Področje delovanja

Turistična društva delujejo samostojno, sama pripravljajo in sprejemajo svoje programe dela upoštevajoč razmere v kraju in pogoje za delo. Delo turističnih društev je odvisno od podpore lokalne samouprave. Izjemnega pomena je izmenjava izkušenj med turističnimi društvi. Turistična društva delujejo prostovoljno, ljubiteljsko in strokovno:
spodbujajo domače prebivalstvo za sodelovanje pri turističnih dejavnostih (urejanje okolja, olepševanje krajev, varovanje stare arhitekture, dediščine in naravnih vrednot, prireditve, itd.) in pri tem sodelujejo z zainteresiranimi, uveljavljajo se kot ena pomembnih konkurenčnih prednosti turističnega razvoja kraja;sodelujejo pri razvoju turizma v kraju, vodijo urejanje okolja, skrbijo za gostoljubnost, razvoj turističnih tematskih poti, organizacijo javnih del itd.,
organizirajo ali sodelujejo pri oblikovanju turističnih prireditev z etnološkimi in drugimi značilnostmi in vsebinami in ustvarjajo turistično vzdušje v kraju, izvajajo različne dejavnosti za ozaveščanje prebivalstva za turizem (delavnice, okrogle mize, predavanja, krajevni turistični parlament), pospešujejo dejavnosti domačega prebivalstva pri ohranjanju kulturne dediščine in naravnih vrednot v okviru turistične ponudbe v kraju in v sodelovanju s pristojnimi strokovnimi ustanovami, uveljavljajo znanje pri opravljanju prostovoljnega delo v turizmu, zagotavljajo standard vključenosti domače javnosti v pospeševanje turizma, sodelujejo s sosednimi društvi in na posvetovanjih, delavnicah in okroglih mizah z izmenjavo dobrih praks in lokalnih pobud, opravljajo gospodarske in storitvene dejavnosti na načelu nepridobitnosti in podjetništva, dajejo pobude za razvoj dodatne turistične ponudbe in delujejo na spodbujanju podjetniških priložnosti, pripravljajo in razvijajo skupne dejavnosti s kmetijsko svetovalno službo, razvojnimi centri, nosilci lokalnih pobud, gostinci, agencijami in drugimi društvi, skrbijo za varnost turista kot potrošnika, spodbujajo razvoj spominkarske dejavnosti, sodelujejo z vzgojno izobraževalnimi organizacijami pri spodbujanju turistične kulture pri mladih v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, izvajajo turistično informacijske dejavnosti v krajih, zbirajo povratne informacije o zadovoljstvu turistov pri bivanju v kraju in ukrepajo za odpravo nepravilnosti, koordinirajo dejavnost društev, ki sodelujejo v razvoju turizma.

Dejavnost turističnih društev je celotno področje turizma. Društva delujejo v partnerstvu z ostalimi nosilci turistične ponudbe javnega in zasebnega sektorja.