Turistično društvo Šmarna gora

POZDRAV POMLADI NA GREGORJEVO

Datum prireditve: 12.03.2014

Turistično društvo Šmarna gora-Tacen prireja že 19. prireditev Pozdrav pomladi na Gregorjevo. S tem želi ohraniti navade starih tacenskih rokodelcev. Vsako leto na tej prireditvi sodeluje blizu sto otrok z raznovrstnimi ladjicami in splavi. Za varnost skrbijo domači gasilci, kajakaši pa za popestritev programa na vodi.

- Kraj prireditve12. marca s pričetkom ob 17. uri  na Vrtu gostilne Košir v Tacnu in levi breg Save pod tacenskim mostom

- Program:  od 17. do 18. ure      prinašanje in ocenjevanje plovil na vrtu Gostilne Košir v Tacnu

-                  od 18. do 18.30 ure  kulturni program in podelitev nagrad

od 18.30 do 19.30 ure  spuščanje plovil po Savi in program kajakašev

Prinesena plovila morajo biti izdelana iz naravnih materialov, predvsem pa mora biti na plovilu pred spuščanjem v vodo prižgana lučka. Uporaba plastike, stiropora in kovin NI DOVOLJENA.

Posebna komisija prinesena plovila oceni in prvih deset tudi nagradi.

Veselimo se srečanja z vami in vašimi Gregorčki !

Imeli smo tovarne – naša industrijska dediščina

Datum prireditve: 12.12.2014

Petek, 12. december 2014 ob 18. uri in sobota, 13. decembra 2014 od 9. do 18. ure v Domu gasilcev in krajanov v Tacnu

Turistično društvo Šmarna gora si že vrsto let prizadeva za ohranjanje izročila industrijske dediščine na širšem območju Četrtne skupnosti Šmarna gora. V letošnjem decembru, 12. in 13., pripravlja v sodelovanju s Turizmom Ljubljana priložnostno razstavo z naslovom »Imeli smo tovarne«, s katero želi spodbuditi vse, ki še kaj vedo o tamkajšnjih industrijskih obratih in delavnicah, da svoje spomine, fotografije in morebitno ohranjeno
dokumentacijo posredujejo Turističnemu društvu. Najdaljšo tradicijo v četrtni skupnosti ima lesna industrija. Že 1869 je Alojzij Kanc iz Šentvida kupil star Markonov mlin v Zgornjih Gameljnah, ga preuredil v mizarsko delavnico
in pozneje razširil v tovarno Stadler, kjer so izdelovali predvsem stole. Leta 1909 so tacenski sodarski mojstri ustanovili Sodarsko zadrugo Tacen in si 1940 postavili skupno delavnico ter nakupili stroje, da bi lahko ugodili številnejšim naročnikom. Leta 1959 se je Sodarska zadruga preoblikovala v podjetje Sodarstvo Tacen in delovala v različnih organizacijskih oblikah do leta 1989, nazadnje pod okriljem Slovina. Leta 1919 je začel Ivan Seunig v Guzjevem mlinu v Tacnu izdelovati lesene čevljarske žeblje. Kovinska industrija na tem območju izhaja pravzaprav iz lesne, saj je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja Seunig v bližini svoje delavnice
lesenih žebljev zgradil novo tovarno, kjer je poleg lesenih izdeloval še kovinske žeblje, vložke za čevlje in podobno. Ustanovil je podjetje imenovano Seta (Seunig Tacen). Po drugi vojni se je nacionalizirana Seta združila z ljubljansko Tovarno kovinske galanterije, a sta se 1957 obrata ločila in nastala je Tovarna kovinskega okovja Tacen, bolj znana s kratico KOT. Tovarna je delovala do 1996, ko je šla v stečaj. V četrtni skupnosti je bila nekdaj močna tudi tekstilna industrija. Po prvi vojni, leta 1919, je družba Stora s Trate pri Šentvidu v tovarni Stadler v Zgornjih Gameljnah uredila prostore za izdelavo zaves, prtov, brisač, vezalk in pozneje tudi nogavic. Dobro desetletje pozneje, leta 1930, pa je v Tacnu začela delovati nemško-slovenska delniška družba ČIT – tovarna za izdelovanje čipk, ki sta se ji 1948 priključila še dva obrata v Litiji. ČIT je 1952 preselil proizvodnjo v prostore med drugo vojno požgane tovarne Stora v Zgornjih Gameljnah in se preimenoval v Tovarno pletenin Rašica. V prejšnjem stoletju je imela v Tacnu svoje mesto tudi kemična industrija, saj je pred prvo vojno tam delovala kemična tovarna Keber, v začetku dvajsetih let pa tudi tovarna kemičnih izdelkov Ides. Že prej, leta 1908, je bila v Srednjih Gameljnah ustanovljena opekarna, ki je bila med letoma 1920 in 1933 v lasti Oražmov in pozneje Česnjev, ki so bili tudi lastniki elektrarne na Brodu, ki je dobavljala električno energijo vsem industrijskim obratom na tem področju.O vsem tem, in še marsičem, bo tekla beseda v petek, 12. decembra 2014 ob 18. uri v
prostorih Doma gasilcev in krajanov v Tacnu. Dogodek, na katerem bodo spregovorili tudi nekdanji delavci nekaterih omenjenih tovarn, bo spremljal priložnostni kulturni program.

V soboto, 13. decembra 2014, med 9. in 18. uro si bo mogoče vodeno ogledati tudi nekaj ohranjenega slikovnega gradiva, dokumentov in izdelkov naše industrijske dediščine.

Lučka Kovačič

Turistično društvo Šmarna gora-Tacen
Pločanska 8, 1133 Ljubljana
Tel. 051 395 262

MIKLAVŽEV SEJEM V TACNU

Prireditev traja od 01.12.2015 do 05.12.2015

Turistično društvo Šmarna gora – Tacen v sodelovanju z Gostilno Košir, prostovoljnim gasilskim društvom Tacen in Čebelarskim društvom Tacen pripravlja prvi Miklavžev sejem v naši Četrtni skupnosti. Miklavžev sejem bo na vrtu gostilne Košir na Tacenski c. 142, Lj.-Tacen. Začel se bo v torek 1.12.2015 in zaključil v soboto 5.12.2015 in sicer od 16.00 do 21.00 ure.

Ponudba na stojnicah bo raznolika od medu, medenjakov, čajev, voščilnic, igrač, kap, rokavic itd. Za žejo in lakoto bo poskrbljeno. Za sladokusce se bodo pekle palačinke. Sejem bo popestril nastop otroškega zbora Osnovne šole Šmartno pod Šmarno goro.

Miklavž sporoča otrokom, da jih pride na sejem obiskati s polno vrečo sladkarij.

21. Pozdrav pomladi na Gregorjevo

Datum prireditve: 12.03.2016

Turistično društvo Šmarna gora-Tacen v sodelovanju s Turizmom Ljubljana že vrsto let na Gregorjevo 12. marca organizira prireditev »Pozdrav pomladi na Gregorjevo«. S tem želi ohraniti navade starih tacenskih rokodelcev.

Letošnja prireditev bo v soboto, 12. marca, s pričetkom ob 17 uri, na vrtu Gostilne Košir v Tacnu in levim bregom Save, pod tacenskim mostom.

Več o TD Šmarna gora-Tacen na: https://www.facebook.com/pages/Turistično-društvo-Šmarna-gora-Tacen/320166411525987
--
Program:

-od 17.00 ure do 18.00 ure: prinašanje in ocenjevanje plovil na vrtu gostilne Košir v Tacnu

-od 18.00 ure do 18.30 ure: kulturni program in podelitev nagrad

-od 18.30 do 19.00 spuščanje plovil po Savi
--
Zavedamo se, da je v izdelavo plovila vloženega veliko truda, zato vse sodelujoče pogostimo, najboljše pa nagradimo. Pri ocenjevanju upoštevamo izvirnost in izbiro materialov.

Plovilo naj bo izdelano iz naravnih materialov, predvsem pa mora biti na plovilu pred spuščanjem v vodo prižgana lučka. Otroci do 6. razreda bodo smeli spuščati plovila po Savi samo v spremstvu staršev in gasilcev.

Spuščanje luči po vodi je tudi osnovni namen prireditve.

Plovila morajo biti izdelana po sledečih kriterijih:

• Največja dimenzija plovila naj ne bo večja od 50 cm
• Izdelani morajo biti iz naravnih materialov (les, slama, trsje, lubje,
• Svečke za prižiganje morajo biti dobro nameščene,da bodo pri spustu v vodo gorele.
• Uporaba, plastike, stiropora in kovin ni dovoljena
lepenka, papir, ipd)

OTROŠKO PUSTNO RAJANJE S KLOVNOM JAKO IN PIKO NOGAVIČKO

Datum prireditve: 28.02.2017

Otroško pustno rajanje na pustni torek, 28.2.2017,  v Domu gasilcev in krajanov v Tacnu. Zbor maškar ob 17. uri pred Domom gasilcev in krajanov, sledi pustno rajanje v dvorani Doma s klovnom Jakom in Piko Nogavičko.