Turistično društvo Straža

Naš zaščitni znak je šarkelj z rozini, katerega imamo upodobljenega tudi na društvenem praporu. Turistično društvo Straža je bilo ustanovljeno 1. julija 1986, z namenom da Straža in njene okoliške vasi postanejo lepše in tudi kulturno bogatejše. Odkar deluje TD, se njegova prisotnost pozna na mnogih področjih. Začelo se je intenzivneje razmišljati in urejati naše vasi, okolice hiš in zelenice. Preko TD so se izpeljale mnoge kulturne prireditve. Straža se je odprla navzven tudi z našo pomočjo. Na prireditvah postrežemo z domačimi dobrotami, katere spečejo naše gospodinje. Ena od dejavnosti je pohodništvo. Naših pohodov se vsako letu udeleži več pohodnikov, ki spoznavajo lepote Straškega hriba in Ljubna. Na Straškem hribu smo označili poti z markacijami in kažipoti, ki nas pripeljejo do Vzletišča Peter in Velike prepadne ter naprej do Frate iz treh različnih smeri. Ob poti pa so označene tudi različne zanimivosti.Najbolj prepoznavni pa smo kot organizatorji tradicionalne Straške jeseni, kjer pokažemo našim obiskovalcem vsako leto različne teme iz življenja in dela na vasi in organiziramo razne prireditve tudi v sodelovanju z ostalimi društvi v občini Straža.
Tako je v tem tednu združeno delovanje vseh sekcij Turističnega društva - kultura, kulinarika, pohodništvo in seveda pridne roke naših članov in članic.

Državna razstava in ocenjevanje pletenic

Datum prireditve: 15.02.2015

Vabimo vas k sodelovanju na

Prijavite svoj izdelek - eno pletenico, ki naj bo narejena najmanj iz pol kilograma moke. Okrasite jo po lastni zamisli, tako, da bo pripravljena za razstavo (podstavki naj bodo za enkratno uporabo). Ocenjuje se zunanji videz, zahtevnost izdelave, videz sredice ter okus skorje in sredice (pletenica naj bo iz »boljšega« testa). Pravilnik o ocenjevanju kakovosti pletenic najdete na spletni strani Zveze kmetic Slovenije ali KGZS – Zavod Novo mesto.

za katere bodo podeljena priznanja in praktična darila.

Štefki Vidic - 041/385 802, ali Majdi Rajar - 031/602 975

• v soboto, 14. 2. 2015, od 9. do 11. urev prireditvenem prostoru. Kotizacija za izdelek znaša .

Slovesna podelitev priznanj s kulturnim programom bo v nedeljo, 15. 2. 2015 ob 14. uri.

• Velikonočni pohod na vzletišče Peter

Datum prireditve: 06.04.2015

Zbor udeležencev bo ob 8.30 na avtobusni postaji v Straži. Povzpeli se bomo na vzletišče jadralnih padalcev, kjer bo sledila sv. maša z blagoslovom jadralnih padal, nato pa družabno srečanje pohodnikov. Štartnina je 5€ in vključuje toplo malico na vzletišču.

30. Straška jesen

Prireditev traja od 09.09.2016 do 11.09.2016

Na 30. Straški jeseni bomo v teh dneh organizirali vrsto prireditev. V petek, 9. septembra 2016 bo dopoldne otvoritev likovne kolonije, popoldan pa sledi postavitev mlaja, saj naše društvo praznuje 30 let delovanja. Naslednji dan bo otvoritev razstave likovnih del in ročnih del in nato še prireditev Izbor mlade kmetice in gospodarja leta 2016 in še tekmovanje harmonikarjev za pokal občine Straža.

V nedeljo, 11. septembra bodo že navsezgodaj konjeniki krenili po mejah občine Straža, ki jo bo vodil novomeški škof Andrej Glavan. Sledila bo vožnja z lojtrnikom, predstavili se bodo rokodelci na stojnicah in naše gospodinje bodo prodajale svoje izdelke. Ob 15.00 uri sledi naslavnejši dogodek - povorka 30. Straška jesen z naslovom Naši spomini, kjer se bomo spominjali na povorke, ki so bile v teh devetindvajsetih letih. Prikazi bodo na petnajstih vozovih, ki jih bodo pripravili naši vaščani. Sledila bo gasilska veselica z ansamblom Pogum.

31.Straška jesen

Prireditev traja od 08.09.2017 do 10.09.2017

Prireditev Straška jesen je namenjena obuditi običajev in druženju na raznih prireditvah....
    Preberi več