Tekmovanje za Zlato kuhalnico

Tekmovanje za Zlato kuhalnico je namenjeno učencem osnovnih šol od 6. do 8. razreda. Vključuje pisni izdelek in pripravo določenih nacionalnih jedi.

10. Državno tekmovanje Zlata kuhalnica

Dodano: 15.11.2019

V okviru 66. Gostinsko turističnega zbora Slovenije je 11. novembra 2019 v Grand Hotelu Union v Ljubljani potekalo državno tekmovanje desetega tekmovanja za Zlato kuhalnico, s katerim TZS sodeluje v projektu Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021. Za priznanja, praktične nagrade sponzorja in velikanske kuhalnice zlate, srebrne in bronaste barve so se potegovali učenci šestnajstih osnovnih šol, ki so na regijskih tekmovanjih dosegali najboljše rezultate. Tekmovanje je bilo zato zelo napeto in tudi ocenjevalna komisija je povedala, da so vsi učenci skuhali in servirali odlične jedi, ki bi jih lahko postregli kot restavracijske jedi. Saj drugače sploh nismo pričakovali, ko pa so se iz delovnih mest vile  omamne vonjave, da so se nam vseskozi cedile sline. Zopet so kuhali leteče žgance s praženim krompirjem in ljubljanske skutne palačinke, ki so jih nato tudi lepo servirali in postavili vsem na ogled na razstavno mizo. Zlato priznanje in zlato kuhalnico velikanko je prejela ekipa osnovne šole Toma Brejca Kamnik. Priznanje in kuhalnico srebrne barve je prejela ekipa osnovne šole Srečka Kosovela Sežana, bronasto kuhalnico pa si je prislužila osnovna šola Miška Kranjca Velika Polana. Vsem prejemnikom priznanj in tudi ostalim udeležencem čestitamo in jim želimo, da bi pridobljena kuharska znanja s pridom uporabljali tudi v prihodnje.

Galerije:

Državno tekmovanje Zlata kuhalnica

Dodano: 06.11.2019

V ponedeljek, 11. novembra 2019, bo v Grand Hotelu Union Ljubljana potekalo državno tekmovanje za Zlato kuhalnico, na kateri se bo 16 osnovnih šol pomerilo v kuhanju letečih žgancev s praženim krompirjem in ljubljanskih skutnih palačink. Vabljeni na ogled!

Regijska tekmovanja za Zlato kuhalnico 2019 so že za nami

Dodano: 25.05.2019

Letos so se učenci osnovnih šol med sabo pomerili na sedmih regijskih tekmovanjih. Letošnji izziv - leteči žganci s praženim krompirjem in ljubljanske skutine palačinke - se je izkazal za zelo zahtevnega in naši tekmovalci so od sebe dali vse atome moči in znanja, da so nam prezentirali lepe predvsem pa okusne krožnike. Dokazali so nam, da znajo odlično panirati, gratinirati, dekorirati in še marsikaj drugega.

Z vami želimo deliti fotografije, saj ne moramo več zadržati njihovih čudovitih kreacij le zase. Le poglejte si njihove mojstrovine, zagotavljamo vam, da vam bodo zelo všeč.

Vse fotogalerije regijskih tekmovanj so na voljo na povezavi: http://www.turisticna-zveza.si/fotogalerije

Tekmovanje za ZLATO KUHALNICO 2019

Dodano: 15.05.2019

Za katero slovensko mesto so značilni leteči žganci s praženim krompirjem? Morda vam bo pri ugibanju pomagal namig, da so se v tem mestu tradicionalno poleg glavne jedi postregle tudi LJUBLJANSKE skutne palačinke. Da, pravilno ste ugotovili, to je naša prestolnica Ljubljana.

Ravno v Ljubljani bo letošnje leto potekal 66. Gostinsko turistični zbor Slovenije, na katerem bo s tekmovanjem za Zlato kuhalnico sodelovala tudi Turistična zveza Slovenije. Vendar pot do tja je za naše učence še dolga. Naprej jih namreč čaka sedem regijskih tekmovanj, kjer bodo kuhali omenjene tradicionalne ljubljanske jedi in tako dokazali, da si zaslužijo mesto na državnem tekmovanju v Ljubljani. Kar 82 ekip osnovnih šol iz vse Slovenije se bo borilo za napredovanje v tekmovanju za ZLATO KUHALNICO, ki letos poteka že deseto leto zapored. Kuhali bodo na naslednjih regijskih tekmovanjih:

-       14. maj Radenci (SŠGT Radenci)

-       15. maj Maribor (SŠGT Maribor)

-       16. maj Izola (SŠ Izola)

-       17. maj Radovljica (SGTŠ Radovljica)

-       21. maj Novo mesto (SŠGT Novo mesto)

-       22. maj Ljubljana (SŠGT Ljubljana)

-       23. maj Celje (SŠGT Celje)

S polno paro pričnemo kuhati prihodnji teden in že se veselimo domiselnih kulinaričnih kreacij, ki ne samo potešijo lakote, ampak tudi razvajajo brbončice ter si na njih lahko spočijemo oči. Vabljeni na ogled!

Razpis 10. Zlata kuhalnica

Dodano: 21.12.2018

Turistična zveza Slovenije skupaj s partnerji Turistično gostinsko zbornico Slovenije in Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije razpisuje 10. tekmovanje za Zlato kuhalnico. V tem šolskem letu bodo učenci tekmovali v pripravi letečih žgancev s praženim krompirjem in ljubljanskih skutnih palačink. Regijska tekmovanja bodo potekala maja 2019, državno pa predvidoma novembra 2019 v Ljubljani v sklopu 66. Gostinsko turističnega zbora Slovenije.

Rok za prijavo je do 31. januarja 2019.