DOLI - Društvo za oživljanje lokavškega izročila

Društvo je z delovanjem pričelo leta 1990, uradno pa je bilo ustanovljeno leta 1992.
Nastalo je iz fantovske skupnosti iz Lokavca. Že na začetku svojega delovanja so člani hoteli, da bi bilo delo društva vodeno strokovno, predvsem pa s pomočjo strokovnih institucij, kakor je Goriški muzej iz Nove Gorice.
V obdobju leta 1990 so Lokavški fantje v sklopu odprtja turistične kmetije ''Pri furmanu'' pripravili prikaz prevoza hlodovine iz Trnovske planote v Lokavec. Prevoz je potekal po prej pripravljenem scenariju, ki je temeljil na starem izročilu, kakor so to počeli lokavški furmani v preteklosti.
Ta furenga, je botrovala nadalnji dejavnosti. Tako se je v letu 1991 pričelo zbiranje in odkupovanje vozov za zbirko, ki bi obstajala v okviru Goriškega muzeja iz Nove Gorice. Tako je nastala zbirka vozov, ki je največja tovrstna v Sloveniji in verjetno tudi v Evropi. Zbirka vsebuje posamezne tipe vozov, kot so lažji in težji furmanski vozovi, kmečki vozovi, nastavki za vozove, ki so prilagojeni posameznim vrstam tovora. V tej zbirki so pa še kočije in zapravljivčki, pogrebni voz in posamezna vprežna vozila, na primer vojaška poljska kuhinja, kosilnica za vprego, sani za prevoz hlodovine... Skupaj je do sedaj zbranih preko 50 različnih vozov in vprežnih sredstev.
Zbirka še zdaleč ni dokončno zaključena, tako, da se zbiranje še vedno nadaljuje in zbirka dopolnjuje.
Po prvi ''furengi'' se je nadaljevala serija ''lokavških fureng'' katere nikakor niso ostale neopažene v strokovnem-muzejskem okolju. Stroka je potrdila furengo kot nov način razstave v živo.

Da bi fantovska skupnost nadaljevala delo, pa se je bilo potrebno tudi uradno registrirati kot društvo in pričeti sodelovati s strokovno institucijo.
V letu 2010 je društvo tako praznovalo pomembno obletnico, 20 let delovanja.

Naj omenimo, da so kmalu po prvih furengah ta način prezentiranja naše kulturne dediščine pričeli kopirati tudi drugi.

Nagrade in priznanja:

Za svoje dosedanje delo je društvo v letu 2006 prejelo Častno Valvasorjevo priznanje, ki ga podeljuje muzejska stroka Slovenije.

Društvo je 5. maja 2010, prejelo petomajsko priznanje Občine Ajdovščina za svoje delovanje pri ohranjanju kulturne dediščine.

V letu 2010 je bilo društvo proglašeno za NAJ NVO (nevladno organizacijo) po izboru javnosti na območju Goriške statistične regije (upravne enote Ajdovščina, Idrija, Nova Gorica in Tolmin), ki ga je v okviru projekta Regionalno stičišče NVO Planota organizirala Ustanova Fundacija BiT Planota.

V letu 2012 je bilo društvo proglašeno za NAJ NVO (nevladno organizacijo) po oceni strokovne komisije na območju Goriške statistične regije (upravne enote Ajdovščina, Idrija, Nova Gorica in Tolmin), ki ga je v okviru projekta Regionalno stičišče NVO Planota organizirala Ustanov BiT Planota.

Povzeto po spletni strani: www.doli.si
avtor besedila: Boris Blažko

Tradicionalno žegnanje konj v Vipavi

Datum prireditve: 26.12.2013

Pričetek zbiranja konjenikov in vpreg od 9 ure in 30 minut dalje ob gailskem domu Vipava.

Obred žegnanja bo opravil Msgr. mag. Metod Pirih.

Praznično vzdušje in mimohod konjenikov, bo popestrilo pritrkovanje in glasba sekcije društva DOLI 'Pritrkovalci Lokavec'. Po končanem obredu gredo konjeniki trikrat okoli cerkve , nato pa se skozi Vipavo odpravijo nazaj proti gasilskemu domu.

Dan po božiču, 26. decembra goduje sveti Štefan, zavetnik konj. Bil je diakon v Jeruzalemu. Velja za krščanskega zavetnika konj in ostale živine. Sv. Štefan je po vsej verjetnosti postal zavetnik konj in živine nasploh, ker je nadomestil prastaro božanstvo, ki je starim ljudstvom varovalo to kar je imelo v njihovem življenju velik pomen-konje in ostalo živino.

To zavetništvo je potem rodilo vrsto značilnih šeg povezanih s svetnikom, od katerih se jih je komaj kaj ohranilo v današnji čas. Med njimi sta blagoslov vode in soli, oboje pa ima še danes tesno povezavo z zemljo in živino. Da ima blagoslov konj resnično dolgo tradicijo priča rokopis iz 10. stoletja, ki je nastal v nemškem mestecu Trierju. O imenitnih slavnostnih obredih ob blagoslovu konj na slovenskem priča tudi Valvasor v svoji knjigi Slava vojvodine Kranjske. Tako izvemo, da je blagoslov takrat potekal v vseh tedanjih slovenskih pokrajinah, nekje bolj, drugje manj množično. Lastniki so konje za ta praznik še posebej očedili, saj so se z urejenostjo konja lahko na blagoslovu bahali hkrati pa so tudi tekmovali v urejenosti. tega dne so na svoj račun prišli mladi kmečki sinovi in bodoči gospodarji, saj so jim očetje zaupali to opravilo. Jezditi so morali čez tri fare in prejezditi vse njive in travnike ter posuti povsod malo žegnane soli, da bo pridelek naslednje leto dober. Konji so do takrat že nekaj časa bili privezani v hlevu, zato jim je celodnevni "športni dan" pognal kri in adrenalin po telesu in predvsem so se že tako pričeli pripravljati na delo,k i se je pričelo z novim letom. Bližalo se je prevažanje gnoja na njive, oranje in druga zimska in tudi že spomladanska dela. Kdor ni uspel pripeljati konj na žegen je lahko prinesel tudi del uzde ali žvale na blagoslov. Za tiste, ki imajo konje ali živino doma, vsako leto v Vipavi pripravimo tudi kos kruha in soli, da si konjarji ali kmetje vzamejo in ponesejo živini v jasli. ponekod so pa ta dan v cerkev prinesli tudi figurice ali lutke konjev, kjer so jih puščali pred oltarjem.
Konje v Sloveniji blagoslavljamo na več različnih datumov oziroma zavetnikov. Glavni zavetnik konj je seveda sv. Štefan zato je takrat največ blagoslovov. Veliko občin blagoslavlja konje tudi na jurjevo ali občinske praznike.
V Vipavi se žegnanje konj na Svetega Štefana dan vrši že kar nekaj let. Tako se bo letos 2013 zgodilo že štirinajstič. Društvo za oživljanje lokavškega izročila skuša pod strokovnim vodstvom Goriškega muzeja ta stari običaj in navado ohraniti v bodoče. Vso podporo za pripravo žegnanja nam nudijo tako ustanove, podjetja in posamezniki, katerim se od srca zahvaljujemo, da nam omogočajo ohranjat nekaj dobrega in lepega.

Zapisal: Boris Blažko

Lokavški kulturni dnevi

Prireditev traja od 10.10.2014 do 23.09.2014

Kot vsako leto bomo imeli tudi letos Lokavške kulturne dneve - letos se bo vse vrtelo okrog poroke po starem. Cel vikend si boste lahko ogledali razstavo Briška poroka, otroci podružnične šole v Lokavcu pa bodo pripravili tudi razstavo o tem, kako so se poročali v Lokavcu nekoč.

V soboto bo slavnostna podelitev priznanj edmunda Čibeja, ki jih podeljuje Krajevna skupnost Lokavec.

V nedeljo pa se boste lahko podali na pohod po zaselkih Lokavca, za popestritev pa bo poskrbela zanimiva tematika pohoda: snubljenje in poroka.

Vabljeni!

Jaslice v Batičevi hiši

Datum prireditve: 24.12.2014

Postavljanje jaslic ima visok, svet pomen. Jasličarstvo hoče spet oživiti božično skrivnost v človeških srcih. Jaslice naj pomagajo, da se Kristus ob vsakem božiču v nas znova rodi. Če vidimo pred seboj Njegovo revščino, Njegovo ponižanje in Njegovo bridko človeško usodo, nam nova ljubezen do Njega prežari srce, ki je bilo morda otrpnilo v hladnih tokovih časa. Globoki smisel jasličarstva je ravno ta, da pripravimo Kristusu jasli, bivališče v svojih srcih!

Letošnje leto bomo praznično vzdušje postavljanja jaslic obudili tudi v Batičevi hiši, kjer se bomo dobili pred polnočnico in se tako pripravili na rojstvo Kristusa.

15. žegnanje konj na svetega Štefana dan

Datum prireditve: 26.12.2014

Dan po božiču, 26. decembra, goduje sveti Štefan, zavetnik konj. Ljudsko izročilo pripisuje sv. Štefanu čudežno moč, saj je z znamenjem križa ukrotil divjega konja, da je ta pokleknil predenj.

To zavetništvo je potem rodilo vrsto značilnih šeg, povezanih s svetnikom. Da ima blagoslov konj dolgo tradicijo, priča rokopis iz 10. stoletja, ki je nastal v nemškem mestecu Trier. O imenitnih slavnostnih obredih ob blagoslovu konj na Slovenskem priča tudi Valvasor v svoji knjigi Slava vojvodine Kranjske.

V Vipavi se žegnanje konj na svetega Štefana dan vrši že kar nekaj let. Tako se bo letos zgodilo že petnajstič. Društvo DOLI skuša ta stari običaj in navado ohraniti v bodoče. Pohvalimo se lahko z 2. največjim blagoslovom konj v Sloveniji - večji je le v Stari vasi pri Šentjerneju.

Žegnanje konj poteka tako, kot je potekalo nekdaj - konjeniki gredo trikrat okrog cerkve. V prvem krogu pokažejo vzgojenost svojih konjev, v drugem krogu dobijo konji sol, konjeniki pa kozarec vina, v tretjem krogu pa se lahko konjeniki pohvalijo z natreniranostjo svojih konj.

Vso podporo za pripravo žegnanja nam nudijo tako ustanove, podjetja in posamezniki,  katerim se od srca zahvaljujemo, da nam omogočajo ohranjati nekaj dobrega in lepega.

Prireditev za kulturni praznik pred Batičevo hišo

Datum prireditve: 08.02.2015

Društvo DOLI bo tudi tokrat pripravilo kulturni program, s katerim se bomo spomnili našega največjega pesnika - hkrati pa opozorili tudi na to, kako kulturno pristopiti k slepim in slabovidnim. Ob tej priložnosti bomo postavili na ogled razstavo umetniških del slepih in slabovidnih.