Zavod za turizem Cerklje

Kravca s Krvavca Fest 2016

Datum prireditve: 03.07.2016

Vabljeni na Kravca s Krvavca Fest 2016, praznik planšarstva na Krvavcu. Čaka vas predstavitev tradicij pašništva ob pričetku pašne sezone na Kravavcu, praznik Kravce s Krvavca z veselo družbo, prostno domačo hrano, kravjo ruleto, odlično zabavo in pravo MUUziko po domače, rekreativno zabavni pohod s pastirji in kravami po pašnih poteh Krvavca.

Pridite. Luštno bo!

FEST PO ROKOVEM 2016

Datum prireditve: 27.08.2016

Zavod za turizem Cerklje in Občina Cerklje v sodelovanju s partnerji pripravljata FEST PO ROKOVEM, raznovrsten sklop aktivnosti, ki se bodo odvijale v soboto, 27. avgusta 2016 v Cerkljah na Gorenjskem. Letošnji FEST PO ROKOVEM združuje pestro paleto športnih, kulturnih  in zabavnih vsebin v enem dnevu, s čimer je poskrbljeno za interese različnih skupin obiskovalcev Cerkelj.

V Cerkljah bo ZABAVNO! Dopoldne  boste na svoj račun prišle družine z otroci in ljubitelji živali. Vabljeni na zabavno – poučno druženje štirinožnimi prijatelji - KUŽA PAZI, Z REPKOM MIGA. Približali vam bomo veščine ravnanja s psom, njihovo vzgojo in šolanje, predstavili redke pasme, z nami bodo slavne Tačke pomagačke,… Življenje v podeželskem okolju Cerkelj boste spoznavali na otroškem žuru z mali BUjem - NA KMETIJI JE LEPO, IJA, IJA, OOOO… Pomerite se v igrah na kmetiji, sodelujte v kvizu, nestrpno pa vas pričakuje tudi simpatična Kravca s Krvavca, da skupaj zaplešete.

V Cerkljah bo AKTIVNO! Rekreativni kolesarji od blizu in daleč se lahko odločite za nižinsko etapno kolesarjenje s spoznavanjem turističnih zanimivosti Cerkelj - REKREATUR ali pa izberete gorski kolesarski vzpon na Krvavec ter se potegujete za laskavi naziv KRALJA IN KRALJICE KRVAVCA. Manj vam bo vroče, če se odločite za »vejkanje« na 1970 metrih,  v jezeru Zvoh na Krvavcu - MOUNTAIN WAKE JAM.

V Cerkljah bo PO DOMAČE! Za ljubitelje kulture, plesa in druženja bo poskrbljeno v popoldansko-večernem delu Festa po rokovem. Ob predstavitvah domače obrti na stojnicah, prikazu cerkljanske tradicije klekljanja Klekljaric Lastovk in razstavi Društva likovnikov Cerklje bodo za praznično vzdušje poskrbeli Godba Cerklje in Folklora Cerklje skupaj s Cerkljanskimi gavnarji ter gostujočimi folklornimi skupinami. Eni najbolj izvirnih glasbenih tradicij na svetu, pritrkavanju v farni cerkvi, bo sledila pisana povorka folklornih skupin po centru Cerkelj, nato pa vrhunec dogajanja, folklorni festival na prostem »ZAPOJEM, ZAUKAM, DEKLETA ZASUKAM«. Obiskovalce bo nagovoril župan Občine Cerklje Franc Čebulj.

Vstop je prost, za pijačo in jedačo in dobro družbo poskrbljeno!

Vabimo tudi razstavljalce in gostince, da soustvarjate utrip prireditve FEST PO ROKOVEM.  Razstavljavcem, ki boste na FEST-u PO ROKOVEM svojo dejavnost le predstavljali, omogočamo brezplačno stojnico. Tistim, ki bi želeli v Cerkljah tudi prodajati, pa ponujamo najem stojnice oziroma prostora za gostinsko dejavnost pod zelo ugodnimi pogoji. Število mest je omejeno, zato predlagamo, da nam svojo prijavo čim prej posredujete na info@tourism-cerklje.si ali pa nas pokličite na telefon 04 28 15 822.

Program prireditve FEST PO ROKOVEM in prijavni obrazec za razstavljalce sta na voljo na spletni strani www.tourism-cerklje.si.

Dobrodošli!

Spominski koncert ob 80. obletnici rojstva skladatelja in častnega občana Janeza Močnika

Datum prireditve: 14.10.2016

Vabljeni na Spominski koncert ob 80. obletnici rojstva skladatelja Janeza Močnika v petek, 14. oktobra 2016 ob 19.30 uri v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah.

Komorni moški pevski zbor Davorina Jenka je že ob koncu lanskega leta načrtoval slavnostni koncert cerkljanskih zborov ob 80-letnici skladatelja Janeza Močnika, pa se žal ni vse izšlo po njegovih načrtih. Skladatelj je namreč svojo življenjsko pot sklenil 25. februarja letos.

V njegovem bogatem glasbenem opusu, ki obsega preko tisoč del prepoznamo vsaj štiri različna področja delovanja.

Najpomembnejši, a ne tudi najobsežnejši del so njegove izvirne avtorske skladbe, v katerih s samosvojo glasbeno govorico prepričljivo in jasno razgrinja pred izvajalca in poslušalca obravnavano temo, obenem pa poleg sodobnega kompozicijskega stavka nevsiljivo podaja razširjeno lestvico oblikovanja človeškega glasu in s tem dopolnjuje izrazne možnosti.

Najobsežnejši del njegovega opusa predstavljajo priredbe in obdelave napevov drugih avtorjev. Skladatelj je s svojim bogatim glasbenim znanjem in s prefinjenim občutkom za slog in čas v katerem so nastale, preoblikoval posamezne skladbe, ki so v svoji prvotni obliki, kot enoglasne ali večglasne melodije praktično že utonile v pozabo, a so v njegovi zborovski preobleki ponovno zažarele v vsej svoji lepoti.

Posebno pozornost je posvečal ljudski pesmi. V njej, pa naj bo to samo preprosta harmonizacija, priredba ali obširna obdelava ljudskega gradiva je vedno našel pravo mero med ljudsko preprostostjo in strokovno utemeljenostjo.

V zadnjih letih življenja pa je del pozornosti namenil tudi zapisovanju pesmi takó, kot so jih peli v njegovi mladosti.

Koncert pripravljajo: Komorni moški pevski zbor Davorina Jenka pod vodstvom Jožefa Močnika, Cerkveni ženski pevski zbor in Cerkveni mešani pevski zbor Andreja Vavkna pod vodstvom Damijana Močnika in Mladinski pevski zbor Osnovne šole pod vodstvom Irme Močnik.

S predstavitvijo njegovih del se želijo cerkljanski zbori pokloniti skladatelju in častnemu občanu cerkljanske občine Janezu Močniku ob 80. obletnici rojstva.

Fest po rokovem 2018

Prireditev traja od 24.08.2018 do 25.08.2018

Zavod za turizem Cerklje skupaj s Prostovoljnim gasilskim društvom Zalog pri Cerkljah in Društvom Folklora Cerklje vabi na Fest po rokovem 2018, ki združuje pestro paleto kulturnih, športnih in zabavnih vsebin.

Predvideno pestro dogajanje na prostem pa nam je letos onemogočila slaba vremenska napoved. Celotno dogajanje bomo posledično prestavili v Večnamensko športno dvorano Cerklje, kjer pa na žalost celotnega predvidenega programa ne bo možno izvesti.

Petkov program sicer ostaja nespremenjen. Od 20. do 21.30 ure bodo nastopile lokalne glasbene skupine in sicer Posebni gostje in Nina Tajč, nato pa sledi akustičen koncert skupine MI2, ki vas bo zabavala do 23.30 ure. Po koncertu pa bo zopet čas za lokalno glasbeno Skupino Incident. Organizatorji bodo tudi poskrbeli, da ob poslušanju ne boste ostali lačni in žejni.

Spreminja pa se sobotno dogajanje, ki se sedaj začenja popoldan v športni dvorani in sicer ob 17. uri, ko bo na programu likovna delavnica na temo Ivana Cankarja, članice Društva kmečkih žena bodo izvedle delavnico izdelave rož iz krep papirja, Družinski in mladinski center bo imel delavnico Servietna tehnika na lesu, predstavile pa se nam bodo tudi Kljekljarice lastovke. Poskrbeli bomo tudi za naše najmlajše, zanje bo med drugim možna brezplačna poslikava obraza.

Za glavni del popoldanskega dogajanja bodo poskrbeli folkloristi s Folklornim festivalom »Zapojem, zaukam, dekleta zasukam«. pričel se bo ob 17.40 uri s sprevodom Godbe in nato s sprevodom vseh folklornih skupin ter predstavitvijo folklornih skupin. Ob 18. uri bo Godba Cerklje zaigrala nekaj koračnic, nato pa nas bo pozdravil župan Franc Čebulj. Po nagovoru sledijo nastopi folklornih skupin iz Cerkelj, Preddvora, Šenčurja in Kamnika in predstavitev različnih gorenjskih noš

Za zaključek večera bo ob 20. uri ob pestri ponudbi hrane in pijače poskrbel Dejan Vunjak in Brendijeve barabe, ki nas bodo zabavali do jutranjih ur. Tudi tu je vstop prost.

Vabljeni!

Naj pridelek 2018

Datum prireditve: 26.10.2018

Občina Cerklje na Gorenjskem skupaj z Zavodom za turizem Cerklje v petek, 26. oktobra ob 19. uri v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika Cerklje prireja kulturno-zabavno prireditev Naj pridelek 2018.

Za naj pridelek se bodo potegovali pridelovalci buč, korenja, rdeče in krmilne pese, krompirja, nadzemne in podzemne kolerabe ter zelja. Prvi trije v vsaki kategoriji bodo prejeli praktično nagrado.

Tehtanje pridelkov bo potekalo pred Kulturnim hramom Ignacija Borštnika od 17. do 18.30 ure ob spremljavi Godbe Cerklje.

Na prireditvi bodo podelili tudi občinska priznanja za najlepše urejene vasi, ulice, kmetije ter stanovanjske, poslovne in turistične objekte.

V kulturnem programu bodo nastopili Cerkljanski gavnarji in pevska skupina Klasje Kulturnega društva Folklore Cerklje, pevska skupina Dečve, pevska skupina Regine, s svojimi govornimi in pevskimi imitacijami pa vas bo zabaval Tilen Artač. Prireditev povezujeta Ana Jagodic in Jože Jerič.

Vabljeni!