Novice

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE 2021

V Sloveniji in v zamejstvu v Italiji kot skupni projekt evropske komisije in Sveta Evrope od leta 1991 potekajo Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD), ki jih od leta 2008 spremlja še nacionalni projekt Teden kulturne dediščine (TKD). Leta 2011 so s prvim dogodkom pljusknili tudi na Tolminsko, natančneje v Baško grapo. Šele od leta 2017 so s kar dobro desetino dogodkov stalnica tudi v Tolminu in okolici. 

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE 2021

DVA POHODA IZ IZLOŽBE DEDIŠČINE

Prvo je zaoralo ledino v kulturni utrip dnevov Kulturno tehnično turistično Društvo Baška dediščina (KTT DBD), ko je z uro in pol trajajočim vzponom iz Hudajužne v Zakojco dopolnilo pohod po Bevkovi poti, ki je tega leta prvič ubral še neuhojeno pot iz Cerknega v Zakojco. Društvo ga promovira ne le kot rekreacijski in kulturni dogodek, ampak kot doživetje, kot turistični produkt. Vsako tretjo nedeljo v septembru vabi na pot tiste, ki si želijo Bevka doživeti »v živo« in preko odlomkov iz pisateljevih del podoživeti vsakdan njegovih knjižnih junakov. Pri tem sledi aktualni tematiki (npr. 300-letnica Tolminskega punta), ki jo vsako leto strni v tematski list za vse pohodnike. Jubilejnega desetega je lani izdalo kot knjižico Po sledeh Franceta Bevka v Baški grapi, start poti v Hudajužni pa obogatilo z info tablo z Bevkovo življenjsko zgodbo in prenovljeno Bevkovo info točko.

Leta 2013 je  društvo v varstvo DEKD vpisalo še pohod po leta 2012 vzpostavljeni Tematski poti Na svoji zemlji, prvi filmski tematski poti v Sloveniji. Vsako prvo soboto v oktobru se na Grahovem ob Bači in na Koritnici v vodeno pohodno doživetje skozi neokrnjeno naravo po lokacijah, kjer je bil leta 1948 posnet prvi slovenski zvočni film z istim imenom,  ponujata dve različici krožne poti v dolžini 12 ali 7km. Invalidne osebe jo lahko podoživijo na 2,5 km sprehodu ob rekah Bača in Koritnica. Med letom poteka vodenje po predhodnem dogovoru. V letu 2020 se je nanjo navezala daljinska pot okoli Alp  Juliana Trail.

DEKD z letošnjim letom stopajo v četrto desetletje nepretrganih aktivnosti pri krepitvi narodne identitete in pri vzgajanju spoštljivega odnosa do dediščine. Koordinator dnevov Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) namerava ob 30. letnici z razstavo pokazati, kako so prerasli v pravo kulturno gibanje. Besedo in sliko je k vsebini prispevalo tudi KTT DBD.

Konec lanskega leta se je društvo zelo razveselilo posebne listine, s katero je  ZVKDS prvič pisno potrdil sodelovanje pri DEKD. Prejelo jo je prav ob 10. obletnici vstopa v druščino dediščinskih prireditev.

Svet Evrope DEKD vsako leto pospremi na pot z drugo tematiko. Letos je ZVKDS na spletem srečanju že seznanil sodelujoče, da so povezani z imenovanjem Slovenije za nosilko naziva Evropske gastronomske regije, da nosijo naziv »Dober tek!« in da se jih bomo lahko udeležili v času od 25. septembra do 9. oktobra. KTT DBD že pripravlja obogatitev obeh pohodov s privlačnimi zgodbami iz lokalne zgodovine.

 

 

 

Priloge

4,88 MB

Oglejte si tudi

Novice

KulTura

Turistično društvo Črnomelj
23. Oct 2021
Novice

Etični kodeks -turistični vodniki

Turistično društvo Črnomelj
23. Oct 2021
Novice

Film Šege in navade v Halozah

Turistično društvo Podlehnik
22. Oct 2021

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice