Novice

Mestna, vaška in trška jedra pod drobnogledom državne strokovne komisije

Kaj je padlo v oči naši strokovni komisiji za ocenjevanje mestnih, trških in vaških jeder?

04. avgust 2021

Deli s prijatelji

Na terenu je že od začetka avgusta tudi državna strokovna komisija za mestna, vaška in trška jedra. Od mestnih jeder so si zaenkrat ogledali:

Kamnik, ki je tako kot vsa zgodovinsko bogata mestna jedra poln zanimivih zgodb. Ena je doma Lectarjevi hiši, ki stoji na Glavnem trgu in v pritličju skriva staro, po oglju dišečo črno kuhinjo ter svečarsko delavnico. Ta je delovala tu že v začetku 18.stoletja.V nadstropju hiše je jedilnica. Opremo jedilnice je Steletovim oblikoval družinski prijatelj, Jože Plečnik.

 

Titov trg v Kopru z obnovljeno loggio in znamenito pretorsko palačo. Zgodovinsko jedro se je napolnilo s skulpturami, v župno cerkev postavljajo orgle, sredi poletne vročine pa se priležejo tudi lepo urejeni zeleni kotički.

Ajdovščino, kjer so se lotili zahtevnega projekta ureditve Lavričevega (glavnega) trga, rešili prometno problematiko, predstavili arheološke ostaline... in vnesli (ali še nameravajo) številne nove vsebine.

Slovenj Gradec, kjer je dežek do sijaja zloščil venetskega konja in kjer so se srečali z direktorico JZ Spotur in Matejo Hafner Dolenc iz Združenja zgodovinskih mest Slovenije.

Višnjo goro, kjer se končuje obnova opuščene šole v čebelarsko navdahnjeni destinaciji s TIC-om, kavarno, muzejem in hostlom, prav tako urejanje okolice. Najdbe in obnova poslikav v notranjosti stare višnjegorske meščanske hiše pričajo, kako lepe in zanimive so bile te hiše. Verjetno tudi druge skrivajo takšne zaklade notri in zunaj. Si predstavljate obnovljen in urejen tako slikovit trg? Sloveniji bi bil v ponos

Projekt ocenjevanja mestnih jeder so začeli v Celju.

Ocenili so tudi eno trško jedro in sicer Vojnik, ter tri vaška jedra; Lopato in Gradenc pri Žužemberku, ki ohranja svojo krajinsko podobo in skrbi za svojo znamenitost, spominsko obeležje ameriškim letalcem ter Hrovačo pri Ribnici z zelono bližnjo in daljno okolico ter fižolom ribničanom ter polmetrskimi bučkami, domačim sadjem ter drugimi lokalnimi dobrotami.

Ter dobrepoljski Videm, kjer so na že prej lepo urejen trg letos postavili kip bratoma Francetu in Tonetu Kralj, ki sta bila domačina iz bližnje Zagorice, njuna dela pa izjemno kvalitetno sooblikujejo javni prostor.

Strokovno komisijo sestavljata arhitektki Lenka Molek in Andreja Lotrič ter Anton Prosen, upokojeni izredni profesor na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo. 

Vabimo vas, da na naši spletni strani glasujete za svoje favorite, ki bodo prejeli posebno priznanje »izbranec ljudskih src«: https://turisticna-zveza.si/spletno-glasovanje/moja-dezela-lepa-in-gostoljubna-spletno-glasovanje-2021. 

Besedilo in fotografije: Andreja Lotrič in Lenka Molek

 

Oglejte si tudi

Novice

Svetovni dan turizma 2021: Turizem za vključujočo rast

22. Sep 2021
Novice

Vsi nominiranci akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna 2021

16. Sep 2021
Novice

Regijska tekmovanja Zlata kuhalnica

13. Sep 2021

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice