Turistično društvo Železniki

Izbrano turistično društvo še ni opisa!

50. Čipkarski dnevi v Železnikih

Prireditev traja od 19.07.2012 do 22.07.2012

Turistično društvo Železniki v juliju organizira JUBILEJNE 50. ČIPKARSKE DNEVE. Rdeča nit dogajanja je ročno klekljana čipka, ki je kulturna dediščina kraja. Turistično društvo Železniki jo želi vtkati v vse prireditve; tekmovanja za zlato čipko, klekljarsko tekmovanje, klekljarski sprevod in bogate razstave čipk domačih klekljaric. Na ogled bo velika razstava čipk domačih klekljaric na različnih lokacijah po Železnikih. Čipke bodo na ogled tudi na oknih po starem delu Železnikov.

Obiskovalci si bodo lahko skovali svoj žebelj, na način, kot so jih nekoč kovali v vigenjcih. V nedeljo se bo po ulicah Železnikov na pot podal tradicionalni klekljarski sprevod, kateremu sledi slovensko tekmovanje otrok in odraslih v klekljanju. Dogajanje bomo dodatno popestrili s prikazom običaja »pobiranja kranceljnov« ter tradicionalno tržnico izdelkov domače obrti. Ob večerih se bomo naužili zvokov Maje in Janeza Triler, Fantov s Praprotna, Mance Špik s skupino ter Ansambla Jeglič. Glavni prireditveni prostor je pred plavžem, ki je zaščiteni tehniški spomenik.

Dobrodošli v Selški dolini – svetu pod Ratitovcem

Celoten program na www.td-zelezniki.si

51. čipkarski dnevi v Železnikih

Rudarsko muzejsko in etnološko društvo Srečno Zagorje

Prireditev traja od 18.07.2013 do 21.07.2013

Turistično društvo Železniki vas vabi na 51. ČIPKARSKE DNEVE, ki bodo potekali od 18. do 21. julija, dogajanje pa bo razporejeno po celotnem starem delu mesta Železniki. Rdeča nit dogajanja je ročno klekljana čipka, kulturna dediščina kraja, ki je na nek način vtkana v vse prireditve.

V četrtek 18.7. bo ob 19. uri slovesna otvoritev 51. čipkarskih dni v prenovljenem Kulturnem domu v Železnikih, kjer bo tudi pripravljena razstava čipk. Razstave bodo postavljene na ogled prav tako v galeriji muzeja Železniki in Pr Benedk, ki jih bo možno videti ves čas čipkarskih dni. V petek 19.7. bo ob 16. uri najprej poskrbljeno za zabavo otrok z Živ-žavom pred plavžem, ob 21. uri pa bo v Plnadi koncert s Slovenskim oktetom, ki ga bodo spremljali Rogisti lovske družine Selca. V soboto 20.7. bo v starem delu Železnikov prikaz starih obrti, ob 21:30 se bo pa nadaljevalo z zabavno prireditvijo pred plavžem z Dejanom Vunjakom in Brendijevimi barabami. V nedeljo 21.7. se čipkarski dnevi zaključujejo s sprevodom, tekmovanjem otrok in odraslih v klekljanju in zabavno prireditvijo skupine ART. Vljudno vabljeni.

Celoten program si lahko ogledate na http://td-zelezniki.si/

Turistično društvo Železniki

52. Čipkarski dnevi v Železnikih

Prireditev traja od 18.07.2014 do 20.07.2014

20. Andrejev sejem v Železnikih

Datum prireditve: 29.11.2014

Na Andrejevem sejmu bodo stojničarji ponudili pester izbor izdelkov:
suho in sveže sadje, izdelke iz medu, pecivo, kruh in sire naših domačih gospodinj, izdelke iz volne, usnjene izdelke, negovalno zeliščno kozmetiko, dražgoške kruhke, suho robo, adventne venčke, novoletne voščilnice, ter naše priznane čipke za obdarovanje najbližjih...

VABLJENI

53. Čipkarski dnevi v Železnikih

Prireditev traja od 16.07.2015 do 19.07.2015

Čipkarski dnevi v Železnikih vselej postrežejo s programom za vse generacije in okuse. Rdeča nit prireditve je čipka, ki jo organizatorji vtkemo v vsak del prireditve. Največji poudarek namenimo razstavam čipk in izdelkov, ki vsebujejo čipko. Razstava čipk domačih klekljaric, čipk iz čipkarske šole, z različnih delavnic klekljanja preko celega leta. Letos bo na razstavi tudi vitraž v kombinaciji s čipko, klekljarice s Koroške, veliki klekljan prt. Z nami bo tudi rojak dr. Janez Benedičič, ki je zlati inovator na področju kmetijstva. Samostojno razstavo bo pripravila klekljarica Mikeln Majda, ki je bila rojena v Železnikih, danes pa živi v Ljubljani. Razstavljalec Kofler Janko pa bo na ogled postavil svoje gobeline z lovsko tematiko.

Razstave so odprte v četrtek, ko je tudi otvoritev ter nato v petek od 16.do 21.ure ter v soboto in nedeljo od 10.do 21.ure.

Preko vikenda bo moč videti različne stare obrti in običaje, kot so košnja in spravilo sena po starem, pobiranje kranceljnov, kovanje žebljev, rihtarja bit, u šternco gledat. Za otroke otroški živ žav s čarovnikom, veliko zabavnih prireditev ob večerih. Vsako leto je odlično obiskana tudi nogometna tekma v Njivci, kjer se med seboj pomerijo ledik in oženjeni.

Najpomembnejši, nedeljski in hkrati zadnji dan čipkarskih dni se prične v farni cerkvi sv. Antona z mašo za klekljarice in turistične delavce, nato pa s tržnico in prikazom starih obrti, nastopom različnih glasbenih in folklornih skupin ter tekmovanjem otrok in odraslih v klekljanju pred plavžem. Tekmovanje, na katerem je veliko klekljaric in klekljarjev iz vse Slovenije. Sledi podelitev nagrad najboljšim ter zabavna prireditev.

Že v dneh pred pričetkom prireditve pa se lahko pomerite v različnih športnih in zabavnih tekmovanjih za zlato čipko. Letos se lahko udeležite tekmovanja v kolesarjenju, kegljanju, tenisu, odbojki na mivki, plavanju, streljanju, taroku, šahu in frtavkanju.

Vabi vas Turistično društvo Železniki