Turistično društvo Dol pri Ljubljani

Sliki graščine - bakrorez iz Slave Vojvodine Kranjske in Razglednica iz devedesetih let prejšnega stoletja. (Kliknite za povečavo)

Društvo skozi čas

Turistično društvo Dol pri Ljubljani je bilo ustanovljeno leta 1971, ko je idejni oče in prvi predsednik društva, g. Franc Česen iz Dola, zbral krajane, ki jim ni bilo mar za okolje naše doline. V prvem letu se je v društvo včlanilo kar 197 članic in članov, ki prostovoljno začeli oblikovati in graditi naše društvo.

Franc Česen je do svoje smrti leta 1975 organiziral nakup zemljišča na jasi nad vasjo Zaboršt, zraven ostankov Korentove domačije, ki je urejena v spomenik NOB. V tem času se je prav tako uredila in razširila cesta na Korant ter napeljala elektrika. Tako je začel nastajati in se oblikovati Rekreacijski center Korant.

Naslednji dolgoletni predsednik društva je bil Gregor Musi, v letih 1975 do 1989 in od 1992 do 1996. Kot nadaljevanje Česnovega dela, se je s pomočjo mladincev leta 1976 izgradilo zajetje in samostojni vodovod, postavila se je lesena koča na Korentu in uredilo zasilno travnato igrišče za nogomet. V tem času se je ob koči uredila 22 metrska smučarska skakalnica, prekrita z umetno maso (na žalost je bila v 90. letih prejšnjega stoletja odstranjena).

V vseh teh letih je društvo prirejalo čistilne akcije, sodelovalo v tekmovanju za najbolj urejen kraj, gostilo raznovrstne športne, kulturne in zabavne prireditve, krajanom pa je uredilo idealne pogoje za rekreacijo in druženje. Društvo sta v teh letih vodila tudi Janez Špenko (1989-91) in Anton Zupan (1991).

Od leta 1996 pa do danes je predsednik društva Jure Kuhar iz Vidma. Območje delovanja društva se je leta 1994 odcepilo od bežigrajske občine, nastala je nova občina Dol pri Ljubljani. Z nastankom občine je tudi prišlo do večjega  za vlaganje v infrastrukturo rekreacijskega centra KORENT. Prav tako so se v tem času organizirali nogometaši in ustanovili Nogometni klub Dol, ki z našim društvom sobiva na Korentu.

Nogometno igrišče, ki je od leta 2011 v mejah mednarodnih dimenzij se je začelo urejati iz preje manjše jase na osnovi pogodbe med KS Dol pri Ljubljani in podjetjem HIDROTEHNIK iz Ljubljane leta 1994. Do  RC Korent  vodi asfaltirana cesta, kjer je možno parkirati  več kot sto vozil. Leta 1996 se je naredila asfaltna ploščad za igranje košarke oz. malega nogometa, 2003 se je naredilo prvo igrišče za igranje odbojke na mivki, ki smo ga leta 2009 razširili na standardne mere.

Največja pridobitev rekreacijskega centra je večnamenski zidan objekt Koča na Korantu (gradila se je med leti 1999 in 2008), ki turističnemu in nogometnemu društvu nudi ustrezne pogoje za nemoteno delovanje.

Rekreacijski center Korent se je razvijal zadnje štiri desetletja in se bo tudi v prihodnje. Korant vsako leto obišče več kot deset tisoč različnih obiskovalcev, mnogi med njimi so domačini, ki nas pogosto in z veseljem obiščejo.

!