Turistično in kulturno društvo Celje - Kvartirna hiša

Triptih Alfreda Nobela in Sofije Hess

Datum prireditve: 21.06.2014

TRIPTIH ALFREDA NOBELA IN SOFIJE HESS
Skupna zgodba Poletne muzejske noči v ogranizaciji
Pokrajinskega muzeja Celje, Muzeja novejše zgodovine Celje
Turističnega društva Celje / Kvartirne hiše Celje in Društva otroci otrokom

18.00 / OTROŠKE DELAVNICE
Društvo otroci otrokom, Mestna plaža, Savinjsko nabrežje
Delavnica za otroke - izdelovanje pahljač in drugih predmetov za hlajenje ter nakita - v izvedbi Društva otroci otrokom

19.00 / ALFRED & SOFIE
Pokrajinski muzej Celje, Trg Celjskih knezov 8
Dokumentarni film Alfred & Sofie, avtorice Majde Širca in režiserke Jasne Hribernik, izpostavlja Alfredovo življenje in njegovo druženje s Celjanko Sofie Hess in mirovnico Bertho von Suttner. Sofija Hess je vstopila v življenje Alfreda Nobela kot prodajalka cvetlic v letoviškem kraju blizu Dunaja v trenutku, ko je bil Alfred slaven in bogat a hkrati zelo osamljen in razočaran človek. Dokumentarni film izpostavi dimenzije Nobelovega izuma in posledice odkritja, ki ga je razumel kot napredek, ne pa uničevanje človeštva. Pri tem je imela odločilno vlogo njegova prijateljica, mirovnica, pisateljica in tudi prva ženska dobitnica Nobelove nagrade za mir, Bertha von Suttner.

20.30 / ČAJANKA SOFIJE HESS
Turistično društvo Celje / Kvartirna hiša Celje, Gosposka ulica 3
V letu 1873 se z Dunaja v Kvartirno hišo v Celju priseli družina Henricha Hessa, ki se hitro uveljavi v tedanji meščanski družbi. Alfred Nobel je družino v Celju obiskal kmalu po tem, ko se je v Badnu usodno zaljubil v Hessovo najstarejšo hči Sofijo. Čeprav je bila veza med Alfredom in Sofijo vse prej kot idealna, pa se je ohranila dolgih 22 let. V kratki uprizoritvi „Čajanka Sofije Hess“ bo Sofija spregovorila o takratnem meščanskem življenju in o „svojem“ Alfredu. Po tekstovni predlogi Maje Horvat, bo Sofijo upodobila Neža Strenčan, uprizoritev je režiral Luka Marcen. V programu sodeluje z izvedbo samospevov Zavod aktivne kulture iz Ljubljane.

21.30 / ZOFIJA
Muzej novejše zgodovine Celje, Prešernova ulica 17
Kaja Avberšek je oblikovalka, ilustratorka in avtorica stripov. V Muzeju novejše zgodovine Celje bo predstavila dekadentno sladki performans, ki ga je poimenovala ZOFIJA. Svojo zgodbo je namenila Zofiji Hess, ki se je zaradi tesne povezanosti z Alfredom Nobelom, predstavljala za “gospo Nobel” in tako na veliko zapravljala, da jo je Nobel v pismu iz l. 1888 naslovil kratkomalo z: “Ljuba Zofija in velika požiralka bankovcev.” V 70. letih devetnajstega stoletja je nekaj časa živela v Celju. Obiskovalci bodo ob tem dogodku lahko po navodilih avtorice preizkušali čokoladne Zofije.

Almina pot domov

Datum prireditve: 13.11.2015

Turistično in kulturno društvo Celje Vabi na celodnevno prireditev Almina pot domov.

Svetovna popotnica Alma Karlin se po osemletnem potovanju okoli sveta vrača v rodno Celje. Pridružite se ji pri obujanju spominov na dolgo, dogodivščin polno in zahtevno pot.

V Almini družbi boste spoznali njen rodni kraj ter prisluhnili zgodbi o večletnem popotovanju.

Vljudno vabljeni!

Od 10.00 do 13.00 ure.
Likovne delavnice za najmlajše na temo Alme Karlin. Galerija Kvartirna hiša, Gosposka ulica 3 v Celju.

Od 13.00 do 16.00 ure.
Odprta vrata Alminega domovanja na Pečovniku. Oglejte si Almino hišo na Pečovniku, kjer je slavna popotnica preživela svoje zadnje dni.

Ob 17.00 uri
Umetniški performans »Almin kip oživi« na Krekovem trgu. Alma Karlin se je ravno vrnila iz osemletne poti v rodno Celje, a že jo ponovno kličejo izzivi in daljave. Za zanimivo, umetniško doživetje bosta poskrbela Luka Marcen in Maja Zupanc. Po končanem preformansu se boste v spremstvu vodnika napotili proti Kvartirni hiši Celje.

Ob 18.00 uri
Bralna urica z Almo Karlin v Galeriji Kvartirna hiša. Prisluhnite napetim dogodivščinam, ki jih je Alma doživela na zahtevni, osemletni poti okoli sveta. Bralno urico bo spremljala tematska pogostitev. Galerija Kvartirna hiša, Gosposka ulica 3 v Celju.

V primeru slabega vremena spremljajte obvestila na FB strani Turističnega in kulturnega društva Celje.

AVE CELEIA - RIMSKI DAN

Datum prireditve: 03.09.2016

Pokrajinski Muzej Celje in Turistično in kulturno društvo Celje Vabita to soboto v lapidarij ob Savinjskem nabrežju
Od 10.00 do 18.00 ure