Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Turistično društvo Kurešček

Turistično društvo Kurešček nosi ime po hribu Kurešček z znano romarsko cerkvijo Marije kraljice miru.
Kurešček (833 m) vzpetina v Krimsko-Mokrškem hribovju, ki se dviga nad južnim delom Ljubljanskega barja. Na vrhu stoji priljubljena romarska cerkev Marije Kraljice miru. Zahodno od Kureščka se dviga Mokrc (1059 m), na vzhodno stran pogled seže do gradu Turjak ter vzpetine Gora (748 m) s cerkvijo sv. Ahaca.

Društvo deluje od leta 1997 in ima preko 200 članov, od tega je vsaj 100 aktivnih članov. Upravne odbore sestavlja 13 članov.

Društvo prireja pohode, prireditve, razvija kraj v turisitično destinacijo, ureja okolje, organizira dejavnosti za člane ter povezuje vse akterje v okolici ter turistične ponudnike.

Pohod treh cerkva

Datum prireditve: 29.08.2015

Prvi kulturno zgodovinski POHOD TREH CERKVA, ki obeležujejo hribovsko zaledje Občine Ig

  • CERKEV SV.NIKOLAJA, VISOKO
  • CERKEV SV.MARJETE, GOLO
  • CERKEV MARIJE KRALJICE MIRU, KUREŠČEK

Strokovno vodenje: Maja Zupančič, diplomirana umetnostna zgodovinarka in domačinka ter poznavalka naših krajev

KDAJ: SOBOTA 29. 8. 2015
KJE: ZBORNO MESTO CERKEV SV.MARJETE GOLO
START POHODA: OB 9.00 URI, prijave od 8.00 URE
STARTNINA: 8 EUR, za otroke do 12. leta brezplačno.

Prispevek vključuje strokovno vodenje pohoda, plastenko vode, enolončnico, zloženko z zemljevidom ter spominek s fotografijami cerkva.

Celoten pohod s postanki bo trajal 4 ure, od tega je cca 2 uri hoje, 2 uri pa so postanki s strokovnimi, kulturno-zgodovinskimi razlagami o cerkvah in krajih.
Na Kurešček prispemo okrog 13. ure, potem sledi pogostitev.
Po pogostitvi bo organiziran pohod nazaj na Golo (po drugi poti) ali kombi prevoz.
Pohod ni zahteven in je primeren tudi za manjše otroke.

Pohod je posebej zanimiv za šolarje ob koncu počitnic, saj gre za prvo učno pot o naših treh cerkvah ter zgodovini naših hribskih krajev.

 

Facebook: www.facebook.com/turisticnodrustvo.kurescek

http://www.td-kurescek.si/2015/08/17/pohod-treh-cerkva/

POHOD PRIJATELJSTVA V OBJEMU KUREŠČKA

Datum prireditve: 27.09.2017

Tradicionalna prireditev pohod prijateljstva  v objemu Kureščka poteka po 13.vaseh oz. zaselkih. Pot ni naporna, primerna je tako za planince, rekreativce kot družine z otroki. Zjutraj se zberemo v RTC Zapotok, dobimo st. vode, sadje in spominček in ob 8.00h štartamo. V vsaki vasi oz. zaselku nas pričakajo predstavniki vasi, nas pogostijo-odžejajo in predstavijo vas. Po prihodu na štartno mesto nam postrežejo toplo malico.

Spoznali boste čudovite kraje v območju Kureščka, prekrasno naravo, morda srečamo tudi kakšno lepo živalco, spotoma poberemo kakšnega jurčka, utrgamo kakšen gozdni sadež in uživamo v prijetnem druženju.

Jurjevo na Kureščku

Datum prireditve: 21.04.2018

Jurjevo na Kureščku - Pozdrav pomladi - Žegnanje konjev...
Preberi več

JURJEVO NA KUREŠČKU Z ŽEGNANJEM KONJEV

Datum prireditve: 02.06.2018

Pozdrav pomladi, žegnanje konjev in prihod Zelenega Jurija....
Preberi več

Festival Kurešček

Datum prireditve: 08.06.2019

Celodnevna prireditev - Festival Kurešček in tekmovanje v kuhanju hribovskega golaža, na kateri sodeluje do 20. ekip,tudi iz tujine, otroške delavnice, folklora, glasba......
Preberi več