16. TRADICIONALNA ETNOGRAFSKA PRIREDITEV- POSTAVITEV KLOPOTCA

Že 16. leto zapored so člani turističnega društva Podlehnik postavili klopotec na Gorci.

Turistično društvo Podlehnik

19. oktober 2021

Deli s prijatelji

16. TRADICIONALNA ETNOGRAFSKA PRIREDITEV- POSTAVITEV KLOPOTCA NA  GORCI  OB ETNOLOŠKEM  IN VINIČARSKEM MUZEJU

Kogar pot zanese med vinorodne griče haloške pokrajine, je med poznim poletjem in zgodnjo jesenjo priča izjemnim in slikovitim pogledom na čudovito krajino gričev poraslih z vinsko trto. Skoraj iz vsakega vinograda se oglaša klopotec, s svojim prečudovitim klopotanjem in naznanja bližajočo se trgatev.

Klopotce slovesno postavljajo po vinogradih od sv. Jakoba (25. julija) do Marijinega Vnebovzetja (15. avgusta). V Podlehniku klopotce postavljajo ob sv. Lovrencu, ki goduje 10. avgusta.

Klopotec je postal tako priljubljen in nepogrešljiv del haloške krajine in ga prepoznamo kot zaščitni znak naših vinogradov.

Na prireditvi so spregovorili predsednik TD Podlehnik Milan Vidovič in podžupanja občine Podlehnik Jožica Svenšek ter dr. Rene Suša, ki deluje na University of British Columbia kot raziskovalec. Na Gorci se je pridružil s skupino kot vodja kampanje Zadnje opozorilo - proti izsekavanju gozda.

Projekt postavljanja klopotca že dolga leta vodi član Stanko Prevolšek s pomočniki. Zagon klopotca sta opravila predsednik in podpredsednik društva.  Blagoslov je opravil domači duhovnik p. Janez Šamperl.

Namesto kulturnega programa so izvedli 10. srečanje ljudskih pevcev, godcev in narečnih skupin, saj se bojijo ponovnega zaprtja zaradi Covida. Hvaležno so povabili na prireditev vse, ki so jim omogočili nastope in se jim tako zahvalili ob prijetnem druženju pod klopotcem. Dan so popestrili Ljudski godci Haloški veseljaki, Janez Jerenec s trstenkami, Turistični podmladek Gaja in Tadej, ter humoristki Cila in Liza vsi iz TD Podlehnik, zapeli in zaigrali pa so še Ljudski pevci DU Turnišče, Fantje iz Jurovc Društva France Fošnerič Videm, KTD Klopotec, DOD Haloze Soviče-Dravce, Štajerski Mišo, Ivan Švajgl, Ljudski godci iz Vidma in Potepuhi Klub Halonga-orgličarji.

Na prireditvi je bilo zelo pestro, saj so izvedli tudi družabne igre, ki jih je vodil Zvonko Mlakar s pomočniki.

Sodelovale so štiri ekipe po pet članov, pomerili so se v  štirih šaljivih igrah. Haloške dekline so prijele zahvalo za 4. mesto, 3. mesto, bronasti pokal  je prejela skupina TD Podlehnik, srebrni pokal za drugo mesto so prejeli Transporti - Damjan Vidovič in 1. mesto ter zlati pokal so prejeli KTD Klopotec Soviče –Dravce. Prejeli pa so tudi prenosni pokal. Tudi streljali so lahko v skrito tarčo, pod vodstvom Janeza Jerenca in Marinke Vinko Lilek. Zmagovalec skrite tarče je bil Zvonko Korpič iz društva DOD Haloze Soviče-Dravce. Za nagrado je prejel pečeno ovčko, ki jo je podaril in spekel Milan Vinko.

Takšno obširno prireditev je težko pripraviti in izpeljati, če ne bi na prireditvi sodelovalo in predano pomagalo pri delu več kot 30 članov. Pripravljali so že nekaj dni prej. Za predanost in pomoč bodo nagrajeni s strokovno ekskurzijo na Goričko. Vsem in vsakemu posebej hvala.

Hvala tudi vsem gostom in nastopajočim, ki so se prireditve udeležili in s tem podprli delo Turističnega društva Podlehnik. Program je povezovala Zdenka Golub, fotografiral je Sandi Šprah.

Oglejte si tudi

Vabljeni v Mercator, na sprehod po kulinaričnih tradicijah

28. Mar 2024

Na občnem zboru potrdili tudi program dela za 2024 in 2025