Etnografsko društvo cigani Dornava

KDO SMO ?
Smo člani ED CIGANI iz Dornave. Namen delovanja društva je, da ohranjamo 50-letno tradicijo dogajanj lika cigana v našem kraju.
V vas Dornava so namreč redno prihajali cigani. Prosjačili so od hiše do hiše, brusili nože in škarje , krpali lonce , popravljali ure, čistili čevlje, popravljali dežnike, ciganke so šlogale in prodajale so razno blago. Domačini so njihov način življenja opazovali in lik ciganske skupnosti redno spremljali. To opazovanje jih je privedlo do tega, da so lik cigana pričeli upodabljati sami in ga sprejeli za svojo etnografsko masko.
Zaradi tega so pričeli domačini sodelovati na pustnih prireditvah in karnevalih. Sčasoma je ohranjanje etno kulture ciganov postala stalnica in pričela so se sodelovanja z vsemi ostalimi društvi širom naše dežele Slovenije.

Krompirfest

Datum prireditve: 27.06.2015

Etnografska, družabna, tekmovalna in turistična prirditev.

E: info@cigani-dornava.si

KROMPIRFEST

Datum prireditve: 27.06.2015

Tekmovanje v praženju krompirja.

Krompirfest

Datum prireditve: 25.06.2016

ED Cigani Dornava, vas vabimo na V.Krompirfest-tekmovanje v praženju krompirja,prireditev poteka  na igrišču za občinsko stavbo v Dornavi,kjer je možno videti razstavo zeliščarstva,ciganstva,šloganje iz kart,etno ples cigank, ciganske obrti ,poskusiti domačo hrano in še veliko več.Na prireditvi bo tudi otroška animacija.Prav tako se pripravite na presenečenja !
Prijava ekip se začne ob 11ti uri.
Prireditev bo v vsakem vremenu, saj bomo poskrbeli za šotor.
Zabavala nas bo skupina SMILE band.

Vabljeni v Dornavo

22. Fašenk po Dornavsko

Datum prireditve: 12.02.2018

na fašenk v Dornavo, ki bo na pustni ponedeljek, Vabljeni na 22. fašenk po dornavsko, ki bo 12. 2. 2018 s pričetkom ob 14. uri,izpred gasilskega doma v Mezgovcih ob Pesnici...