Novice

25. Srečanje objezerskih krajev Slovenije na Mostu na Soči

Srečanja, ki je bilo prvo večje druženje turističnih društev iz vse Slovenije v zadnjem letu dni, se je tudi letos udeležilo okoli 300 turističnih prostovoljcev. 

04. september 2021

Deli s prijatelji

Ob 25. obletnici se je Skupnost objezerskih in obvodnih turističnih društev Slovenije vrnila na »kraj zločina« se pravi na Most na Soči, kjer je potekalo prvo srečanje objezerskih krajev Slovenije. Ob smaragdnem akumulacijskem jezeru na reki Soči so se turistični prostovoljci prvič sestali 2. julija 1994. Skupnost se je pozneje razširila tudi na kraje ob vodi na sploh, vsakoletna srečanja pa so postala tradicionalna. Več kot 300 turističnih prostovoljcev tako vsako leto ob drugačni vodni kulisi razpravlja in deli pozitivne izkušnje glede razvoja turizma ob slovenskih vodah. V četrt stoletja delovanja so srečanja tako seveda že potekala ob naših najlepših vodnih biserih: ob Bukovniškem jezeru v Dobrovniku, ob Zbiljskem jezeru ter seveda Bohinjskem in Blejskem jezeru ter številnih drugih vodnih virih.

Še precej daljša je zgodovina turističnega društva Most na Soči, ki je bilo kot Olepševalno društvo Antona Mikuža ustanovljeno že daljnega leta 1905, kar jih uvrša med najstarejša turistična društva v Sloveniji. Ne samo najstarejša, pač pa tudi najbolj aktivna, saj ostajajo gibalo dogajanja v kraju, ki predstavlja zunanja vrata v Triglavski narodni park. Zadnja leta se kraj tudi po zaslugi turističnih prostovoljcev spreminja v zanimivo turistično območje z nenehno rastočimi prenočitvenimi zmogljivostmi in čedalje bolj raznolikimi aktivnostmi ob/na vodi: od vožnje z očarljivo ladjo Lucija do supanja in vožnje s kanuji do tradicionalnih skokov z Mostu, ki so letos dozoreli v 11. Odprto prvenstvo Slovenije v skokih z višin, med katerim so se na mobilnem skakalnem stolpu pomerili najboljši skakalci iz Slovenije in tujine. Omeniti velja tudi številne glasbene poletne noči na jezeru, ki brez bližine vode ne bi bili niti približno tako čarobni. Z njimi za poletno sprostitev in ohladitev prav tako skrbi TD Most na Soči.

Srečanja, ki je bilo prvo večje druženje turističnih društev iz vse Slovenije v zadnjem letu dni, se je tudi letos udeležilo okoli 300 prostovoljcev. 

Besedilo: PoF

Fotografije: Iztok Pipan in Jakob Karmel

Oglejte si tudi

Novice

Svetovni dan turizma 2021: Turizem za vključujočo rast

22. Sep 2021
Novice

Vsi nominiranci akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna 2021

16. Sep 2021
Novice

Regijska tekmovanja Zlata kuhalnica

13. Sep 2021

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice