2013

V šolskem letu 2013/2014 v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo in Centrom RS za poklicno izobraževanje razpisujemo 11. mednarodni festival Več znanja za več turizma na temo NA ZABAVO V NARAVO. Cilj letošnjega festivala je, da mladi v svojem okolju pripravijo dogodek v naravi namenjen njihovim  vrstnikom. Dogodek lahko traja največ dva dni in vključuje eno nočitev, ki lahko poteka tako v naravi kot v kakšnem lokalnem prenočišču. Skozi organizacijo nočitve za udeležence želimo, da dijaki pridobijo vsaj osnovno znanje o organizaciji izleta. Gozd, reka, morje, gore, travniki in polja, vse to so okolja v katerih lahko organizirate dogodek, ki bo v kraj privabil mlade. Preživeti dan ali dva v naravnem okolju, med igrami, ribištvom, pohodništvom, kopanjem, plesom in koncerti, je pravi premik k temu kar danes mladi turisti iščejo.

Sodelovanje na festivalu vključuje izdelavo raziskovalne naloge, izdelavo promocijskega spota in predstavitev turističnega proizvoda na turistični tržnici.

11. mednarodni festival Več znanja za več turizma

Dodano: 21.06.2013

V šolskem letu 2013/2014 bomo organizirali 11. festival Več znanja za več turizma na temo NA ZABAVO V NARAVO.

Cilj letošnjega festivala je, da bi mladi v svojem okolju pripravili dogodek v naravi namenjen njihovim  vrstnikom. Dogodek lahko traja največ dva dni in vključuje eno nočitev, ki lahko poteka tako v naravi kot v kakšnem lokalnem prenočišču. Skozi organizacijo nočitve za udeležence želimo, da bi dijaki pridobili vsaj osnovno znanje o organizaciji izleta. Gozd, reka, morje, gore, travniki in polja, vse to so okolja v katerih lahko organizirate dogodek, ki bo v kraj privabil mlade. Preživeti dan ali dva v naravnem okolju, med igrami, ribištvom, pohodništvom, kopanjem, plesom in koncerti, je pravi premik k temu kar danes mladi turisti iščejo.

Več v priloženem dokumentu.

10. mednarodna turistična tržnica Več znanja za več turizma

Dodano: 26.04.2013

V Novi Gorici pred Qlandio je v sredo, 25. aprila potekala mednarodna tržnica festivala Več znanja za več turizma. Na osrednjem zunanjem prostoru s stojnicami sta ob otvoritvi tržnice več kot tristo dijakov  in mentorjev iz vse Slovenije in tujine pozdravila župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon in glavna sekretarka Turistične zveze Slovenije Karmen Burger ter poudarila kako izvrstne so zamisli in predstavitve dijakov za obogatitev naše in tuje turistične ponudbe.

Turistična zveza Slovenije,  Zavod RS za šolstvo in Center RS za poklicno izobraževanje so v letošnjem šolskem letu razpisali že 10. mednarodni festival Več znanja za več turizma. Tema letošnjega festivala je POTUJ Z JEZIKOM, ki je mladim dovolila veliko širino pri izbirni naslova in teme njihove naloge. Večina se je odločila za popestritev turistične ponudbe skozi kulinarični prikaz, nekaj pa je takih, ki so se dela lotili pri spoznavanju jezikovnih posebnosti domačega kraja. Oba pogleda kažeta, da je Slovenija kulturno in gastronomsko zelo bogata dežela.  Naloge so mladi ustvarjali celih pet mesecev. Pri tem so raziskovali, ustvarjali, preverjali, primerjali, izdelovali, oblikovali, sodelovali in še kaj, ob tem pa spoznavali nove procese in poti do bodočih poklicev. Veliko nalog je zelo dobro premišljenih in omogoča takojšnjo vključitev zamisli v krajevno turistično ponudbo. Srednješolci 23 ekip iz Slovenije in 7 ekip iz tujine (Italije, Češke, BIH in Srbije) so pripravili raziskovalne naloge in jih s turističnimi proizvodi in kratkim promocijskim filmom, ki je na ogled tudi na socialnem omrežju facebook, predstavili na stojnicah turistične tržnice. Obiskovalci tržnice so okušali lokalne dobrote od pravega pohorskega lonca do dobrot leskovačkega roštilja, ki so jih mladi predstavljali v lokalnem narečju.

Pripravili so resnično zanimive programe, na koncu pa se v zabavnem kvizu pomerili tudi v znanju narečnih besed, ki so jih osvojili v času festivala.

Med sodelujočimi ekipami je strokovna komisija izbrala sedem najboljših, ki so prejeli zlata priznanja in sicer GRM Novo mesto – center biotehnike in turizma – Srednja šola za gostinstvo in turizem, Šolski center Srečka Kosovela Sežana, Ekonomska šola Novo mesto – višja strokovna šola, Ekonomska šola Murska Sobota – srednja šola in gimnazija, Srednja gostinska in turistična šola Radovljica, Šolski center Velenje – šola za storitvene dejavnosti in Trgivinsko ugostiteljska škola Leskovac. Po spletu je potekalo glasovanje za najboljši spot in največ glasov so dobili dijaki Trgovinsko ugostiteljske škole Leskovac.

Galerije:

10. mednarodna turistična tržnica Več znanja za več turizma

Dodano: 17.04.2013

V sredo, 24. aprila 2013 med 11. in 17. uro vas vabimo pred Qlandio v Novo Gorico na ogled 10. mednarodne turistične tržnice Več znanja za več turizma na temo Potuj z jezikom. Na njej bodo sredješolci iz Slovenije in tujine predstavili tipične lokalne jedi v lokalnem narečju in najstniškem slengu.