Turistično društvo Pišece

-   Turistično društvo Pišece je bilo ustanovljeno 28.4.1962  v stari Medvedovi gostilni. Ustanovnih članov je bilo 28, od tega je danes živih le še 5. To so Marjanca Ogorevc, Milena Pristovšek, Miroslava Podgoršek, Viktor Kostevc in Milan Kolman. Uradni naziv društva je bil Olepševalno turistično društvo Pišece.

-   Društvo so skozi  leta vodili: Ivan Cizel, Marjanca Ogorevc, Branko Kopinč, Marjan Vučanjk, Jože Zagmajster, Ana Iljaž in Anica Butkovič.

-  Člani so odgovorno skrbeli za urejenost posameznih gospodinjstev, številnih spomenikov kulturne in naravne dediščine in javnih objektov, zato jim je uspelo  pridobiti veliko  občinskih in regijskih  priznanj ter priznanj OTZ, državnih priznanj   in priznanj TZS. Prejeta so bila  za  naslednja področja: »Naj kraj, Moja dežela lepa  in gostoljubna, Priznanje s pečatom gostoljubnosti, Turistični nagelj in Plaketa za uspešno delo v turizmu.

-    Kraj se je zelo pogosto predstavljal na kulinaričnem področju. Naše gospodinje so svoje dobrote predstavljale v  različnih krajih domovine in tudi zunaj meja:  v domačem kraju ob različnih priložnostih, v  Brežicah, na Čatežu, na Ljubljanskem gradu, Stari Ljubljani, Brežice moje mesto, sejmih Alpe- Donava- Jadran, Alpe – Adria, Kozjansko jabolko, na srečanju obmejnih občin v in še kje…Prejeli smo veliko priznanj.

-    GG Brežice je društvu dalo v upravljanje  za 100 let ribnik na Marofu. Ustanovila se je Ribiška sekcija, ki je zanj skrbela, kar ni lahko, saj je vanj speljan hudourniški potok, ki večkrat na leto naredi kar precej škode. Priredilo se je  tudi ribiško tekmovanje.

-   Obnovilo se  je kužno znamenje na Penaverju, ki spominja na čase, ko je po Pišečkih vaseh kosila kuga in je veliko hiš ostalo popolnoma praznih.

-   Bili smo tudi prvi, skupaj s KS, ki smo začeli s čiščenjem okolice pišečkega gradu pred njegovo obnovo.

-   1973 je društvo postalo upravljalec mlina pri župnišču in začelo z obnovo in tudi mletjem za turistične namene. Mlin se je redno vzdrževal in obnavljal. Težave so pa bile vse pogosteje zaradi nizkega nivoja vode v Gabernici, ki napaja še obširno vodovodno omrežje. Obnovila se je tudi struga Gabernice, zgradili so se slapovi,ki so danes žal zarasli z apnencem, ki ga Gabernica neutrudno nosi izpod dolomitne Orlice.

- Leta 1996 je bilo društvo soorganizator in soustanovitelj  z Vodnim gospodarstvom Slovenije prve slovenske Vodne učne poti, ki ima svoj začetek in prvo postajo ravno tu pri mlinu, oziroma Duplu, zaključi pa se na Mostecu, kjer se Gabernica izlije v Savo.

-  Leta 1981 je šla prva pobuda za obnovo Pleteršnikove rojstne hiše, vendar neuspešno. Drugi poizkus je bil leta 1985. Leta 1993 se je po dolgotrajnih pripravah pod vodstvom TD začela obnova domačije. Proti koncu 1994 je bila temeljito obnovljena. Po tem obdobju rojstno hišo upravlja Društvo Maks Pleteršnik.

-   V letih od 1996 do 2000 smo krajevno skupnost opremili z informativnimi tablami. Označili smo vse zaselke, kulturne in naravne znamenitosti ter postavili pozdravne table na vpadnicah v Pišece.

-   Leta 2007 smo se odločili za nakup kozolca od Kmečke zadruge Bizeljsko. Pri tem nam je s sredstvi pomagala tudi KS. Kozolec je bil v propadajočem stanju, ampak med nami ni manjkalo optimizma in začeli smo z obnovo. V dveh letih in pol je dobil današnjo podobo in aprila 2009 smo ga predali svojemu namenu. Društvo je pridobilo 2  prostora za svoje delovanje in en prostor odstopilo v uporabo Vinogradniškemu društvu za njihovo delo. Sodelujemo zelo tesno in pristno, torej  vsi imamo vse. V zgornjih prostorih kozolca nastaja etnološka zbirka tehniške dediščine Pišec. Kraj je pridobil objekt za druženje krajanov, različne prireditve, predvsem ohranjanje običajev in navad Pišečanov.

-   Leta 2011 je bil na obzorju že nov izziv. Mlin je klical na pomoč. Ponovno smo se zagnali in zunanjost s kaštami od izvira Duplo do mlina je obnovljena.

-   Vsa leta zapored smo tudi organizatorji in nosilci vse slovenske in svetovne akcije ob dnevu Zemlje »Očistimo Slovenijo-svet« v enem dnevu in jo zelo uspešno tudi opravimo. S tem smo iz narave izbrisali že marsikatero črno odlagališče in prav gotovo koga tudi ekološko osvestili.

-   Bili smo tudi soorganizatorji državnega tabora Zisovih štipendistov, katere smo gostili in jim omogočili raziskovanje našega kraja.

-   Vedno smo tudi pripravljeni na sodelovanje v kraju in širše. Z OŠ Maksa Pleteršnika, ki je Unesco šola z dejavnostmi vtkanimi v širši slovenski  in mednarodni prostor,  smo gradili kar nekaj Taborov »Premikamo meje«  in uspešno odigrali vlogo v medgeneracijskem učenju. Pri šoli deluje tudi turistični podmladek, ki je z društvom tesno povezan. V različnih dejavnostih smo se povezovali tudi s  KS, Lovsko družino, PGD, Kulturnim društvom, Športnim društvom Orlica in tudi z ostalimi.

-  Društvo se predstavlja tudi preko prireditev, ki jih organizira. S tem ohranja navade in običaje domačinov, ter poskrbi za prijetne trenutke druženja. Na Jurjevo se poveselimo in družimo ob peki jajc. Vsako leto  ob prazniku dela postavimo mlaj. Drugo soboto v maju organiziramo Pohod po poti  dr. Slavka Sušina, našega rojaka, ki je neizmerno ljubil Pišece in zanj tudi marsikaj naredil. Ob slovenskem kulturnem prazniku organiziramo Pohod na Špiček, najvišji vrh naše Orlice.

Pohod po Sušinovi poti

Turistično društvo Šentjanž

Datum prireditve: 12.05.2012

TD Pišece vas vabi na pohod po Sušinovi poti, ki bo v soboto, 12. maja 2012.