Tekmovanje za Zlato kuhalnico

Tekmovanje za Zlato kuhalnico je namenjeno učencem osnovnih šol od 6. do 8. razreda. Vključuje pisni izdelek in pripravo določenih nacionalnih jedi.

Regijska tekmovanja za Zlato kuhalnico 2019 so že za nami

Dodano: 25.05.2019

Letos so se učenci osnovnih šol med sabo pomerili na sedmih regijskih tekmovanjih. Letošnji izziv - leteči žganci s praženim krompirjem in ljubljanske skutine palačinke - se je izkazal za zelo zahtevnega in naši tekmovalci so od sebe dali vse atome moči in znanja, da so nam prezentirali lepe predvsem pa okusne krožnike. Dokazali so nam, da znajo odlično panirati, gratinirati, dekorirati in še marsikaj drugega.

Z vami želimo deliti fotografije, saj ne moramo več zadržati njihovih čudovitih kreacij le zase. Le poglejte si njihove mojstrovine, zagotavljamo vam, da vam bodo zelo všeč.

Vse fotogalerije regijskih tekmovanj so na voljo na povezavi: http://www.turisticna-zveza.si/fotogalerije

Tekmovanje za ZLATO KUHALNICO 2019

Dodano: 15.05.2019

Za katero slovensko mesto so značilni leteči žganci s praženim krompirjem? Morda vam bo pri ugibanju pomagal namig, da so se v tem mestu tradicionalno poleg glavne jedi postregle tudi LJUBLJANSKE skutne palačinke. Da, pravilno ste ugotovili, to je naša prestolnica Ljubljana.

Ravno v Ljubljani bo letošnje leto potekal 66. Gostinsko turistični zbor Slovenije, na katerem bo s tekmovanjem za Zlato kuhalnico sodelovala tudi Turistična zveza Slovenije. Vendar pot do tja je za naše učence še dolga. Naprej jih namreč čaka sedem regijskih tekmovanj, kjer bodo kuhali omenjene tradicionalne ljubljanske jedi in tako dokazali, da si zaslužijo mesto na državnem tekmovanju v Ljubljani. Kar 82 ekip osnovnih šol iz vse Slovenije se bo borilo za napredovanje v tekmovanju za ZLATO KUHALNICO, ki letos poteka že deseto leto zapored. Kuhali bodo na naslednjih regijskih tekmovanjih:

-       14. maj Radenci (SŠGT Radenci)

-       15. maj Maribor (SŠGT Maribor)

-       16. maj Izola (SŠ Izola)

-       17. maj Radovljica (SGTŠ Radovljica)

-       21. maj Novo mesto (SŠGT Novo mesto)

-       22. maj Ljubljana (SŠGT Ljubljana)

-       23. maj Celje (SŠGT Celje)

S polno paro pričnemo kuhati prihodnji teden in že se veselimo domiselnih kulinaričnih kreacij, ki ne samo potešijo lakote, ampak tudi razvajajo brbončice ter si na njih lahko spočijemo oči. Vabljeni na ogled!

Razpis 10. Zlata kuhalnica

Dodano: 21.12.2018

Turistična zveza Slovenije skupaj s partnerji Turistično gostinsko zbornico Slovenije in Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije razpisuje 10. tekmovanje za Zlato kuhalnico. V tem šolskem letu bodo učenci tekmovali v pripravi letečih žgancev s praženim krompirjem in ljubljanskih skutnih palačink. Regijska tekmovanja bodo potekala maja 2019, državno pa predvidoma novembra 2019 v Ljubljani v sklopu 66. Gostinsko turističnega zbora Slovenije.

Rok za prijavo je do 31. januarja 2019.

Priloge:

Zlata kuhalnica v radijski oddaji Hudo!

Dodano: 15.11.2018

Vabljeni k poslušanju mladinske oddaje Hudo! v soboto, 17. novembra 2018 ob 9. uri na 1. programu Radia Slovenija.  Gostje oddaje bodo osnovnošolci, ki so prejeli zlato in bronasto kuhalnico na državnem tekmovanju za Zlato kuhalnico. Letos so mladi kuhali rižote in pripravljali vanilijeve kreme s sadjem. Glavna tema pogovora bo kaj in kako so pripravili na tekmovanju, kaj vse med letom pripravijo v domači kuhinji, na kaj moramo biti pozorni med kuhanjem, da nam jed ob koncu uspe ter nam izdali namig za dober sobotni jedilnik.

Prisluhnite mladim iz OŠ Ljubno ob Savinji in OŠ Jožeta Krajca Rakek.

Če ste oddajo zamudili in bi našim mladim kuharjem vseeno radi prisluhnili, sledite spletni povezavi: https://radioprvi.rtvslo.si/2018/11/hudo-99/

9. državno tekmovanje za Zlato kuhalnico

Dodano: 11.10.2018

V okviru 65. Gostinsko turističnega zbora je 9. oktobra v Hotelu Bernardin potekalo državno tekmovanje devetega tekmovanja za Zlato kuhalnico, s katerim TZS sodeluje v projektu Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021. Za priznanja, praktične nagrade sponzorjev in velikanske kuhalnice zlate, srebrne in bronaste barve so se potegovali učenci šestnajstih osnovnih šol, ki so na regijskih tekmovanjih dosegali najboljše rezultate. Tekmovanje je bilo zato zelo napeto in tudi ocenjevalna komisija je povedala, da so vsi učenci skuhali in servirali odlične jedi. Saj drugače sploh nismo pričakovali, ko pa so se iz delovnih postaj vile tako omamne vonjave, da so se nam vseskozi cedile sline. Zopet so kuhali rižote in pripravljali vanilijeve kreme s sadjem, ki so jih nato tudi lepo servirali in postavili vsem na ogled na razstavno mizo. Zlato priznanje in zlato kuhalnico velikanko je prejela ekipa osnovne šole Ljubno ob Savinji. Priznanje in kuhalnico srebrne barve je prejela ekipa osnovne šole Gorišnica, bron pa si je prislužila osnovne šole Jožeta Krajca iz Rakeka. Vsem prejemnikom priznanj in tudi ostalim udeležencem čestitamo in jim želimo, da bi pridobljena kuharska znanja s pridom uporabljali tudi v prihodnje, morda celo naslednje leto na jubilejnem desetem tekmovanju za Zlato kuhalnico.

Galerije: