Zmanjšanje izgub hrane in odpadne hrane je ključno pri prehodu na bolj trajnostne prehranske sisteme.
Naši prehranski sistemi so pod vse večjim pritiskom – poleg podnebnih sprememb na prehransko varnost v EU in po svetu vplivajo tudi krize, kot sta pandemija covida-19 in konflikti. Zmanjšanje izgub hrane in odpadne hrane je ključno pri prehodu na bolj trajnostne prehranske sisteme. Ukrepi za preprečevanje odpadne hrane podpirajo boj proti podnebnim spremembam, rešujejo hranilna živila, namenjena prehrani ljudi, ter zmanjšujejo stroške za proizvajalce, podjetja in gospodinjstva.
Čeprav razpoložljivost hrane v EU trenutno ni ogrožena, imajo lahko potrošniki težave z njeno cenovno dostopnostjo. Čeprav se po ocenah 20 % vse hrane, proizvedene v EU, izgubi ali zavrže, si 36,2 milijona ljudi ne more privoščiti kakovostnega obroka vsak drugi dan. Leta 2020 je delež prebivalstva EU, ki si ni moglo privoščiti kakovostnega obroka vsak drugi dan (z mesom, ribo ali vegetarijanskimi beljakovinami), po stalnem upadanju med letoma 2015 in 2019 zrasel za 19,1 %.
S kampanjo »Poglej, povohaj, poskusi« in predlogom uravnoteženega, sezonskega ter lokalnega jedilnika ozaveščamo potrošnika o rokih uporabe ter posledično zmanjšujemo količine zavržene hrane v gospodinjstvih!