BEVKOVI DNEVI ALI BEVKOVA LITERARNA POT

Pohod po Bevkovi poti

BEVKOVI DNEVI ALI BEVKOVA LITERARNA POT

Na skrajnem robu Cerkljanske, kjer se pokrajina strmo spušča v Baško grapo vse do reke Bače, od leta 1990 vabi v vasico Zakojca v muzej preurejena Bevkova domačija. Takrat sta se v prostoru z namenom izboljšanja spoznavanja in doživljanja dediščine pisatelja, domoljuba in borca za slovenski jezik Franceta Bevka kot plahi ptici srečala kultura in turizem. A kako ju prepričati, da si spleteta skupno gnezdo? Bevkove knjige so se namreč vedno pogosteje prašile na knjižnih policah, češ da je zastarel in predvsem za otroke in mladino nezanimiv.

Začelo se je skromno leta 2006 z Bevkovim dnevom. Mladi, združeni v KUD Cerkno, so ob obletnici rojstva in smrti pisatelja z velikim žarom prvič povabili k branju odlomkov iz Bevkovih del in njegovi besedi naklonili priložnost, da odvrže tančico pozabe in zaživi v današnjem času in prostoru.

Leta 2010 je dogajanje pridobilo na veličini. KUD Cerkno se je z namenom dostojnega  poklona 120-letnici rojstva tega mojstra slovenske besede prvič povezalo z drugimi zavodi, društvi ter ponudniki in ga razširilo v enotedenski cikel prireditev Človek s človekom. Prvič načrtovan pohod po Bevkovi poti iz Cerknega z ogledom pisateljeve domačije je z močnim dežjem radodarno vreme preprečilo.

Leta 2011 se je Bevkov dan predvsem ob  zagnanosti koordinatorja KUD Cerkno iz enodnevnega dogajanja razpotegnil v pestro dvodnevno. Po sobotnih dogodkih v Cerknem je kuliso za osredji kulturni dogodek v nedeljo dala Bevkova domačija, kjer je njen skrbnik Cerkljanski muzej pripravil dan odprtih vrat. Zaključil ga je kulturni program z druženjem pohodnikov z obeh strani Kojce. Dogajanju je dvignila privlačnost kulinarična ponudba na Bevkovi domačiji, kjer je TD Pod Kojco iz Zakojce ponujalo »pajtičke« (potičke) po lokalnem receptu in v Bevkovi krušni peči spečen še topel kruh z zaseko. Turistična kmetija Pri Flandru v središču Zakojce pa je skuhala Bevkovo kosilo: zelenjavno mineštro z domačo klobaso in slastne orehove štruklje.

Prvič je ubral še neuhojeno pot tudi pohod po Bevkovi poti. V Cerknem je organizacijo prevzela LTO Laufar Cerkno in ponudila pohodnikom dve različici: lažjo in krajšo preko Zakriža in Jesenice (3 ure) in ob podpori PD Cerkno daljšo preko Porezna in Zakojške grape (6 ur). Zagon literarne poti naj bi vodil k dolgoročnemu razvoju učnih in turističnih poti po Cerkljanski, ki bi turiste pritegnile k večdnevnemu počitnikovanju. Že tega leta se je porojeni ideji pridružilo Društvo Baška dediščina iz Baške grape in ga dopolnilo z uro in pol trajajočim vzponom iz Hudajužne v Zakojco. Dobro se je prijel in s prijaznim dostopom v Hudajužno z vlakom vključil še v sočasni  teden mobilnosti. Društvo ga promovira ne le kot rekreacijski dogodek, ampak kot doživetje, kot turistični produkt. Na pot vabi vse, ki si želijo Bevka doživeti »v živo« in podoživeti vsakdan njegovih knjižnih junakov. Že prva dva je obogatil z odlomki iz pisateljevih del, ki so usmerjali zanimanje pohodnikov v Bevkovo otroštvo. V naslednjih letih so ti sledili aktualni tematiki (npr. 300-letnica Tolminskega punta, 100. obletnica začetka prve sv. vojne …), ki jo je društvo vedno strnilo še na tematski list za pohodnike, tudi tiste s smeri Cerknega. Jubilejnega desetega je lani izdalo v knjižici Po sledeh Franceta Bevka v Baški grapi, start poti v Hudajužni pa obogatilo z info tablo z Bevkovo življenjsko zgodbo in prenovljeno Bevkovo info točko, ki jo je v obliki ptičje hišice postavilo leta 2019.

Po konceptu iz preteklega leta se je leta 2012  spominjanje na Bevka razširilo v Bevkove dneve. Njih prepoznavnost je narasla tudi zaradi razbohotenja na cel tretji septembrski teden, kar jih zaznamuje še danes. KUD Cerkno je kot glavni koordinator poskrbel za programski list in promocijo, LTO Laufar Cerkno pa je kot vodja pohoda natisnil  kartonsko zgibanko, v katero pohodniki zbirajo žige, po letu 2017 pa je prevzel koordinatorstvo. Moči pri organizaciji je trajnostno združilo še enajst zavodov in društev na področju kulture, turizma in drugih dejavnosti: Bevkova knjižnica Cerkno, Cerkljanski muzej, Občina Cerkno, Osnovna šola Cerkno, ICRA d. o., Hotel Cerkno, KUD Zarja Zakriž, TD Pod Kojco,  Planinsko društvo Cerkno, Turistična kmetija Pri Flandru in Društvo Baška dediščina. Leta 2013 se je pridružila še Goriška knjižnica Franceta Bevka in pozneje Založba Bogataj. Vsi se z ustrezno interpretacijo, organiziranostjo in prilagoditvijo različnim ciljnim skupinam trudijo usmerjati moči v zanimiv, razumljiv in otipljiv način predajanja Bevkove besede. Prirejajo srečanja z najbolj priznanimi slovenskimi literarnimi ustvarjalci, predstavitve knjig, nastope pevskih skupin, razstave, literarne natečaje za mladino, kulinarično-ekološko tržnico, pohod po Bevkovi poti, dan odprtih vrat Bevkove domačije, ponujajo  lokalno kulinariko in druge dogodke, razpršene po Cerkljanski in Baški grapi.

Največjo odmevnost je s kvalitetnim kulturnim doživetjem in s sproščenim druženjem, povezovanjem in zbliževanjem pri Bevkovi domačiji zabeležil pohod, ki je pritegnil tudi  zanimanje obiskovalcev iz drugih slovenskih pokrajin in s tem prekoračil meje lokalnega.

Celotna literarna pot je že prvo leto dobila mesto v knjižici dogodkov ob Dnevu evropske kulturne dediščine 2011 in Festivala pohodništva 2011 v Posočju. Leta 2013 je bila Bevkova domačija zarisana na pohodniško transverzalo Slovenske pisateljske poti.

Morda bo bližnja  prihodnost dala priložnost za tako ureditev poti, da bodo pohodniki lahko uživali v Bevkovem literarnem izročilu tudi neorganizirano.

Olga Zgaga, KTT Društvo Baška dediščina

Priloge

Oglejte si tudi

Čistilna akcija 2024