Novice

Državno priznanje na področju prostovoljstva prejeli Ivica Čretnik in Društvo Baška dediščina

Na Zeleni dan slovenskega turizma kar dve državni priznanji: za našo članico in celotno društvo, ki deluje pod okriljem Turistične zveze Slovenije

25. maj 2022

Deli s prijatelji

Na Zeleni dan slovenskega turizma je v predsedniški palači potekala slovesna podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva. Najvišje državno priznanje je med drugim prejela naša članica Ivica Čretnik, predsednica TD Šempeter ter društvo pod našim okriljem – Kulturno tehnično turistično društvo Baška dediščina v Baški grapi.  

Čretnikova je prostovoljka več kot 50 let, deluje na področju kulture, športa in turizma. Med drugim skrbi za promocijo jame Pekel in Rimske nekropole, ob kateri organizira tudi kulturne prireditve. Za priznanje jo je predlagala Turistična zveza Slovenije. 

Kulturno tehnično turistično društvo Baška dediščina v Baški grapi ohranja in povezuje naravno, tehnično, literarno, filmsko in industrijsko dediščino v kulturni turizem. S prostovoljskim delom so prepričali zainteresirano javnost, da je zapuščina njihovih prednikov dar preteklosti in bogat vir priložnosti. Za nagrado jih je predlagala Občina Tolmin. 

Pahor je ob vročitvi nagrade in priznanj izpostavil, da so prostovoljci ljudje, ki svojega plemenitega poslanstva ne opravljajo zaradi plačila ali nagrad. "Prostovoljstvo je najžlahtnejši, najplemenitejši gradnik naše povezane skupnosti," je poudaril. Slovenije brez prostovoljstva si sam ne zna predstavljati, je dodal. Vsem nagrajencem, pa tudi vsem prostovoljcem nasploh je izrekel hvaležnost za njihovo delo in vabilo, da bodo še naprej pomagali navdihovati nove generacije.

Predsednik odbora za podelitev državnih priznanj Jurček Novak je v govoru poudaril, da je biti prostovoljec vrednota in privilegij, ob prostovoljnem delu pa prostovoljec tudi osebno raste. Ob tem se je predsedniku Pahorju zahvalil za naklonjenost prostovoljstvu.

Priznanja za prostovoljstvo za leto 2021 so prejeli še Veronika ŽižekSlobodan Filipovič, Anton Progar ter Društvo Center za pomoč mladim.

Fotografije in video: Janez Platiše

 

Oglejte si tudi

Novice

13. tekmovanje za Zlato kuhalnico - Kdo izmed njih je mogoče bodoči vrhunski kuhar

03. Oct 2022
Novice

3. Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

29. Sep 2022
Novice

Zmagovalni slogan počitniške Tik Tok akcije: Ustvarite zelene in aktivne spomine v Sloveniji

27. Sep 2022

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice