Tekmovanje za Zlato kuhalnico

Tekmovanje za Zlato kuhalnico je namenjeno učencem osnovnih šol od 6. do 8. razreda. Vključuje pisni izdelek in pripravo določenih nacionalnih jedi.

REGIJSKO TEKMOVANJE CELJE

Dodano: 21.02.2011

V knežjem mestu Celju je na srednji šoli za gostinstvo in turizem 15. februarja potekalo četrto regijsko tekmovanje za zlato kuhalnico. Učenke in učenci devetnajstih osnovnih šol iz Celja in okolice so po uvodni predstavitvi s predpasniki in kuharskimi kapami zavihali rokave in se v kuhinji lotili priprave obrokov. Delo jim je šlo dobro od rok in šestnajst skupin je prikuhalo srebrna, tri pa zlata priznanja. Oktobra bodo na državnem prvenstvu v Termah Čatež znova kuhali učenci OŠ Vojnik in OŠ Franja Malgaja iz Šetjurja.

REGIJSKO TEKMOVANJE IZOLA

Dodano: 10.02.2011

Letošnje prvo regijsko tekmovanje za zlato kuhalnico je bilo 2. februarja v Izoli. V kuhinji tamkajšnje srednje gostinske in turistične šole se je zbralo osem skupin osnovnošolcev. S pridihom mediterana in na vrsto drugih načinov so skuhali za pet srebrnih in tri zlata priznanja. Zlati priznanji sta si prikuhali tudi OŠ Ivana Babiča Jagra iz Marezig in OŠ Vojke Šmuc iz Izole, ki bosta oktobra na gostinsko turističnem zboru sodelovali še na državnem tekmovanju v Termah Čatež.

REGIJSKO TEKMOVANJE RADENCI

Dodano: 10.02.2011

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci je 3. februarja potekalo drugo regijsko tekmovanje za zlato kuhalnico. Po prijaznem sprejemu z uvodno predstavitvijo enajstih ekip, ki jih je spremljal še nastop mladega kitarista, so učenci v dveh skupinah pripravljali okusne in tudi na pogled všečne obroke. Sedem ekip je za svoje stvaritve prejelo srebrna, štiri pa zlata priznanja. Za zlati priznanji sta skuhali tudi ekipi OŠ Franceta Prešerna iz Črenšovcev in OŠ Bogojina, ki se bosta oktobra na gostinsko turističnem zboru pomerili še na državnem tekmovanju v Termah Čatež.

REGIJSKO TEKMOVANJE MARIBOR

Dodano: 10.02.2011

Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor je bila 4. februarja gostiteljica tretjega regijskega tekmovanja za zlato kuhalnico. Po uvodni predstavitvi dvanajstih ekip so se učenci lotili priprave tekmovalnega menija in ga uspešno ponudili v pokušino ter na ogled komisiji. Slednja je osmim skupinam prisodila srebrna, štirim pa zlata priznanja. Učenke in učenci OŠ Bojana Ilicha iz Maribora in OŠ Starše se bodo oktobra na gostinsko turističnem zboru pomerili še na državnem tekmovanju v Termah Čatež.

REGIJSKA TEKMOVANJA V FEBRUARJU

Dodano: 04.02.2011

Kuhanje ni, no za nekatere to ne velja povsem, preprosta stvar, in zato je toliko bolj občudovanja vredno, če že osnovnošolci pripravijo izvrstno kosilo. Videne in poskušene dobrote to potrjujejo in obetajo okusno prihodnost naše turistične ponudbe.
Turistična zveza Slovenije posveča še posebno pozornost izobraževanju in ozaveščanju mladih za turizem. V pomoč osnovnošolcem pri izbiri polica je zato letos pripravila že drugo kuharsko državno tekmovanje za zlato kuhalnico s pripravo piščančjih prsi v ponvi ali pečici, dušenega rdečega zelja in matevža. Učenke in učenci od šestega do osmega razreda 92 osnovnih šol iz vse Slovenije svoje kuharske spretnosti februarja predstavljajo strokovni komisiji na šestih regijskih tekmovanjih, ki potekajo na srednjih gostinskih in turističnih šolah. Ob prijaznem sprejemu in dobro opremljenih delovnih prostorih jim dijaki predstavljajo še izobraževalne programe svojih šol in njihove bodoče poklice. Učenci svoje kuharske naloge opravijo odlično, po mnenju ocenjevalne komisije, ki poskuša njihove dobrote, spretno, okusno, domiselno in še lepo na pogled. Najboljši med njimi se bodo na državnem tekmovanju oktobra pomerili še na Gostinsko-turističnem zboru v Termah Čatež. Med izvrstnimi mladimi kuharji jih bo gotovo nekaj lahko našlo delo turizmu, ki ponuja mnogo zaposlitvenih možnosti in drugih izzivov. Hkrati pa omogoča boljšo kakovost bivanja tudi s pomočjo zdravo pripravljene hrane v urejenem in ohranjenem okolju, za kar si tradicionalno prizadeva turistična društvena organizacija v okviru razvoja trajnostnega zelenega turizma.

Regijska tekmovanja

• 2. februar, Srednja gostinska in turistična šola Izola.
  • 3. februar, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci.
  • 4. februar, Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor.
  • 15. februar, Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje.
  • 16. februar, Srednja šola za gostinstvo in turizem Ljubljana.
  • 17. februar, Srednja gostinska in turistična šola Radovljica.