Novice

Pavle Hevka: Časi ponovnega prebujanja turistične Slovenije

Sodelovanje je v tako kompleksnem in zapletenem svetu nujno za dobro vseh.

15. november 2022

Deli s prijatelji

Vsakoletni vrhunec Dnevov slovenskega turizma je Plenarno zasedanje, na katerem je kot govornik tudi letos nastopil Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije. Poudaril je, da je sodelovanje v tako kompleksnem in zapletenem svetu nujno za dobro vseh. »Znamo sodelovati kot najboljši partnerji, sodelavci, profesionalci in prostovoljci, ki napredku turizma v naši deželi darujemo svoj čas, voljo, ustvarjalnost in zavzetost.«

Fotografija: Iztok Pipan,tvm

Letošnji dnevi slovenskega turizma so nam po dveh skromnejših letih ponovno v neizmerno veselje z vsem razkošjem dogajanja v živo, v teh tako znanih in prijetnih prostorih hotela Termana v Parku Laško.

Spet se bomo lahko naužili pristnih človeških stikov in prijaznosti mladih in izkušenih turističnih delavcev, ki si po dveh zoprno-epidemičnih letih z vsemi močmi prizadevajo, da bi slovenski turizem izvili iz Trnuljčičinega sna in ga, ne samo zagnali v obstoječih okvirih, v katerih so delovali v letu 2019, ampak ga tudi nadgradili z novimi, osveženimi in nadgrajenimi turističnimi storitvami in produkti, ki jih lahko Slovenija z letom 2022 ponuja domačim in tujim turistom. Poznam veliko lastnikov in upravljavcev turistične ponudbe, ki jim je dveletni prisilni »odmor«, če mu lahko tako rečem, omogočil obnavljanje in nadgradnjo obstoječe turistične infrastrukture, pa tudi smelo izgradnjo nove. To je nadvse pohvalno, zato lahko take turistične zanesenjake samo iskreno pohvalim.

Danes ima zaradi takih idealistov in poslovnežev v eni osebi , naša Slovenija množico lepih, sodobnih in trajnostnih objektov, ki jih je užitek gledati, pa tudi nekaj dni udobno in sproščeno preživeti v njih.

Žal se nam je zgodilo tudi nekaj malce manj prijetnega, kar pa se je zgodilo tudi mnogo bolj turistično razvitim deželam po vsem svetu. Izginili so nekateri najbolj perspektivni, delavni in ustvarjalni kadri, ki so ohranjali in razvijali turistične dejavnosti pred epidemijo. Covid 19 je pošteno premešal turistične karte, zaposleni pa so, žal, odšli v manj stresne, manj obremenjujoče ter človeku in družinam bolj prijazne poklice, kjer ni delovnih sobot, nedelj, praznikov in noči, predvsem pa ni ukvarjanja z ljudmi, ki so vse bolj v stresu in si včasih od turističnih delavcev želijo, da bi jim sklatili zvezde z neba. Prijaznost in ustrežljivost sta sicer zaščitna znaka vseh turističnih delavcev, a tudi turisti, ki so v prvi vrsti ljudje, so dolžni izkazovati spoštovanje osebju, ki po vseh slovenskih turističnih destinacijah skrbi za njihovo udobje, zadovoljstvo in veselje. Vsi mi, prav vsi, smo zato nekako dolžni stopiti korak naprej v bogatem razponu pozitivnega vedenja, ki dela ta svet lepši, prijaznejši in bolj domač. In za naše zanamce ustvariti svet iskrenih medčloveških odnosov, ki ljudem nudijo varno, umirjeno in prijetno vzdušje tudi takrat, ko niso v zavetju svojih domov. Naj bo torej prav vsakemu od nas omogočeno vrniti se v svoj topli dom in kadarkoli odpotovati na sanjske počitnice na vse konce in kraje sveta.  

Morda nam bo na tak način uspelo omiliti ali morda celo preprečiti učinke gospodarske krize, ki nam že kaže svoje zobe zaradi vseh napetosti, ki se trenutno dogajajo po svetu. Kriza, ki nas začenja že kar resno skrbeti, naj zato še enkrat poudari tisti svoj bolj skriti pomen, in sicer, da je vsaka kriza tudi priložnost za tiste, ki so drzni, ki se ne bojijo seči v neznano, in ki želijo preseči obstoječe okvire delovanja. To je čas za vse zavzete, predane in delovne turistične delavce, ki jim turizem ne pomeni le sredstva za preživljanje, ampak tudi način življenja, način komuniciranja z ljudmi ter skrb za kulturo, dediščino, zgodovino in vse, iz česar je spletena nevidna mreža sodelovanja in obstoja neke države, pa čeprav majhne, kot je naša prelepa Slovenija.

Znamo biti veliki in znamo predstaviti našo deželo kot veliko ter vredno pozornosti in občudovanja. Le skupaj moramo stopiti, tako kot znamo na vsakoletnih in tudi na letošnjih Dnevih slovenskega turizma. Znamo sodelovati kot najboljši partnerji, sodelavci, profesionalci in prostovoljci, ki napredku turizma v naši deželi darujemo svoj čas, voljo, ustvarjalnost in zavzetost.

Naj pohvalim tudi predstavnike države, ki so v teh dveh letih znali prisluhniti in razbirati dogajanje na ogromnem turističnem trgu, in ki so naredili res veliko, da bi ta gospodarska panoga v zadnjih dveh letih čutila čim manj neugodnih vplivov. Turistični boni in krizno usmerjanje z dodatnim financiranjem so ublažili strm padec v uspešnosti te panoge, zato ta le ni bil tako krut in usoden, kot smo sprva predvidevali.

Na letošnjih Dnevih slovenskega turizma sodelujemo vsi: turistične, kmetijske, gostinske, transportne, profesionalne in prostovoljne organizacije, ki se zavedajo, da je sodelovanje v tako kompleksnem in zapletenem svetu nujno za dobro vseh.

Naj se torej letošnji Dnevi slovenskega turizma 2022 začnejo in zaključijo kot ljudem prijazni dnevi, v katerih lahko vsakdo pokaže vse najboljše, kar premore, in zablesti kot svetla zvezda na nebu slovenskega turističnega neba.

 

Oglejte si tudi

Novice

Predstavite se v božični izdaji Lipovega lista

23. Nov 2022
Novice

Oddaja Moja dežela - lepa in gostoljubna 2022

18. Nov 2022
Novice

Vlado Kostevc, dobitnik priznanja za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije

15. Nov 2022

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice