Turistični vodnik

Turistična zveza Slovenije razpisuje tekmovanje v turističnem vodenju, namenjeno mladim od 15 do 29 leta. Cilji, ki jih želimo doseči z realizacijo novih mladinskih projektov so krepitev motivacij med mladimi za delo na področju turizma, spodbujanje osebnostne in profesionalne rasti mladih in pridobivanja neformalnih znanj tudi v luči vodenja/pomlajevanja turističnih društev.

Razpis Turistični vodnik 2016

Dodano: 08.12.2015

Turistična zveza Slovenije razpisuje 3. tekmovanje za TURISTIČNEGA VODNIKA. Društvo ali šola lahko na tekmovanje prijavi največ dva kandidata v starosti od 16 do 29 let. Rok za prijavo na tekmovanje je 15. januar 2016.

Turistični vodnik 2015

Dodano: 07.10.2015

Prvo soboto v oktobru se je v Mariboru odvilo 2. državno tekmovanja za mladega turističnega vodnika, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije. Tokrat se je v tehnikah vodenja po Mariboru preizkusilo skupno 9 kandidatov. Kandidate je ocenjevala strokovna komisija, ki so jo sestavljale izkušene turistične vodnice. Pri svojem vodenju so morali kandidati pokazati poznavanje znamenitosti, orientiranost v prostoru ter tehniko podajanja informacij. Kandidatom se je pri vodenju po mestu pridružilo tudi nekaj spremljevalcev, kar je pripomoglo k pravemu vzdušju vodenja skupine po mestu.

Že sama uvrstitev v finale pa ni bila enostavna. V finale so se udeležili le najboljši na regijskih ravneh in kot pri izpitu za vodnike, so morali kandidati tudi tu oddati svoje seminarske naloge. Na podlagi slednjih se je v finale uvrstilo 13 kandidatov, ki so imeli pravico pristopiti k zadnjemu preizkusu. Kandidati so v naprej dobili traso, po kateri je kasneje potekalo vodenje in skupaj z lokalnim vodnikom so traso tudi strokovno obdelali. Nato so imeli dva teden časa za pripravo na končni preizkus, za kar so dobili tudi odseke, po katerih je kasneje potekal terenski preizkus.

Kandidati so tako v soboto zjutraj po pozdravnem nagovoru žrebali odseke, dobili nekaj minut časa, da so se lahko osredotočili na izžreban odsek in vodenje po Mariboru se je pričelo. Vsi kandidati so se v dobrih dveh urah izmenjali in predstavili svoje izžrebane odseke. Komisija jih je pri tem strogo opazovala in beležila vse najmanjše podrobnosti, ki odražajo potencialne sposobnosti turističnih vodnikov. Po koncu sprehoda po mestu je sledilo kosilo v priznani mariborski restavraciji Rotovž, kjer so nam postregli s tradicionalno slovensko kulinariko in kjer je seveda sledila razglasitev rezultatov in podelitev nagrad.

Zmagovalka letošnjega natečaja je Lana Podgorelec, ki je strokovno predstavila svoj odsek poti, hkrati pa je svoje vodenje nadgradila tudi s kretnjami za gluhe in naglušne. Prislužila si je zlato značko turistični vodnik, obisk tečaja za turistične vodnike in prvo opravljanje izpita za turističnega vodnika na Gospodarski zbornici Slovenije. Nagrada za drugo in tretje mesto na tekmovanju je pomenila brezplačno udeležbo na tečaju za turističnega vodnika, ki ga organizira GZS. Na drugo mesto se je uvrstil Benjamin Zajc, ki je prejel tudi srebrno značko turističnega vodnika, bronasto značko pa si je prislužila Venesa Kuhar.

Podelili smo tudi nagrade vzpodbudnosti, za razporeditev med tretjim in šestim mestom. Dobitniki so bili Amadeja Zupanič, Tinkara Nared in Mitja Rupnik. Slednji so pridobili brezplačno udeležbo oz. hospitacijo na enem od razpisnih izletov pod okriljem CMT-ja.

S podelitvijo nagrad in nekaj napotki za prihodnost smo bili zelo veseli, da so se kandidati potrudili in pripravili, kot se za delo pravih turističnih vodnikov tudi spodobi. Celotno tekmovanje je bila za vse enkratna izkušnja, ki jim bo v prihodnosti zagotovo pomagala, da bodo dosegli rezultate, kot si jih želijo in le upamo lahko, da bodo tisti, ki se odločijo za profesionalno delo turističnega vodnika slednjega jemali tako resno in odgovorno, kot seveda tudi je. Nadejamo se, da se v prihodnje še več mladih udeleži tovrstnih tekmovanj, saj lahko močno pripomorejo k osebnostni rasti ter spoznavanju samega sebe. Turistična zveza Slovenije pa je že v pripravah za nov natečaj v prihodnjem letu.

Galerije:

Seminarske naloge 2015

Dodano: 04.05.2015

Na tekmovanje za turističnega vodnika smo do roka prejeli 15 seminarskih nalog.

Tehnike turističnega vodenja

Dodano: 16.02.2015

Objavljamo gradivo tehnike turističnega vodenja, ki je bilo predstavljeno 28. januarja 2015 na delavnici Mladi turistični vodnik v sklopu sejma TIP 2015.

Letošnji razpis in primere seminarskih nalog si poglejte v arhivu za leto 2014 (desni rob, arhiv dogodkov)