Turistični vodnik

Turistična zveza Slovenije razpisuje tekmovanje v turističnem vodenju, namenjeno mladim od 15 do 29 leta. Cilji, ki jih želimo doseči z realizacijo novih mladinskih projektov so krepitev motivacij med mladimi za delo na področju turizma, spodbujanje osebnostne in profesionalne rasti mladih in pridobivanja neformalnih znanj tudi v luči vodenja/pomlajevanja turističnih društev.

Razpis Turistični vodnik 2017

Dodano: 24.11.2016

Turistična zveza Slovenije razpisuje 4. tekmovanje za TURISTIČNEGA VODNIKA, ki je namenjeno mladim od 16 do 29 leta. Posamezniku nabor pridobljenega neformalnega znanja odpira prostor za razvijanje novih veščin in spretnosti, pridobitev določene izobrazbe, mogoče celo zaposlitve, vsekakor pa je to odlična motivacija za vključevanje mladih v delo društva. Glavna nagrada je brezplačno opravljanje izpita za pridobitev nacionalne licence za turistično vodenje na Gostinsko turistični zbornici Slovenije.

Rok za prijavo na tekmovanje je 20. januar 2017 na info@turisticna-zveza.si. Turistično društvo ali šola lahko na tekmovanje prijavi največ dva kandidata.

Priloge:

Mladi so se preizkusili v Velenju

Dodano: 07.10.2016

Na tokratnem, že tretjem tekmovanju TZS za Mladega turističnega vodnika so morali kandidati pobliže spoznati Velenje. Finalisti, najboljši na regijskih tekmovanjih, so bili povabljeni na voden ogled mesta z lokalno vodnico, kjer so izkusili in preverili, kakšno je turistično vodenje v praksi. Članica strokovne komisije in lokalna vodnica Marija Brložnik jih je popeljala skozi mesto ter jim predstavila Velenje s strokovne in tehnične plati vodenja. Nato so imeli nekaj dni časa za pripravo načrta vodenja po mestu; tega so pripravili po lastnih zamislih, a s pomočjo smernic in za vnaprej določene trase oziroma dele mesta.

»Veliki finale« je bil v četrtek, 29. septembra, ko so kandidati pokazali, kako bi sami predstavili Velenje obiskovalcem. Zbor komisije in kandidatov je bil v Vili Bianca, kjer je sedež TIC Velenje. Po žrebu tras so imeli kandidati nekaj časa, da so se pripravili na vodenje, zatem pa smo se za dobre tri ure prepustili morebitnim bodočim turističnim vodnikom, ki so nas povedli po mestu. Komisija (v zasedbi Marija Brložnik, Diana Ternav in Tina Hudnik) ni imela lahkega dela, saj so se kandidati zelo dobro pripravili na vodenje. Ko je bil sprehod po mestu končan, smo jim zastavili še nekaj dodatnih vprašanj in skupaj povzeli dogajanje med vodenjem.

Odločitev o tem, kdo je delo opravil najbolje, in razglasitev najboljših sta letos potekali na prav poseben način. Odpravili smo se namreč do Muzeja premogovništva Slovenije in se v spremstvu vodnika odpravili pod zemljo ter spoznavali življenje in delo rudarjev. Po ogledu in rudarski malici smo se ustavili še v Ligijevem salonu, kjer smo 160 metrov pod površjem zemlje podelili nagrade udeležencem tekmovanja.

Zlato značko in obisk tečaja za turistične vodnike ter prvo opravljanje izpita za vodnika pri Turistično gostinski zbornici Slovenije je prejela Barbara Kelher, ki nas je prepričala s strokovnostjo in interaktivnim nastopom. Drugo mesto in srebrno značko mladega turističnega vodnika smo podelili Patriciji Erhatič, tretje mesto in bronasto značko pa Kaji Božič. Srebrna in bronasta značka pomenita tudi brezplačen obisk tečaja za turistične vodnike pri Turistično gostinski zbornici Slovenije. A letos smo v rudniku podelili nagrade prav vsem udeležencem; vsi preostali kandidati so prejeli brezplačno hospitacijo na strokovni ekskurziji v organizaciji potovalne agencije CMT.

Dan smo sklenili bogatejši za pomembno doživetje. Vsem, ki se podajajo na poklicno pot turističnega vodnika, želimo, da ga jemljejo resno in odgovorno, predvsem pa, da naj ta lep poklic opravljajo z dušo in srcem.

Galerije:

Seminarske naloge 2016

Dodano: 22.04.2016

Na tekmovanje za turističnega vodnika smo do roka prejeli 14 seminarskih nalog. Komisija je za najboljšo nalogo izpostavila nalogo Velenje – aktivno, zeleno in sončno, kandidatke Barbare Kelher.

Glede na regijsko razdrobljenost je ocenjevalna komisija sprejela odločitev, da se vsi kandidati udeležijo državnega tekmovanja v turističnem vodenju, ki bo septembra v Velenju.

Vabljeni k ogledu nalog:

Izobraževalna delavnica Mladi turistični vodnik

Dodano: 05.02.2016

V času sejma NATOUR Alpe - Adria je 27. januarja 2016 potekala izboraževalna delavnica projekta mladi turistični vodnik. Osrednji temi predstavljeni s strani Kluba profesionalnih turističnih vodnikov sta bili Tehnike turističnega vodenja ter Osebni marketing in učinkovita uporaba socilanih omrežij.

Priloge: