Društvo zeliščarjev Velenje

Ljubitelji narave in zdravilnih rastlin smo leta 1998 ustanovili neprofitno Društvo zeliščarjev Velenje. Pod okrilje društva spada tudi zeliščni vrt na Grilovi domačiji v zaselku Lipje v KS Vinska Gora, v katerem gojimo več kot osemdeset zdravilnih rastlin.

Dejavnosti in cilju društva:

• spoznavanje zdravilnih rastlin,
  • stalno strokovno izobraževanje in usposabljanje članov, ki se ljubiteljsko ukvarjajo z zdravilnimi rastlinami,
  • spremljanje in zagovarjanje načel sodobne fitoterapije in sodobne naravne kozmetike,
  • izmenjava delovnih izkušenj z upoštevanjem ljudskih izročil o uporabi zdravilnih rastlin,
  • upoštevanja kodeksa o nabiranju in zaščiti zdravilnih rastlin,
  • organiziranje delavnic in predavanj s področja poznavanja, gojenja, nabiranja,predelave in uporabe zdravilnih rastlin zainteresiranim skupinam vseh generacij,
  • preprečevanje šarlatanstva in nedovoljene dejavnosti,
  • organizirano nastopanje na raznih sejmih in turističnih prireditvah,
  • širjenje zeliščnega turizma,
  • obiskovanje zanimivih krajev,
  • sodelovanje z sorodnimi društvi,
  • druženje.

6.Jesen na Grilovi domačiji

Prireditev traja od 26.09.2014 do 28.09.2014

6.Jesen na Grilovi domačiji bo letos že tradicionalno šesta zapored, je prepoznavna in dobro obiskana. Prireditev se odvija na Grilovi domačiji, ki je spremenjena v ekomuzej stara viničarija iz začetka 19. Stoletja na področju Lipja v zaselku Vinske gore v neposredni bližini MO Velenje in obsega hišo z črno kuhinjo, kletjo, hlev, zelenjavni gartelc, zeliščni vrt, sadovnjak, vinograd, njivo in čebeljnak

Na prireditvi prikažemo ljudske običaje, kmečka opravila, kulinariko in ohranjamo kulturno dediščino in prepoznavnost Šaleške doline širše v smislu turistične destinacije.bo letos že tradicionalno šesta zapored, je prepoznavna in dobro obiskana. Prireditev se odvija na Grilovi domačiji, ki je spremenjena v ekomuzej stara viničarija iz začetka 19. Stoletja na področju Lipja v zaselku Vinske gore v neposredni bližini MO Velenje in obsega hišo z črno kuhinjo, kletjo, hlev, zelenjavni gartelc, zeliščni vrt, sadovnjak, vinograd, njivo in čebeljnak

Prireditev je namenjena prebivalcem Šaleške doline in širše. Pričakujemo obiskovalce iz cele Slovenije in gostov iz zdravilišč Dobrna, Topolšica in Laško.

Petek 26.9.2014 - od  9 ure bodo člani M-TIC Vinska Gora vodili mlade pohodnike iz okoliških OŠ na Grilovo domačijo. Predstavili jim bodo zeliščni vrt, jesenska opravila na domačiji in jim postregli z jesenskimi dobrotami in zeliščnim čajem Škrata Bisera.

Sobota 27.9.2014 - od 14 ure bomo na Grilovi domačiji prikazali stare ljudske običaje, značilne za območje tega kraja. Preko celega dneva se bo odvijal kulturni program, kateri bo povezoval kmečka opravila: klinjanje in ličkanje koruze, trgatev in stiskanje grozdja, obiranje jabolk,in stiskanje mošta, nabiranje zdravilnih rastlin in ostala kmečka opravila v jeseni. Na stojnicah po prikazali kulinariko iz tega področja, domačo obrt,in razstavo zdravilnih zelišč in jedilnih buč. Prireditev bomo popestrili še s spremljajočimi aktivnostmi. Udeležencem bomo nudili naše pridelke in napitke.

Nedelja 28.9 2014 - od 9 do 17 ure bomo obiskovalcem nudili prost vstop in strokovno vodenje po domačiji in jim nudili naše pridelke in napitke.

Društvo zeliščarjev Velenje
Titov trg4
3320 Velenje
MO Velenje