Turistično društvo Ruardi

- Ohranjanje rudarske tradicije

- Organizacija izletov po Zagorju ob Savi in Zasavju
- Nordijska hoja in pohodništvo

Turistično društvo Ruardi deluje od leta 1994 in ima sedež v krajevni skupnosti Franc Farčnik v Zagorju ob Savi. Društvo je povzelo ime po znanem meščanskem podjetniku Viktorju Ruardu, ki je imel od leta 1840 v lasti grad Gamberk in zagorski rudnik. Ruardi se imenuje tudi del rudniških površin, kjer danes vodijo sprehajalne poti do vasice Vine in Evroparka. mimo letališča ultralahkih letal Letalskega kluba Zagorje in poligona zagorskih lokostrelcev.
Predsednica društva je Stanislava Radunovič, podpredsednik Janez Lipec

TURISTIČNO DRUŠTVO RUARDI IN PERKMANDELJC

Datum prireditve: 20.08.2016

Td Ruardi Zagorje vsako leto v drugi polovici avgusta prireja srečanje z jamskim škratom Perkmandelcem na prireditvi Perkmandelc vabi v svojo deželo. V okviru prireditve se ob 16.00 začnejo otroške delavnice, vmes pa do 18.00 poteka druženje s Perkmandelcem, glasbeni in pevski nastopi, Perkmandeljčev pohod (ob 17.00), tekmovanje v metanju kuolma v hunt in še in še...

Okrog 18.30 se bo letos pričel že deseti Skok čez kožo (tradicionalni sprejem novih rudarjev v rudarski stan), s katerim društvo želi ohraniti in prikazati del rudarske tradicije. Po podelitvi diplom vsem, ki so se skoka udeležili v lanskem letu, pa sledi rajanje do zore.

Turistično društvo po dogovoru pripravlja izlete po Zasavju s poudarkom na rudarski zapuščini, zasavski kulinariki, obiskom eko kmetij, muzejev, sakralnih in drugih znamenitosti Zasavja.

Več informacij: http://www.ruardi.si/o-drustvu.html