Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Kulturno, športno in turistično društvo Blaž Jurko Razbor pod Lisco

RAZBOR
V objemu posavskih vrhov Velikega Kozja, Lovrenca, Kamrce in lepotice Lisce se na grebenu nad slokim ovinkom reke Save sonči Razbor. Hribovska vasica, ki v dolino zre na 485 metrih nadmorske višine ob boku 948 metrov gorate Lisce, je zaradi mogočne cerkve sv. Janeza Krstnika, okoli nje stiskajoče se gruče hiš in lege konec dolgega grebena razgledna daleč naokoli. Vasica, ki sodi v krajevno skupnost Loka pri Zidanem Mostu v občini Sevnica, je kulturno in družabno središče vasi in zaselkov vznožja Lisce. Tu deluje več društev, poznana pa je tudi po delovanju don Pierinove komune Skupnost Srečanje, kot eden od ustvarjalnih krajev patra dr. Karla Gržana, po Razborskem pasijonu, Razborskih večerih in kot najlepša hribovska vas leta 2008 v Sloveniji. Med nekdanjimi znamenitimi prebivalci Razborja izstopa Blaž Jurko (1859-1941) - učitelj, planinec, vaški original, zavedni Slovenec, velik šaljivec in še marsikaj, po komer si je naše društvo nadelo ime. Naše društvo je tesno povezano z ostalimi društvi in vsem dogajanjem v kraju. Razborčani smo ponosni in radi tukaj doma.

Košnja na Lisci 2014

Datum prireditve: 24.07.2014


Košnja na Lisci

Datum prireditve: 11.07.2015

Košnja na tradicionalen način z ročno koso na travnikih na Lisci ter šege in običaji ob tem nekdaj vsakdanjem kmečkem opravilu.

VI. tradicionalna košnja na Lisci

Datum prireditve: 08.07.2017

 

Prireditev »Tradicionalna košnja na Lisci« prikazuje običaj tradicionalne ročne košnje in spravila sena. Prireditev je etnološko-folklornega značaja in se dogaja na travnikih na vrhu 948 metrov visoke Lisce, kjer se pokosijo tako rekoč najvišje ležeči travnik v regiji Posavje.

Letošnja košnja bo potekala šestič (6.) zapored. Tudi letos se bo osrednje dogajanje odvijalo drugo soboto v mesecu juliju, kar bo letos 8. Julija. Košnja na Lisci predstavlja neuraden zaključek košnje prve trave v letu v tem delu Posavskega hribovja. Tradicionalen prikaz ročne košnje in spravila sena v današnjem strojno-motoriziranem času postaja vse bolj neobičajno opravilo na podeželju, ki je za sodobno kmetijstvo že davno zastarelo in postaja bolj kot običajno kmečko delo element folklornega izročila in dediščina podeželja. Košnja na Lisci je predvsem družaben dogodek, tako za kosce in grabljice, kot tudi za obiskovalce oziroma gledalce, za katere je lahko poskus košnje, grabljenja ali ročnega nalaganja sena na voz pravo izkustveno doživetje.

Ob košnji se poleg prikaza običaja košnje kot vzporedno dogajanje odvija tudi tržnica regionalne obrti, pridelave živil in domačih izdelkov.

Etnološko vrednost dogodka se izrazi skozi prikaz običaja, predvsem pa tudi skozi ljudsko pesem, tradicionalna oblačila, regionalno folklorno nošo, folklorne plese in tradicionalno glasbo, zlasti zvokom harmonike. Seveda pa je nenadomestljiv tudi element tradicionalne regionalne kulinarike.

Ob košnji bodo na travniku in v senu potekale tudi animacije in igre za otroke.

 

VII. tradicionalna košnja na Lisci

Prireditev traja od 13.07.2018 do 14.07.2018

Tradicionalna košnja na Lisci je dvodnevni sklop kulinaričnih, kulturno-etnoloških in družabnih dogodkov s tradicionalno ročno košnjo in spravilom sena kot osrednjim dogodkom....
Preberi več

8. Tradicionalna Košnja na Lisci

Datum prireditve: 13.07.2019

8. Tradicionalna košnja na Lisci bo poleg ročne košnje in spravila sena vključevala še pokušino ocvirkovih puhle in potice ter jabolčnega vina, najmlajši pa bodo uživali v igrah v senu....
Preberi več