Turistična zveza Slovenije prejela priznanje Naša Slovenija

06. december 2021

Deli s prijatelji

Kultura-Natura Slovenija, nevladno prostovoljno civilno gibanje, ki podpira, spodbuja in povezuje posameznike ter civilne pobude na področjih raziskovanja, predstavljanja, varovanja, ohranjanja in uveljavljanja slovenske kulturne in naravne dediščine / krajine, je podelilo že deseta priznanja Naša Slovenija. Gostiteljica dogodka, na katerem so počastili tudi Ta veseli dan kulture, je bila Občina Sv. Jurij ob Ščavnici.

Gibanje Kultura-Natura Slovenija podeljuje priznanja Naša Slovenija v štirih kategorijah. Skupaj s tokrat podeljenimi, je torej v desetih letih v različne roke romalo kar sto enajst priznanj.

Turistična zveza Slovenije je prejela priznanje v kategoriji raziskovanje in uveljavljanj dediščine, za kar sta priznanje prejeli še Etnogalerija Skrina ter etnolog Blaž Telban.

Najprej je predsednik gibanja Slavko Mežek podelil priznanja v kategoriji ohranjanja kulturne dediščine, ki so jih prejeli:  Družina Virnik Karničar za celostno ohranjanje Šenkove domačije na Jezerskem, Lončarska vas Filovci - Gregor Bojnec, Turistično društvo Stara Gora in Društvo Oldtimer, Sveti Jurij ob Ščavnici.

Priznanja najzaslužnejšim posameznikom in organizacijam so prejeli: Ada Tomasetig iz Beneške Slovenije, Slovenski kulturni center na Dunaju, Galerija Šikoronja z ustanoviteljico Marijo Šikoronja, Rožek.

Kot zadnja so bila podeljena priznanja ustanovam, ki skrbijo za izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje. Prejeli so jih: Sotočja, radijska oddaja, RTV Slovenija (za dolgoletno kontinuirano predstavljanje življenja in ustvarjanja Slovencev v zamejstvu in po svetu) in Šola prenove, Skupnost zgodovinskih mest Slovenije.

Zaradi zaostrene epidemiološke situacije in z njo povezanih ukrepov, pa tudi zaradi oddaljenosti nekaterih prejemnikov priznanj, je bila udeležba precej okrnjena. Zbrane sta uvodoma nagovorila župan Občine Sv. Jurij Anton Slana in predsednik gibanja Kultura-Natura Slovenija Slavko Mežek, v nadaljevanju pa je bil predvajan del posnetka enega od pogovorov z zamejskim pisateljem in tudi častnim občanom Občine Sv. Jurij ob Ščavnici Borisom Pahorjem, v katerem se je posvetil  največjemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu.

Besedilo: Prlekija-on.net

Fotografije: Branko Košti

Oglejte si tudi

Božično drevo želja