Turistično društvo Dobova

TD Dobova je bilo ustanovljeno leta 1970 na pobudo OTZ Brežice in njenega takratnega predsednika gospoda Maksa Topliška. Podal je prve smernice za bodoče delo, za predsednico pa so navzoči izvolili gospo Terezijo Kramer, ki je društvo vodila do leta 2001.Prioritetna naloga je bila pridobivanje članstva in ureditev Dobove, da bi postala lepša, prijaznejša in zanimiva. Pri uresničevanju zadanih nalog so veliko vlogo odigrala takratna podjetja: PPV, Mizarska, Zidarstvo Glogovič, Kovinarska, Gozdno gospodarstvo Brežice …Na OŠ Dobova je bil ustanovljen cvetlični krožek, ki je skrbel za tedensko čiščenje Dobove. V tem času je tudi nastala ideja, da se smetišče (rupa) sredi Dobove spremeni v spominski park.TD je vseskozi skrbelo in spodbujalo krajane, da so lepo uredili svoje bivalno okolje. Vsaka vas je prejela finančno pomoč za nakup cvetja.Organizirane so bile različne razstave: cvetlična, razstava ročnih del, etnografska, lovska, slikarska, starih obnovljenih hiš in sakralnih objektov…Tudi prve kmečke igre v Posavju so bile organizirane v Dobovi.Uspešno je bilo tudi vsakoletno pustovanje šolskih otrok in pustni karneval pod okriljem takratne sekcije KISMIL.Tudi furmanstvo je imelo v Dobovi poseben pomen. Iz Zagreba so v Dobovo z vlakom prihajali turisti, ki so jih fijakerji odpeljali do broda na Mostecu, od tu pa so odhajali v Čateške toplice. Tako kot v preteklosti je TD v sodelovanju s Konjeniškim društvom Dobova organiziralo in predstavilo prevoz »topličarjev« v Čateške Toplice.Izdani sta bili tudi dve razglednici Dobove.Za plakatiranje pa so bili izdelani panoji v obliki kozolcev.Skrbi za društveno življenje, saj priredi številne prireditve. Zelo znani prireditvi sta mednarodni pustni karneval »Fašjenk«, ki v Dobovi traja cel pustni teden in ima mednarodni status, ter poletni fašjenkov piknik v mesecu juniju, ki sovpada s krajevnim praznikom in Dnevom državnosti. Za izvedbo slednjih poskrbi sekcija »Fašjenk«, ki deluje v okviru TD. V letu 2004 se je TD vključilo v Združenje evropskih karnevalskih mest (FECC). Dobovski fašjenk ima svoj pustni lik – kosca, ki svoje poslanstvo – odganjanje zime -opravi v pustnem času. Kosec je oblečen v bela platnena oblačila (srajco – rubačo, hlače – bregeše), okoli vratu ima ruto – rubic, obraz mu pokriva maska – larfa, na glavi nosi visoko pokrivala – turn z raznobarvnimi trakovi – pongeljci, okoli pasu ima obešene zvonce, v roki pa nosi koso s katero pokosi zimo. Lik kosca je etnografski pustni likTD organizira tudi kolesarski maraton po vaseh KS, prireditev “Dobova se predstavi” v okviru občinskega praznika, ocenjevanje urejenosti vasi, razne razstave, mladinske delavnice, predstavitve na sejmih in podobno. TD sodeluje z vsemi društvi v KS, na OŠ Dobova pa deluje turistični podmladek, ki se lahko pohvali s srebrnimi in bronastimi priznanji s festivalov turističnih podmladkov, zdajšnja skupina pa se posveča proučevanju iger, izštevank in plesa.

16. VELIKI MEDNARODNI PUSTNI KARNEVAL: FAŠJENK DOBOVA

Datum prireditve: 28.02.2014

V času med 28.2 in 8.3.2014 bo potekal 16. mednarodni pustni karneval »FAŠJENK DOBOVA«. V pustni povorki pričakujemo sodelovanje okoli tisoč mask iz okolice Dobove in različnih koncev Slovenije. Najavljenih je tudi šest skupin iz tujine. Več na naši spletni strani www.td-dobova.si

Datum prireditve: 26.06.2014

Kljub deževnemu prazničnemu  dnevu 25. junija  je pri lovski koči LD Dobova v Selah (Pistačah)

dišalo po praženemu krompirju. 14 ekip ni zmotilo vreme in s tem so izkazali podporo organizatorju, ki se je potrudil in zagotovil streho nad glavo za vse udeležence.

Obiskovalcev je bilo manj kot pretekla leta, vendar so korajžni  preživeli lepo popoldne in poskusili

14 vrst praženega krompirja ekip: ED Cigani Dornava, Zeliščarji Dornava, Pero pivo iz Dornave, KD Bukovci, župan Ivan Molan,  Mali Obrež, Kofetkoti, Vandrovčki, Aktiv kmečkih žena Globoko, Šentlenartski krompirčki, Kovačič, Ivana Ogorelca, Pigi in Pecirk.

Obiskovalci in pražilci so se zabavali ob animatorkah Anji in Maji v vlogah Anče in Mice, ki sta bili zelo poučeni o krompirju

Vsaka ekipa je pripravila najboljši pražen krompir po svojem receptu, po mnenju komisije je bil najboljši  tisti, ki so ga pripravili iz Etnografskega društva CIGANI Dornava, sledila je ekipa Malega Obreža, tretje mesto pa je zasedla ekipa mesnega butika Pigi. Komisija, ki je ocenila vseh 14 vrst praženega krompirja je pohvalila vse pražilce, vendar nekdo mora zmagati. Tudi z omizjem je najbolj prepričala ekipa ED Cigani iz Dornave  in piko na »i« so dodali še z najboljšo dekoracijo krompirja. Vsem ekipam so bila podeljena simbolična darila in kuharčki, ki so zaščitni znak Krompirjade, zmagovalna je prejela še darilni bon in prehodni pokal.

Sledila je zabava s skupino Luksus banda.

fotogalerija: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.290141684501694.1073741911.177056402476890&type=1

TURISTIČNO DRUŠTVO DOBOVA

Ulica bratov Gerjovičev 48.

8257 DOBOVA

15. KOLESARSKI MARATON PO VASEH KS DOBOVA

Datum prireditve: 21.07.2014

Dolžina: cca 20 km

Primeren za vse starostne kategorije, poteka za spremljevalnim vozilom in ima rekreativni pomen.

Vse vasi KS Dobova (Dobova, Mihalovec, Loče, Rigonce, Veliki Obrež, Mali Obrež, Gabrje, Sela, Mostec)

TD DOBOVA
Ulica bratov Gerjovičev 48, Dobova