Dogodki

64. Tradicionalni Kravji bal v Bohinju

Kravji bal je najstarejša prireditev v Bohinju, ki je do petdesetih let prejšnjega stoletja predstavljala predvsem praznik za domačine, ki so se skupaj s planšarji in gostinci veselili ob koncu turistične in pašne sezone.

Turistično društvo Bohinj


Deli s prijatelji

Kdaj

  • 19. sep 2021 - 19. sep 2021

Kje

  • Ukanc

Cena

  • 5 €

Kravji bal je najstarejša prireditev v Bohinju, ki je do petdesetih let prejšnjega stoletja predstavljala predvsem praznik za domačine, ki so se skupaj s planšarji in gostinci veselili ob koncu turistične in pašne sezone. Turistično društvo Bohinj prireditev organizira sedaj že več kot 60 let. Na prireditvi sodelujejo planšarji in majerji, ki z višje ležečih planin privedejo okrašene trope živine in na ramenih prinesejo "basengo" - vse, kar potrebujejo za izdelavo sira in druge stvari, ki so potrebne za življenje na planini. V idiličnem Ukancu vedno poskrbimo za bogat program z dobrim ansamblom, folkloro in godbo na pihala ter za dobro domačo hrano in pijačo. Kravji bal je pravi bohinjski praznik, ki ga ne smete zamuditi.

Kravji bal je torej zaključna prireditev sezone, ki se odvija na prireditvenem prostoru pod Pršivcem v Ukancu, in je hkrati najstarejša prireditev v Bohinju, saj v obliki, podobni današnji poteka že od leta 1954. Le malokdo od Bohinjcev se še spominja začetkov prireditve, ki izhaja, iz praznovanja v poklon planšarjem, ki so jeseni prignali trope krav iz bohinjskih planin nazaj v dolino.

Gospodarji so jim v stari gostilni pri Tomaževcu v Bohinjski Češnjici zabavo, o kateri se je glas zanesel po vsem Bohinju in so se je udeleževali v vedno večjem številu. Okoli leta 1925 so jo združili z zaključkom turistične sezone in planšarjem so se pri praznovanju pridružili tudi natakarji bohinjskih hotelov. Sprva praznična nedelja domačinov je po drugi svetovni vojni prerasla v organizirano atrakcijo bohinjskega turizma.

Prireditev je sicer odvisna od vremenskih pogojev, vendar je v vseh svojih letih delovanja le malokrat odpadla. Zaradi svojega prekrasnega ambienta ob jezeru pod Pršivcem, je pravi magnet za turiste, poleg tega pa bližina slapa Savice, žičnice Vogel, možnost sprehodov po okolici in bogat zabavno-kulturni program omogočajo več kot kvalitetno preživeto jesensko nedeljo.

Prednost in privlačnost prireditve je vsekakor tradicija in prenašanje le te na mlajše rodove, kar velja tako za domačine kot za obiskovalce. Ogledamo si lahko opravo in opremo (basengo) planšarjev ter s cvetjem okrašene trope živine, nastope folklornih skupin, godbo na pihala, zabavne kmečke in pastirske igre, v zadnjih letih pa pripravljamo tudi prikaz gozdarskih orodij in naprav ter varne rabe le-teh. Poleg tega opa je za Kravji bal izredna avtohtonost, tako da se kot prireditev lahko pohvali z več avtohtonimi zanimivostmi. Bohinjski sir je znan daleč naokrog, bohinjska koruza trdinka in cika pa sta samo v naših krajih avtohtona in ker smo na to ponosni, jima na Kravjem balu posvetimo posebno pozornost. Leta in leta zato naši obiskovalci hodijo na bohinjske žgance, ki jih pripravljamo v velikih kotlih. V zadnjih letih pa smo tudi našo kravico ciko povzdignili, saj vsako leto podelimo nagrade za najlepše iz tropov.

Na Kravjem balu pa seveda ne manjka niti dobre hrane in pijače. Poskusimo lahko pristne kmečke dobrote iz kmečke kuhinje ter pravi Bohinjski sir. Za spominek pa domov odnesemo katerega od izdelkov domače obrti, ki jih lahko kupite na sejemskem delu prireditve. Ali kot je rad povedal "Ukčev ata" (Franc Cvetek) v svojih pozdravnih govorih na kravjem balu: "Pa tud' ostali državljani gredo z Bohinja okrepčani, na duhu in telesu sveži pridobijo tud' na teži!"

Letošnji Kravji bal bo 19.9.2021, v primeru nevšečnosti z vremenom, pa teden kasneje, torej 26.9.2021. Letos bo za glasbeno spremljavo poskrbel ansambel Saša Avsenika.

Kot vsako leto nudimo posebne ugodnosti za skupine, pa tudi ponudnikom so na voljo različne opcije sodelovanja. Vsekakor pa gre za praznik, ki ga ni za zamuditi.

Oglejte si tudi

Dogodki

Dödolijada in kulinarična razstava za zlato kijanco

  • 26. sep 2021 11:00 - 26. sep 2021 20:30
  • Kulturno turistično društvo Puconci
Dogodki

JESEN NA VASI

  • 26. sep 2021 14:00 - 26. sep 2021 18:00
  • REVIVAS - društvo za oživitev in promocijo vasi Škale
Dogodki

Pozdrav jeseni pri Jami Pekel

  • 26. sep 2021 15:00 - 26. sep 2021 18:00
  • Turistično društvo Šempeter v Savinjski dolini

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice